TVR sta pe marginea prapastiei. O impingem sau crestem taxa tv? Interviu

Duminica, 12 Iunie 2016, ora 06:56
22640 citiri
TVR sta pe marginea prapastiei. O impingem sau crestem taxa tv? Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Televiziunea Romana, pentru care platim toti si la care nu se uita mai nimeni, a fost adusa in pragul falimentului cu largul concurs al clasei politice. Incompetenta, coruptia si interesele obscure au distrus o institutie fundamentala intr-un stat de drept, telespectatorii fiind alungati catre televiziunile private. Se mai poate salva ceva? Cum?

Audientele pe anul 2015, prezentate de Mediafax, arata ca TVR s-a clasat pe un jenant loc 6 la nivel national, cu o medie de 143.000 de telespectatori, fiind depasita chiar si de Romania TV.

Mai mult, luna trecuta televiziunea publica a cazut sub 100.000 de telespectatori in prime-time, conform Pagina de Media, in timp ce televiziuni precum postul turcesc Kanal D sau Prima TV au reusit sa atraga mai multi telespectatori.

De ce se prabuseste TVR, desi este un aspirator de bani publici? Cum a ajuns sa fie descalificata de la Eurovision si sa rateze difuzarea EURO 2016? De ce nu avem un post public de talia BBC sau RAI?

Multe dintre explicatii pot fi gasite in raportul "De ce si cum se clatina TVR. Marturii din interiorul televiziunii publice", lansat joi de ActiveWatch.

"Raportul publicat de ActiveWatch explica situatia din TVR prin prisma celor ce lucreaza sau au lucrat acolo si atinge problemele cronicizate ale institutiei, de la presiuni politice la nepotism de proportii legendare, de la instabilitate administrativa la concursuri de angajare dubioase, de la supradimensionarea personalului in unele departamente la subdimensionare in altele", precizeaza autorii cercetarii intinse pe o perioada de 4 ani.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, coordonatorul de proiect Razvan Martin vorbeste despre dezastrul din TVR si posibilele solutii de redresare a institutiei.

Guvernul este pe cale sa adopte o ordonanta de urgenta pentru achitarea datoriilor la EBU, datorii din cauza carora Romania nu a mai putut participa la Eurovision si TVR nu a putut transmite Campionatul European de fotbal. Alti bani publici irositi prin intermediul TVR?

Nu. Este vorba despre bani deja alocati TVR, care nu puteau fi folositi. Nu sunt bani suplimentari, sunt din subventia anuala acordata de guvern. Am inteles ca de obicei ramaneau bani din subventie care nu erau cheltuiti si nu puteau fi folositi. Modificarea legii are sensul de a permite TVR sa foloseasca acesti bani pentru a se plati datoriile catre EBU.

Dar de ce asa de tarziu, de ce nu s-a facut acest lucru pana acum? TVR a ratat ambele evenimente.

Eu cred ca trebuia sa se faca asta demult, nu vad care era impedimentul. Guvernul spune ca n-a avut cu cine sa discute in luna martie (nu era numit un presedinte-director general, n.red.). Eu cred ca se putea rezolva de atunci si acum TVR putea transmite EURO 2016, ceea ce ar fi insemnat in primul rand incasari in plus pentru TVR.

Cred ca a fost o greseala de calcul a guvernului in a gestiona situatia. Nu stiu daca e vorba si de altceva.

TVR a scazut dramatic in audiente, a pierdut legatura cu telespectatorii si sta prost din punct de vedere al competitivitatii, se arata in raportul ActiveWatch. Cum poate fi redresata?

Noi sustinem ca fara modificarea legii de functionare pentru a pune institutia pe baze solide nu se poate vorbi de o rezolvare a problemelor financiare. In ideea fericita ca legea va fi modificata, eu cred ca se impune si cresterea taxelor. Este precizat si in raport - nivelul taxei este absolut ridicol, comparativ cu orice alta taxa de acest gen din Europa.

De exemplu, in Serbia, care nu e membra UE si care are un nivel de trai asemanator cu al Romaniei, taxa este cam de 5 ori mai mare. Nu mai spun de Germania sau Marea Britanie.

Eu cred ca o taxa de 6 lei nu ar fi resimtita la buzunar de nimeni, nici macar de partea saraca a populatiei, inseamna mai putin de jumatate de pachet de tigari.

Si in celelalte state europene taxa radio-tv e obligatorie?

Peste tot este obligatorie taxa de serviciu si sunt state unde nu mai este impusa pe gospodarie, ci pe cetatean, pentru ca serviciul public de media nu mai este doar un serviciu de radio sau de televiziune, ci se consuma foarte mult si in produse media pe telefonul mobil. In Marea Britanie, de exemplu, tinerii consuma BBC-ul pe telefon, nu la televizor. Deci, pot fi gasite si alte variante de obtinere a unor venituri.

