Stelian Tanase: Ponta a vrut sa-mi arate pisica blocand conturile TVR. Nu-mi dau demisia

Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 21:53
6711 citiri
Stelian Tanase: Ponta a vrut sa-mi arate pisica blocand conturile TVR. Nu-mi dau demisia
Foto: Facebook/Stelian Tanase

Stelian Tanase, seful SRTv, a declarat ca Guvernul este vinovat de situatia televiziunii, iar blocarea conturilor institutiei de catre ANAF este, de fapt, "o revansa" pe care si-a luat-o Victor Ponta, adaugand ca nu se pune problema sa demisioneze de la conducerea TVR.

Stelian Tanase a spus ca nu se considera vinovat de actuala situatie a TVR, careia, luni, i-au fost blocate conturile operationale de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), din cauza datoriilor acumulate - incepand din anul 2005 - catre bugetul de stat, precizand ca de vina este Guvernul.

"Guvernul este vinovat de aceasta situatie. Si mai multe guverne la rand, nu numai Guvernul Ponta. In zece ani, s-au luat numai masuri impotriva televiziunii, care au ruinat televiziunea. Daca va uitati la bilantul nostru pe anul trecut, el este pe plus. Am facut economii de 25%. Dar nu se poate cu taxa (taxa TV, n.red.) pe care-o avem, cu TVA-ul pe care-l platim, cel mai mare din Europa, sa avem un cash flow suficient sa platim datoriile istorice.

Stiti ca aceasta poprire de la ANAF este pentru o suma din 2010. Eu, din cate stiu, nu eram director in 2010. Am platit pe 2007, pe 2008, pe 2009, dar astea sunt niste datorii istorice, cu penalitatile respective, cum e si la RADET (...) Guvernul este vinovat si guvernele care, de zece ani incoace, iau masuri impotriva televiziunii si au ruinat-o din punct de vedere financiar", a spus Stelian Tanase.

Referitor la faptul ca premierul Victor Ponta a spus ca nu poate sa faca nimic in cazul TVR, pentru ca nu a fost respectat Memorandumul din 2012 si SRTv nu a platit, asa cum se angajase, respectivele datorii, Stelian Tanase a precizat ca "domnul Ponta nu stie despre ce vorbeste".

In acest context, Stelian Tanase a spus ca TVR a dat in judecata ANAF. "Suntem in proces cu dansii, cu ANAF, in legatura cu pierderea esalonarii, care nu este din vina noastra. Nu este un comportament reprobabil sau neglijent al Televiziunii Romane, ci o situatie care vine din lege, nu a fost Consiliu de Administratie. Au fost doua saptamani in care nu a existat nici director, pentru ca isi daduse demisia", a explicat Tanase.

Ponta, despre situatia de la TVR: Nimeni nu poate sa ceara ANAF sa incalce legea (Video)

Intrebat daca a fost miercuri la ANAF pentru a discuta despre blocarea conturilor TVR, Stelian Tanase a confirmat, adaugand ca s-a intalnit cu presedintele ANAF, Gelu Diaconu, precizand ca, pana la 1 septembrie, televiziunea publica va plati o datorie de 10 milioane de lei, din 2010, din cauza careia au fost blocate conturile televiziunii publice.

El a precizat ca nu s-a dus la ANAF ca sa obtina stergerea acestei datorii. Solutia este ca TVR sa plateasca aceasta datorie. "Si vom plati", a mai spus Stelian Tanase.

Intrebat ce se va intampla daca nu va plati totusi datoria pana la 1 septembrie, Stelian Tanase a raspuns: "Nu stiu. Blocam televiziunea. Guvernul o inchide. Guvernul poate sa ia masurile pe care trebuia sa le ia. El poate sa indexeze taxa, cum a promis in Memorandumul la care face referire Ponta. Desi a semnat acel document si el si Florian Georgescu, nu s-au tinut de cuvant. El poate sa stearga TVA-ul.

BBC plateste zero TVA, ca si televiziunea spaniola. Ca sa va dau doua exemple. Noi platim 24%. De la introducerea TVA din 2005, bugetul televiziunii s-a prabusit".

Intrebat daca considera aceasta masura de blocare a conturilor TVR un fel de razbunare, avand in vedere ca, recent, Stelian Tanase a scris pe blogul sau un editorial in care il critica pe Victor Ponta, Tanase a confirmat, precizand ca a scris mai multe editoriale despre premier.

"De mult Ponta e clientul meu (...) Da. A vrut sa-si ia o revansa. Mi-a aratat pisica", a spus Tanase.

Pe de alta parte, Stelian Tanase a declarat ca nu se pune problema sa demisioneze de la conducerea TVR, in ciuda faptului ca mai multe persoane, inclusiv Claudiu Brinzan si Adrian Badescu, doi membri ai Consiliului de Administratie al SRTv (sustinuti de PSD, respectiv de Guvern, n.red.), dar si jurnalistul Moise Guran, care a realizat emisiunea "Biziday" la TVR 1, i-au cerut demisia, avand in vedere situatia actuala.

Moise Guran, la cutite cu TVR: Va mai exista Biziday?

Raspunzand unei alte intrebari, Stelian Tanase a vorbit si despre acuzatiile care ii sunt aduse referitor la politizarea televiziunii publice. El a facut referire si la faptul ca jurnalistul Moise Guran a scris pe blogul personal ca Tanase i-ar fi aranjat lui Kelemen Hunor, presedintele UDMR, o intrare in direct, in prime-time, la TVR, doar pentru ca UDMR-ul sa lipseasca, alaturi de PNL, de la dezbaterea raportului TVR din Comisia de Cultura si Mass Media.

"Nu am oferit in schimb nimanui, pentru ca nu avem ce sa dam in situatia noastra de saracie cronica. Nu avem ce sa dam. Domnul Moise Guran face el insusi politica multa, foarte multa politica. E foarte vocal pe scena politica, pe scena mediatica, dar expunandu-si parerile sale politice. Asa ca nu am ce sa spun. Domnul Moise Guran face ce crede ca trebuie sa faca un jurnalist. Daca nu-i place ceva, contesta. Daca ii place ceva, lauda. Deci nu vad nimic care sa ma incomodeze", a spus Stelian Tanase.

El a spus totusi ca televiziunea TVR 2 nu va fi desfiintata. "S-a discutat doar comasarea TVR HD cu 2, ca TVR 2 sa devina HD in intregime. Nu-l vom inchide", a explicat Stelian Tanase.

Fiscul anunta ca a blocat conturile TVR si RATB: Urmeaza si altii!

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Stelian Tanase TVR ANAF, #Stelian Tanase TVR conturi, #TVR conturi blocate , #TVR