TVR nu poate fi nici desfiintata, nici salvata. Cercul vicios al legii si politizarii Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 29 Martie 2016, ora 07:08
4680 citiri
TVR nu poate fi nici desfiintata, nici salvata. Cercul vicios al legii si politizarii Interviu
Foto: Facebook/Radu Carp

TVR este intr-un cerc vicios: nu poate plati datoriile istorice, dar stergerea lor ar fi ajutor de stat; nu poate intra in insolventa pentru ca se opune Uniunea Europeana de Radio si TV; nu poate face restructurare din cauza prevederilor legale; nu poate fi nici desfiintata pentru ca e prevazuta de Constitutie, sustine Radu Carp, aflat la un nou mandat in cadrul CA al TVR.

"Politizari succesive in esalonul 2 si 3 au generat un corp intangibil. Vrei sa-i dai afara prin restructurare? Se intorc prin procese si mai iau si despagubiri", a aratat Radu Carp intr-un interviu acordat Ziare.com.

In opinia lui Radu Carp e nevoie de schimbari legislative majore, de crearea unui comitet editorial care pe baza studiilor de piata sa orienteze TVR ca serviciu public si de o decizie in privinta datoriilor acumulate inca din anii '90, care nu mai pot fi platite.

Cum vedeti in acest moment situatia TVR?

Situatia nu s-a rezolvat in mandatul interimar al dnei Irina Radu si indiferent cine ar fi fost interimar nu cred ca reusea sa faca nimic. Mai mult, ea s-a agravat din cauza unor sentinte judecatoresti prin care sute de angajati si-au capatat anumite sporuri din contractul colectiv de munca.

Veniturile din taxa radio-TV nu ajung pentru functionarea televiziunii in conditii de normalitate si cred ca nicio televiziune nu poate supravietui exclusiv din ea.

Este o problema structurala care tine de modul de functionare, de legea de functionare, nu de un consiliu de administratie sau un presedinte al TVR, e nevoie de un efort amplu al societatii, de un consens al clasei politice pentru gasirea celor mai bune solutii.

Altfel, si acest management va sesiza aceleasi probleme si va trimite aceleasi hartii la Ministerul Finantelor si la ANAF.

Care ar trebui sa fie solutiile la probleme structurale?

In primul rand, ar trebui inventariate masurile care ar fi in avantajul TVR. De exemplu, in 2012 Guvernul Ponta semna cu TVR un memorandum prin care, in schimbul concedierii unor salariati, Executivul se angaja sa actualizeze cuantumul taxei cu rata inflatiei, ceea ce nu s-a intamplat, desi 800 de persoane au parasit institutia.

Exista o HG prin care Guvernul finanteaza transmiterea unor evenimente de importanta nationala: jocuri olimpice, campionate mondiale, europene, Eurovision etc. Din pacate, pana acum ea nu a fost pusa in aplicare. Au fost date punctual doar pentru anumite evenimente sume care nu au acoperit niciodata integral costul.

Nivelul de colectare a taxei radio-TV e foarte scazut, nu toti utilizatorii de aparate sunt obligati sa plateasca. De exemplu, daca un hotel declara ca are un singur televizor, plateste o singura taxa, desi daca ar fi verificari s-ar descoperi ca are zeci, poate sute de aparate.

Si cine ar trebui sa verifice?

Ar trebui schimbat cadrul normativ. In momentul de fata, companiile de electricitate culeg banii, ii dau catre TVR, dar nu au responsabilitati. Ele ar trebui sa si verifice.

Se incearca in acest moment o rezolvare pentru taxa pe care TVR o plateste Centrului national al cinematografiei, trebuie sa suporte in jur de 15% din productia interna de film, in conditiile in care filmele intra pe piata libera, TVR nu are exclusivitate.

Apoi, exista limitari pentru operatorul public de televiziune privind reclamele. Aici ar trebui sa existe o decizie strategica: ori se renunta cu totul la regimul de publicitate, dar se indexeaza taxa, ori taxa ramane la acelasi nivel, dar TVR primeste dreptul sa difuzeze publicitate pe un interval mai lung.

Pentru toate acestea exista deja propuneri de acte normative.

Dar cum sa maresti taxa cand audienta TVR este atat de mica, deci foarte putini oameni se regasesc in produsele televiziunii publice?

TVR este o televiziune publica si piata pe care actioneaza nu e direct concurentiala. Nu ar trebui sa intre in coliziune cu televizuni care au obiective clare de rating.

Si atunci ar trebui gasit un compromis: care ar fi acea cota de piata unde TVR ar trebui sa se miste mai bine. Acum doi ani s-a facut un studiu care arata care sunt categoriile de public ale TVR si asteptarile privind emisiunile.

Si aici avem o problema structurala. Continutul editorial e decis la nivel intern, in institutie, iar organismele de decizie numite de CA au interdictie sa se pronunte in domeniul editorial. Trebuie sa existe un comitet editorial, care pe baza studiilor de piata sa orienteze TVR in aceasta directie, cu obiective clare de rating.