Dar nu trebuie mai intai ca programele TVR sa atinga nivelul de calitate al celor de la BBC si abia apoi sa marim taxa?

Am spus: fara modificarea legii si punerea institutiei pe baze solide nu se poate. Si nu poti incepe cu marirea taxelor. Trebuie facute la pachet.

Actualul nivel al taxei a fost redus in 2003, de la 4,5 lei la 4 lei. Cat era atunci salariul mediu pe economie si cat e acum? Va spun eu: era de trei ori mai mic. Institutia a fost lasata sa se inece din punct de vedere financiar.

De ce?

Dincolo de incompetenta si coruptia din interiorul institutiei, a fost si un interes politic, probabil, ca institutia asta sa colapseze. Alta explicatie nu gasesc.

Cu alte cuvinte, s-a urmarit ca telespectatorii sa se indrepte catre alte posturi tv?

Exact. De ce nu ne uitam la profilul patronilor din zona privata a mass-mediei tv si la legaturile lor cu lumea politica? Putem gasi multe raspunsuri acolo.

Sa nu uitam nici amnistiile fiscale de care au beneficiat multe institutii de presa private, in primul rand grupul ProTV, dar si altele, amnistii de care TVR nu a beneficiat. Au fost si discriminari la care a fost supusa televiziunea publica de-a lungul acestor ani, dar asta nu o absolva de propriile probleme interne care au condus la dezastrul de acum.

In raport se vorbeste despre cercuri de interese in TVR, despre oameni care detin puterea si nu vor sa o lase din mana. Chiar daca schimbam legea, cum gasim oamenii care sa ajute institutia sa recastige increderea telespectatorilor?

Asta este o problema. O TVR pusa pe baze solide ar atrage profesionisti din presa, dornici sa lucreze intr-o institutie libera, care sa respecte misiunea presei. Dar, repet, vorbesc despre o varianta ideala, nu despre situatia in care ne aflam acum.

Probabil se impune daca nu o noua restructurare, precum cea de acum 4 ani, macar o curatire institutionala.

Cine s-o faca? Irina Radu, noul presedinte-director general, un om din interiorul TVR?

Nu stiu, dar din cate aud, da, o parte dintre cei din interior se tem de o asemenea masura luata de doamna Radu.

Insa, mai spun o data, totul porneste de la schimbarea legii, care ar presupune o noua conducere si separarea functiei de presedinte de cea de director general. Cea mai mare aberatie a acestei institutii si a radioului public este aceasta contopire de functii - presedinte si director general.

De ce?

Pentru ca responsabilitatea consiliului de administratie este de a controla ce face comitetul director. Iar presedintele consiliului de administratie trebuie sa controleze ce face directorul general, or ele sunt una si aceeasi persoana. De aici apar tot felul de probleme, de conflicte de interese, de fapte de coruptie etc.

Apoi, intr-o lege bine pusa la punct, managerul ar trebui sa aiba un mandat de 4-6 ani in care sa isi poata impune viziunea. Noi avem o TVR in care de 14 ani niciun presedinte nu si-a dus mandatul la final. Niciun mandat nu a fost mai lung de 2 ani si 3 luni.

Ce viziune, ce strategie de programe poti sa impui in 2 ani? Fiecare a luat aproape totul de la zero. Astazi suntem prima oara cand avem un presedinte-director general din interiorul institutiei, ceea ce este tot o aberatie. Cum sa te controlezi tu pe tine?

Ce reiese din raport, cand a fost cel mai puternic politizata TVR?

La inceputul anilor '90, de departe. Iar acum politizarea este mult mai relaxata fata de perioada aceea pentru ca au reusit ca TVR sa nu mai fie o miza, audientele fiind infime. Desi, iata, sunt subiecte importante cand TVR redevine o miza - sa ne amintim de presiunile facute de Gabriel Oprea in toamna trecuta (in scandalul de plagiat, n.red.).

Exista si televiziuni publice din alte state care au trecut prin asemenea crize? Cum au iesit?

Nu ni s-a intamplat numai noua, in multe tari sunt probleme legate in primul rand de finantare si de control politic. Solutia radicala a fost adoptata de Grecia, care a desfiintat televiziunea publica pentru ca apoi s-o reinfiinteze.

Ar fi o solutie buna si pentru TVR?

Ma tem ca ar putea fi o solutie, dar numai in conditiile in care se schimba legea si exista vointa politica pentru a avea o televizine publica adecvata. Ar fi acceptabil pentru a curata TVR de capusarile din interior.

Din pacate insa, TVR se indreapta catre faliment. Sigur, nu poate da faliment din punct de vedere legal, dar decat sa ramana cu audienta de 1% si un actor insignifiant pe piata, poate ar fi mai bine.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#raport ActiveWatch TVR faliment, #guvern ordonanta TVR EBU, #politizare TVR , #TVR