Testul OTV - dispare sau se muta la loc mai caldut? (Opinii)

Joi, 12 Aprilie 2012, ora 00:52
8539 citiri
Testul OTV - dispare sau se muta la loc mai caldut? (Opinii)
Foto: Baricada.ro

Decizia CNA de a injumatati din nou valabilitatea licentei de emisie a OTV este una salutara, in toate sensurile, corecte sau nu, atribuite acestui cuvant.

Este o decizie salvatoare pentru o minima igiena a audiovizualului romanesc si asa teribil de poluat, dar si de salutat ca una dintre putinele dovezi de curaj si eficienta ale organismului menit sa vegheze asupra acestui segment al presei romanesti.

OTV nu are absolut nimic in comun cu jurnalismul autentic si deci nu poate fi aparat sub umbrela libertatii de exprimare. Televiziunea lui Dan Diaconescu este doar o escrescenta maligna alimentata prin santaj, calomnie si manipulare si adresata unui public marginal, semianalfabet, frustrat si inadaptat.

Escrescenta aceasta a fost menita initial strict sa-l imbogateasca pe Dan Diaconescu, ceea ce a si reusit cu varf si indesat. Ulterior a devenit si un vehicul politic antipenal pentru acelasi personaj de un cinism greu de egalat.

Din nefericire, aceasta buba mizerabila a fost cocolosita si pansata inclusiv de personaje politice de prim rang, in frunte cu Traian Basescu, care si-a gasit acolo adapost in campania electorala din 2009.

E drept, in momentul respectiv, presedintele infrunta un boicot mediatic fara precedent si avea nevoie de canale de exprimare ca de aer, dar nu mi se pare o scuza suficienta pentru legitimarea unui post precum OTV.

Imaginea lui Traian Basescu la OTV impartind premii (oferite de un producator de alcool daca nu ma insel) printre fete mai mult dezbracate este una de jalnica antologie.

Pentru orice om cu o educatie si un nivel mediu de bun simt, cinci minute de vizionare a OTV sunt suficiente pentru a intelege de ce acest post nu are nimic de-a face cu libertatea de expresie si de ce trebuie sa dispara. Intrebarea este ce efecte politice va avea decizia CNA.

Pentru inceput, cred ca ele vor fi benefice mutantului politic al lui Dan Diaconescu, pentru ca victimizarea este o arma foarte eficienta, mai ales in fata unui public la randul sau autovictimizat. Deja Dan Diaconescu acuza, dupa cum era de asteptat, razbunarea politica, teama adversarilor, mana lui Traian Basescu etc.

Dupa inchiderea OTV, insa, se va asterne linsitea. Ce va ramane? PPDD este strict o prelungire a unui fenomen media malign. Ce are acest partid in afara de lozinci care curg neincetat din spatele unei sticle? Nimic. Toata activitatea acestui partid este centrata pe organul sau de propaganda. Ce se va intampla cand el va amuti? Ce vor face telespectatorii votanti care se adunau seara de seara in fata ecranului pentru a-si primi doza de drog?

Daca inchiderea s-ar fi produs in septembrie exista riscul unui vot masiv de protest in favoarea PPDD. Insa din iulie pana in noiembrie e cale lunga. Ce sa-i tina fideli lui Dan Diaconescu? Principii, proiecte, viziune PPDD nu are si oricum acest public nu raspunde la ele. Colectia de lozinci, ca orice colectie de vorbe, este volatila si perisabila. Cand lautarii tac, nunta se incheie.

Ma astept asadar ca oastea otevista sa se destrame destul de repede, pentru a migra palcuri-palcuri de unde a venit, aduca sub pulpana altor partide. Asta desigur daca fenomenul OTV nu isi va arata metastaze cu mult mai grave decat par acum. Mai precis, daca alte televiuni nu ii vor acorda lui Dan Diaconescu tribuna de exprimare, pentru a pune mana pe publicul si pe banii sai.

Pana la urma, dupa 4 iulie, audiovizualul romanesc va da un important test de responsabilitate si maturitate, contribuind la cauterizarea leziunii oteviste sau, dimpotriva, la perpetuarea ei in presa romaneasca.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#OTV licenta CNA, #OTV inchide iulie, #OTV dispare iulie, #Dan Diaconescu campanie OTV , #OTV