The Guardian: Presa din Romania, bantuita de comunism si dominata de capitalism

Luni, 24 August 2015, ora 20:29
4401 citiri
The Guardian: Presa din Romania, bantuita de comunism si dominata de capitalism
Foto: Ziare.com

Presa din Romania este vazuta din afara drept una care este bantuita de comunism si dominata de capitalism, dupa un studiu al Centrului pentru Transparenta Media, care ilustreaza dificultatea dezvoltarii libertatii presei din estul Europei.

Doi academicieni care au examinat peisajul media din estul Europei, Paolo Mancini si Jan Zielonka, sustin ca institutiile democratice si cele media din regiune "au aparut simultan si interdependent, intr-o perioada de reforma rapida si deseori haotica", scrie Roy Greenslade, intr-un articol The Guardian.

Acesta spune ca urmarirea dezvoltarii presei din regimurile postcomuniste din estul Europei a fost un lucru fascinant. Chiar si in tarile care au cautat sa imbratiseze democratia de tip occidental a devenit evident ca o libertate a expresiei de tipul celei occidentale a fost oarecum fragila.

Unul dintre motive, fara dubiu cel mai important, este faptul ca in cea mai mare parte a Europei centrale si estice dictatura monarhica a fost inlocuita de dictatura comunista, astfel incat democratiei nu i s-a permis niciodata pana acum sa infloreasca.

Concret, tipul de democratie evident in Occident, sustinut de statul de drept, pluralismul politic si libertatea de exprimare, nu a existat inainte de prabusirea comunismului si inca se afla intr-un stadiu timpuriu in mai multe state.

Cele trei etape de dezvoltare a presei romanesti postcomuniste

Unul dintre aceste state este Romania, subiectul unui studiu al Manuelei Preoteasa si al lui Andrei Schwartz, care a fost publicat de think-tank-ul Centrul pentru Transparenta Media. Raportul vine intr-o vreme de haos intern, cu doi magnati media trimisi la inchisoare (Dan Voiculescu si Dan Diaconescu - n.red.) si cu inca unul caruia i se aduc mai multe acuzatii (Adrian Sarbu - n.red.). In plus, si premierul Victor Ponta este urmarit penal si inculpat oficial.

Studiul cuprinde ziare, posturi de televiziune si de radio, si se concentreaza pe trei stadii principale de dezvoltare - 1990-1999, 2000-2010 si 2011 - prezent. In prima perioada, era aproape generalizata absenta investitiilor straine, in timp ce a doua perioada a fost una caracterizata de opacitatea proprietarilor, investitorii straini fiind cei vizibili, in locul oamenilor de afaceri romani. Incepand din 2011, insa, a inceput o perioada de intrerupere, mai multi proprietari fiind urmariti penal pentru diferite fapte.

Sursa citata da exemplul unui model de proprietari de institutii de presa - Ronald Lauder, fiul unei figuri foarte cunoscute in industria cosmetica, Estee Laudare. In ce priveste tabloidizarea, Lauder este numit un adevarat Rupert Murdoch, dupa ce a fondat Central Media Enterprise (CME), avand deja, pana in 1997, posturi tv in Romania, Slovenia, Slovacia si Ucraina.

Adrian Sarbu, ministrul afacerilor mass-media din Romania

In Romania, cea mai evidenta prezenta CME a fost prin intermediul Pro Tv, cel mai urmarit canal al tarii, care combina divertismentul si stirile, cu accent pe primul. CME a intrat pe piata din Romania prin intermediul lui Adrian Sarbu, numit un adevarat ministru al afacerilor mass-media din primul guvern postcomunist al Romaniei, cel al lui Petre Roman, inainte de a-si infiinta primul trust media.

Sarbu, numit in fruntea CME, s-a descris drept "singurul roman numit director executiv al unei companii americane listata public". Odata cu aparitia problemelor cu Justitia ale lui Adrian Sarbu, acesta si-a vandut partea din actiunile CME si s-a retras din toate pozitiile detinute, in timp ce Pro Tv a fost vandut. In luna februarie 2015, Sarbu a fost arestat preventiv, el fiind ulterior eliberat, dar plasat sub control judiciar pentru evaziune fiscala, spalare de bani si frauda.

Cazul nu este unul unic, studiul ilustrand felul in care presa din Romania nu este doar bantuita de trecutul sau comunist, ci si patrunsa si dominata de capitalul strain.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#presa Romania comunism, #mass media Romania comunism, #Adrian Sarbu presa Romania, #presa Romania dupa 1989, #mass media Romania dupa Revolutie , #televiziune