Nu vorbesc de cenzura, ci de stabilirea continutului si stabilirea relatiei cu CNA. Trebuie vazut cum poate fi indeplinita misiunea publica prin emisiuni de calitate.

Pentru a nu fi o chestiune subiectiva, calitatea trebuie bine definita si cuantificata.

Exista emisiuni pe care numai TVR le poate asigura, de exemplu, pentru minoritati, sau emisiunile de informare pentru armata sau cele pentru agricultura. Pe aceste segmente de monopol natural al informatiei transmise de televiziunea publica ar trebui sa se discute de imbunatatirea calitatii si pastrarea formatelor, fara sa se mearga pe o logica strict concurentiala.

Festivalul George Enescu are rating zero. Sunt cateva sute de persoane in tara care se uita. Inseamna ca nu trebuie transmis? Putem opera cu rating la emisiunile sportive sau informative, dar nu pe 100% din grila. Aici e discutia sensibila, dar pe care nu o poate face CA, ci doar un comitet editorial.

TVR are un deficit de credibilitate care pleaca de la suspiciunea de politizare. Boala aceasta cum poate fi tatata?

TVR este sub control parlamentar, nu sub control politic. E un non sens a vorbi despre politizarea TVR, cat timp nu se intelege ce e acela control parlamentar.

Este adevarat ca au existat numiri in cadrul aparatului tehnic facute nu neaparat pe criterii profesionale, ci pe simpatii politice.

Deci daca vorbim de politizare in TVR, deschidem cutia Pandorei si vorbim, de fapt, despre politizari succesive in esalonul 2 si 3 si care azi au generat un corp intangibil. Vrei sa-i dai afara prin restructurare? Se intorc prin procese si mai iau si despagubiri.

Problema politizarii trebuie discutata pe ansamblul institutiei. Ce va pot asigura este ca, de cand am fost numit in CA-uri, din 2012, nu am vazut o decizie sau o discutie politica la nivelul CA, de genul "e bine sa-l numim pe X pentru ca are sprijinul unui partid". Au fost unele evaluari poate subiective la evaluarea sau promovarea unor persoane, dar nu pe criterii strict politice.

Datoriile istorice acumulate de TVR sunt uriase si, fara rezolvarea lor intr-un fel sau altul, nu cred ca institutia poate merge mai departe. Cum pot fi inchise?

E vorba despre datorii care nu mai pot fi platite. De exemplu, acumulate de la drepturile de autor pentru filme de prin anii '90.

Stergerea de datorii ar insemna o masura echivalenta unui ajutor de stat si care poate fi aprobata doar de Comisia Europeana. E adevarat ca CE a mai aprobat asemenea scheme de ajutor pentru televiziunile publice.

Nu trebuie sterse datoriile total si sa continue acest sistem normativ care permite acumularea de datorii, dar nici sa fie un subiect tabu care nu se discuta din principiu.

S-ar impune o noua restructurare?

In actuala reglementare din Codul Muncii, orice restructurare masiva a unei institutii publice pune probleme juridice majore. In principiu, orice restructurare ar trebui sa produca rezultate, dar practica ne arata ca sunt intotdeauna hibe si, speculate abil in instante, problemele dintr-un dosar ajung sa elimine toate concedierile facute.

Daca ar exista o lege mai clara privind conditiile de concediere colectiva si vointa de aplicare, probabil ca o noua restructurare ar fi o solutie, in actualele conditii nu e.

Deci avem acel corp de mii de angajati acumulat prin politizare. Nu putem scapa de el din considerente legale, iar datoriile se acumuleaza. Si nu e un cerc vicios?

Exact un cerc vicios e. Orice masura ai lua, e contestata. Daca iei masura insolventei, e contestata de EBU (Uniunea Europeana de Radio si TV) si nu se poate pune in aplicare. Concedierea rezolva problema in 2016, dar o amplifica in 2018, cand cei concediati se intorc cu hotarari judecatoresti care obliga si la despagubiri de miliarde.

Si acest cerc vicios poate fi rezolvat doar printr-o lege care sa delimiteze clar competentele diferitelor organisme din interior si sa identifice solutiile financiare. Orice pansament aplicat in TVR fara a gandi global problema ar genera alte probleme.

Sunt voci care pledeaza pentru solutie radicala: desfiintarea TVR cu totul pentru a inchide gaura neagra.

Nu se poate, pentru ca serviciul public de televiziune e prevazut in Constitutie. EBU insista pe continuitatea serviciului public, care nu ar fi respectata in cazul unei inchideri urmata de redeschidere.

Deci nu exista solutie fara o modificare legislativa si o decizie curajoasa in privinta datoriilor din trecut?

Da, un nou cadru legal cu stabilirea competentelor clare ale consiliului de administratie, ale unui comitet editorial. Si o pozitie clara din partea Ministerului de Finante pe baza de analize.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#TVR consiliu de administratie, #TVR datorii insolventa , #TVR