TVR 1 devine televiziune de stiri. Membru CNA: Mai mult de 1% nu aveti cum tinti!

Joi, 29 Septembrie 2016, ora 19:42
5293 citiri
TVR 1 devine televiziune de stiri. Membru CNA: Mai mult de 1% nu aveti cum tinti!
Foto: Arhiva Ziare.com

CNA a aprobat modificarile de structura pentru televiziunile SRTv, astfel incat TVR 1 se indreapta mai mult spre o televiziune informativa, TVR 2 va deveni generalista, iar TVR 3, culturala.

Un singur membru CNA nu a fost de acord cu schimbarile si nu le-a prevazut un viitor fericit celor din TVR.

Reprezentantii TVR au declarat ca spera ca aceasta tranzitie de reconfigurare a televiziunilor sa se finalizeze in 2017, in timp ce la jumatatea lunii octombrie vor intra in vigoare modificarile aprobate de catre CNA.

Cum se reorganizeaza cele 3 televiziuni publice

TVR 1 a crescut ponderea productiei proprii de la 57 la 80,6% si cea a programelor de informare, de la 23,5 la 48%.

Directorul TVR1, Gabriel Gherghescu, a explicat Consiliului ca "grila cadru a TVR 1 e orientata mai mult spre actualitate; are, in plus, doua jurnale de stiri, la 17:00 si la 24:00".

Amintim ca Parlamentul a adoptat recent o lege care obliga TVR sa dea stiinta si IT la Telejurnal

Potrivit documentelor depuse la CNA, TVR 2 scade ponderea programelor culturale de la 27 la 17%. Carla Tompea (director de programe TVR 2) a declarat ca TVR 2 ramane un "post generalist", a mentionat introducerea unei emisiuni matinale si a explicat scaderea procentului emisiunilor culturale prin faptul ca acestea se vor muta la TVR 3, care va deveni o televiziune cu format cultural.

In plus, aici va fi mai mult divertisment, prin introducerea a doua programe cu "un divertisment cu accent pe arhiva TVR", difuzate in weekend.

In cazul TVR 3, principala modificare e reprezentata de cresterea procentului alocat programelor culturale de la 20% la 38%.

Directorul TVR 3, Mircea Neacsa, a declarat in cadrul sedintei CNA de joi ca "din aceasta toamna TVR 3 capata o valenta culturala mult mai pregnanta, pastrand si caracterul regional best of al studiorilor regionale".

Acesta a mentionat difuzarea de emisiuni culturale produse de studiorile teritoriale, o emisiune dedicata sportului regional, filmul clasic (difuzat duminica, de la ora 20:00), piese de teatru (sambata, de la ora 20:00), emisiunile (difuzate, in prezent, de TVR 2) "A doua emigrare", "Popasuri folclorice", iar de luni pana vineri, de la 22:00, vor fi difuzate concerte simfonice de la festivalul George Enescu.

Membru CNA: Mai mult de 1% nu aveti cum tinti!

Un membru CNA nu a fost de acord cu schimbarile.

"Parerea mea este ca nu va functiona si ca v-ati pripit. Cred ca nu exista o strategie unitara in acest moment in TVR", a spus Gabriel Tufeanu catre reprezentantii SRTv.

"TVR 1 devine un canal informativ - cum va functiona? In acest moment, sunt probabil vreo 200 de persoane la stiri in TVR, cu tot cu soferi, dintr-un total de vreo 2.700 de angajati. Acesti 200 trebuie sa sustina TVR 1 si stirile de la TVR 2. Angajatii televiziunii nu se suprapun pe grila in acest moment", a fost parerea lui Tufeanu.

De asemenea, acesta a vorbit despre audienta mica a posturilor TVR, precizand ca in ziua precedenta sedintei (miercuri, 28 septembrie) TVR 1 a inregistrat o audienta medie de 0,4%, iar TVR 2, 0,2%.

"Sunt cinci posturi de stiri la o populatie de 18 milioane. Doua dintre ele au rating bun. Celelalte, care nu-s echlibrate, nu au. Dumneavoastra nu puteti sa nu fiti echilibrati. Mai mult de 1% nu aveti cum tinti", a mai considerat Tufeanu.

In replica, reprezentantii TVR au spus ca TVR 1 nu va deveni un canal de stiri "asa cum e sensul impamantenit in constiinta romaneasca", ci "va fi axat mai mult pe actualitate, pe agenda zilei - cu informatie corecta, echilibrata, sobra".

Totodata, Tufeanu a spus ca stirile TVR 1 nu vor reprezenta o economie, pentru ca "stirile sunt cele mai scumpe programe".

"Devine foarte plicticos TVR 1, in loc sa intinereasca" - a considerat Tufeanu.

"TVR 2 e mai bun, dar are un defect din nastere - se numeste 2", a spus acesta, fiind de aceeasi parere cu Radu Herjeu, care s-a adresat invitatilor, considerand ca "s-ar puea sa fie greu sa impuneti TVR 2 ca post generalist si TVR 1 post de stiri". "Ma asteptam sa fie invers", a mentionat Herjeu.

Gabriel Tufeanu si-a continuat discursul critic pe care l-a argumentat spunand: "Fara suparare; eu va zic pentru ca-mi pasa", adaugand "Iar TVR 3 e alimentat numai din studiourile teritoriale. Conform grilei se doreste a fi cel mai bun. Dar toti angajatii o sa lucreze pentru orice altceva decat pentru canalul acesta".

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#TVR1 televiziune stiri , #TVR