Televiziunea pe care o meritam

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 29 Februarie 2016, ora 13:10
8001 citiri
Televiziunea pe care o meritam

Nu stiu daca boicotul impotriva produselor care au reclama la Antena 3 va provoca o reala paguba financiara acestei televiziuni. Inteleg ca deocamdata o singura banca a anuntat ca nu mai are publicitate la A3, dar nu imi este foarte clar daca in legatura directa cu acest boicot sau din alte motive.

Boicotul va avea succes doar daca firmele in cauza vor resimti o scadere de vanzari suficient de serioasa incat sa determine schimbari. Adica in momentul in care beneficiul de a fi vazut pe ecranul Antenei va fi mai mic decat dezavantajul de a fi asociat cu acest post. E simplu. Si nu cred ca suntem inca in aceasta faza.

Dimpotriva, razboiul din acest moment le aduce o publicitate suplimentara, adica un bonus nesperat pe Internet, in aceiasi bani.

Dar meritul acestui protest este, in opinia mea, ca arata calea, probabil singura, de curatare a presei romanesti: presiunea publica. Pentru ca asa cum nu putem avea o clasa politica mai buna decat societatea romaneasca, nici presa nu poate fi mai buna decat publicul ei.

Faptul ca, in loc de institutii de presa, avem, mai ales in audiovizual, adevarate masinarii de lupta politica si economica nu este numai vina mogulilor care le folosesc ca atare, este si vina unui public cu mult prea radicalizat, care nu mai cauta nici informatie curata, nici semne de intrebare, nici intransigenta, ci sange.

Daca televiziunile arata asa cum arata, este pentru ca publicul fiecareia dintre ele se uita nu pentru a afla adevarul, poate uneori incomod, poate uneori dezamagitor, de-a dreptul socant, ci pentru a auzi ecoul propriilor ganduri si asteptari.

Televiziunea si publicul ei formeaza un fel de cult, cu ritualuri in grup, unde lucrurile se desfasoara conform asteptarilor si nimeni nu iese din tipar.

Cine e in biserica lui Voiculescu se uita la Antena 3 stiind exact cine va fi injurat si cine va fi sustinut. Este valabil si pentru Romania TV, si pentru B1, doar Digi face exceptie. Un fel de psihoterapie in grup.

Cand mai are loc vreun transfer, vreo regrupare, grefa este inclusa in ritual in mod natural, fara cine stie ce explicatii, sau dimpotriva, dezertorul intra imediat in pomelnicul raului, fara volte abile.

Si ajungem la situatii paradoxale, in care dezvaluirile unei televiziuni, oricat de bine argumentate, de solide, sa fie considerate ab initio minciuni de publicul celorlalte. Lumi diferite care nu se ating niciodata, nu pot interactiona, ceea ce este absolut anormal. Daca Antena 3 spune un adevar, el ar trebui sa fie valabil si pentru adoratorii B1 si invers, pe baza argumentelor.

Cum iesim de aici?

Prin exigenta publicului. Cand publicul nu va mai vrea un ecran care sa fie doar ecoul propriilor frustrari sau adoratii, ci unul de unde sa se informeze cu adevarat si pe care sa-l evalueze cu exigenta, sanctiunea audientelor va determina cu adevarat scaderea de publicitate fara boicot si lupte pe Facebook.

Cat timp o institutie de presa va avea suficient public pentru a conta, ea va conta indiferent de sanctiunile legale care ii vor fi aplicate si care doar o vor victimiza. Razboiul CNA cu OTV a avut un rol in succesul PP-DD la alegerile din 2012.

Deci asa cum electoratul va avea politica pe care o merita, la fel publicul va avea presa pe care o merita. Legea cererii si a ofertei nu functioneaza doar in economie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#boicot publicitate antena 3 , #televiziune
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Poza don_Semaca
don_Semaca
rank 5
Ioana Ene , portdrapelul ”curateniei morale” din ”presa romaneasca”