TVR a aprobat grilele: Ce se intampla cu emisiunile cu Guran, Avram, Nistorescu si Patraru

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 18:05
7838 citiri
TVR a aprobat grilele: Ce se intampla cu emisiunile cu Guran, Avram, Nistorescu si Patraru
Foto: Wikipedia

Consiliul de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune (SRTv) a aprobat, luni, cu unanimitate de voturi, grilele de toamna ale TVR, in care se regasesc emisiunile cu Moise Guran, Sorin Avram, Cornel Nistorescu si Dragos Patraru.

Surse din TVR au declarat luni ca CA al TVR a aprobat grilele cadru ale TVR 1, care prevad difuzarea unor emisiuni informative si de publicistica dupa Telejurnalul de la ora 20.00.

Grilele TVR urmeaza sa fie trimise in urmatoarea perioada la Consiliul National al Audiovizualului, in conformitate cu legislatia audiovizualului.

Televiziunea Romana a anuntat vineri printr-un comunicat ca emisiunile "Biziday", cu Moise Guran, "Vorbeste liber", cu Sorin Avram, "Foc incrucisat", cu Alina Stancu si Cornel Nistorescu, si "Starea natiei", cu Dragos Patraru, vor fi difuzate in continuare la TVR si isi vor pastra locul in grila ca si pana in prezent.

Petitii pentru pastrarea emisiunii lui Moise Guran in grila TVR

"Incepand de luni, 22 septembrie, canalele TVR vor functiona in baza grilelor de programe aprobate prin Programul de Redresare economica si Memorandumul din 2012", se spunea in comunicatul TVR.

Potrivit comunicatului, decizia a fost luata vineri de Comitetul Director (CD) si urma sa fie inaintata, spre informare, Consiliului de Administratie (CA) al TVR.

Masura a fost discutata in cadrul unui grup de lucru infiintat prin hotararea Consiliului de Administratie, grup alcatuit din membri CA si CD, care s-a intrunit vineri, intr-o prima sedinta.

Problemele in privinta TVR au inceput inca din 2 septembrie, cand grila intermediara a TVR 1, valabila in septembrie si care include emisiuni realizate de Sorin Avram, Moise Guran, Dragos Patraru si Alina Stancu si Cornel Nistorescu, a starnit discutii in sedinta Consiliului National al Audiovizualului (CNA), intrucat aceasta a intrat in vigoare la 1 septembrie fara aprobarea CA al TVR si a CNA. Atunci, mai multi membri ai CNA au spus ca grila lunii septembrie are nevoie de aprobarea CNA si a CA al TVR, chiar daca este provizorie.

Totusi, desi nu avut nici aprobarea CNA si nici a CA al TVR, TVR 1 a continuat sa difuzeze aceasta grila intermediara de programe.

Insa structura grilelor de programe ale TVR aprobate prin Programul de Redresare economica si Memorandumul din 2012 a fost aprobata la momentul respectiv si de CNA.

Pe de alta parte, Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune a analizat, in sedinta din 16 septembrie, grilele de toamna ale Televiziunii Romane, insa nu a ajuns la nicio concluzie in privinta acestora, majoritatea membrilor din CA solicitand ca, pana pe 30 septembrie, sa fie elaborata o strategie de programe a TVR. In baza acesteia urma sa fie elaborata grila de toamna a TVR, dupa cum au declarat la momentul respectiv surse din TVR.

Motivul pentru care majoritatea CA a solicitat elaborarea acestei strategii de programe ar fi acela ca presedintele-director general al TVR, Stelian Tanase, le-a prezentat membrilor CA o varianta de grila de programe de toamna care schimba identitatea TVR 1 dintr-o televiziune generalista intr-una de News&Current Affairs.

Strategia de programe urma sa aiba la baza rezultatele unui sondaj pe care TVR l-a comandat si care au relevat ceea ce isi doresc telespectatorii. De asemenea, in prezent se desfasoara o serie de focus grupuri, care au acelasi scop.

Sapte din cei 11 membri ai CA nu au fost de acord la momentul respectiv ca telespectatorii TVR 1 sa vada timp de patru zile pe saptamana, de luni pana joi seara, acelasi gen de emisiuni. In acest interval sunt difuzate emisiunile lui Sorin Avram, Moise Guran si Dragos Patraru.

Potrivit unor alte surse, blocajul ar fi fost cauzat de talk show-ul "Vorbeste liber!", cu Sorin Avram, pe care reprezentantii PSD in CA al TVR nu il doreau in grila TVR 1.

Pe 17 septembrie, Stelian Tanase, presedintele-director general al TVR, a confirmat faptul ca, la momentul respectiv, existau anumite persoane care nu il doreau pe Sorin Avram in grila Televiziunii Romane.

"Sunt cativa domni care nu-l doresc in niciun chip pe domnul Sorin Avram sa tina acel talk show, pe care il tine acum si care este foarte performant. Nu stiu de ce nu il doresc, eu il doresc, l-am adus, performeaza, sunt multumit (...) Mi s-a cerut sa-l dau afara, cu o ocazie, nu ieri (in CA, n.r.). Nu trebuie sa va mirati. Aici toata lumea crede ca se pricepe la televiziune (...) ", a spus Stelian Tanase, fara a preciza identitatea celor care i-au solicitat sa renunte la Sorin Avram.

Intrebat cand ar urma sa intre oficial grila de toamna a TVR, in prezent fiind implementate grile intermediare, Stelian Tanase a spus ca acest lucru se va produce pe 1 octombrie.

"Daca, bineinteles, membrii Consiliului de Administratie care formeaza majoritatea, adica guvernamentalii sa le zic asa... Ca ei au majoritatea si ei dispun cum vor ei in televiziune. N-am cum sa le spun altfel, ce sa le spun? Partidul rosu, partidul galben, partidul albastru? Nu. Exista ca in orice grup o majoritate si o minoritate si ei au majoritatea, cei care vin din zona guvernamentala. Ieri s-a votat de la 7 la 4, ca sa dau un exemplu. Cei de la putere, care apartin guvernului, sunt 7, au votat intr-un fel, iar noi ceilalti, PNL, PDL, suntem patru, am votat singuri. Deci se vede foarte clar ca CA-ul s-a politizat", a spus, miercuri, Stelian Tanase.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#emisiuni TVR grile aprobate, #grile toamna Moise Guran, #emisiuni TVR Biziday Vorbeste liber , #TVR