TVR se leapada de politic (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 27 Martie 2014, ora 07:31
4395 citiri
TVR se leapada de politic (Opinii)

Dincolo de problema datoriilor istorice ale TVR-ului si de posibilele solutii care se intrevad sau nu pentru acoperirea lor, reluarea discutiilor despre viitorul postului public de televiziune a inceput cum nu se poate mai prost.

Concret, actualul director general, Stelian Tanase, si-ar dori ca din viitorul Consiliu de Administratie sa faca parte reprezentanti ai Patriarhiei si Academiei Romane, de la uniunile de creatie si de la organizatiile profesionale din media, "pentru ca discutia va fi strict profesionala".

Inteleg dorinta domnului Tanase de a inlatura influenta politicului din jurul TVR, dar e aproape si mai daunatoare solutia pe care o vede pentru a scapa de sub jugul partidelor, respectiv sa se puna in loc sub patronajul intereselor Bisericii Ortodoxe Romane si sa introduca standardele si elitismul academicienilor intr-o structura a carei principala menire este si ar trebui sa fie, in primul rand, informarea publicului.

Ce contributie ar putea sa aiba aici respectabilii domni de la Patriarhie sau de la Academia Romana, indiferent de specializarile lor, e foarte greu de intuit.

Desigur, uniunile de creatie pot gasi doi-trei artisti care sa aduca un plus in CA al TVR cu viziunile lor, dar organizatiile profesionale din media ar trebui sa aiba exclusivitate aici, mai ales daca discutia se doreste sa fie una "strict profesionala". Altfel, gandirea planului de salvare cuprinde la baza o fractura logica - cum sa porti o discutie strict profesionala despre media cu inalte fete bisericesti si cu academicieni ce pot fi de specialitate fizicieni, geologi sau chimisti?

Comasarea televiziunii publice cu radioul public este, altfel, singura idee valabila din modelul BBC, atat de sacrosant invocat pentru viitorul TVR.

Poate ca putin mai mult simt critic si luciditate nu ar strica vis-a-vis de modelul pe care il alegem pentru a reconfigura si reconstrui TVR, dupa intrarea in insolventa si restructurarea masiva, daca ne gandim ca un procent important din angajatii televiziunii publice e format din diverse "pile" si rubedenii ale diversilor sefi si directori.

Intr-adevar, discutia despre ce ar trebui sa devina TVR - de exemplu daca informatia ar trebui sa fie preponderenta in grila postului sau, dimpotriva, spectacolul si entertainment-ul - e punctul cel mai important din tot procesul de restructurare care se anunta a incepe anul acesta.

Apoi, un alt punct decisiv e modul in care informatia va fi livrata catre public - ponderea jurnale de stiri versus emisiuni de dezbateri, criteriile si principiile pe baza carora vor fi redesenate grila si organigrama televiziunii.

Sunt puncte de abordare diverse din care vor rezulta moduri de a face televiziune diferit, iar prezenta unor preoti si academicieni in Consiliul de Administratie ma tem ca nu ar aduce vreun plus discutiei despre calea pe care trebuie sa o urmeze televiziunea publica pentru a se salva.

Sau putem avea incredere in stiinta Bisericii Ortodoxe si a patriarhului de a face profit din societatile pe care le administreaza si, in consecinta, sa-i incredintam si postul public intru binecuvantare si salvare.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Stelian Tanase TVR biserica, #TVR consiliu BOR Academie , #TVR