Stelian Tanase, demis de Parlament de la conducerea TVR. UPDATE: Dragnea vrea sa schimbe legea (Video)

Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 11:23
12667 citiri
Stelian Tanase, demis de Parlament de la conducerea TVR. UPDATE: Dragnea vrea sa schimbe legea (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul de Administratie al TVR, inclusiv presedintele-director Stelian Tanase, a fost demis miercuri de Parlament.

Parlamentarii s-au reunit miercuri dimineata, in sedinta plenului reunit, pentru a discuta Raportul de activitate al TVR, care ulterior a fost respins cu 222 de voturi. Potrivit televiziunilor de stiri, 105 parlamentari au votat in favoarea raportului.

Irina Radu, director de programe al SRTV, este audiata la Comisiile de cultura ale celor doua Camere ale Parlamentului pentru a prelua interimatul la sefia Televiziunii Publice.

Stelian Tanase: Situatia TVR e grava, nu mai e la indemana managerilor, trebuie sprijin de la Guvern

Prezent la dezbaterea din Parlament, Tanase a declarat ca "situatia televiziunii nu mai este la indemana managerilor televiziunii. Situatia este atat de grava, lucru pe care in mai multe rapoarte catre Guvern si Parlament am facut vorbire, incat nu se poate rezolva printr-un sir masuri, nu exista o singura masura care sa salveze televiziune, pe care trebuie un Guvern sa si le asume".

Acesta a mentionat ca de-a lungul timpului au fost luate masuri care au afectat situatia financiara a televiziuni.

"Am venit la Televiziunea romana mostenind o datorie de aproape 180 de milioane de euro. Mi s-a promis atunci un sprijin, existand o majoritate de 70% (in Parlament - n.red.). Daca ne uitam la spiritul raportului rezulta ca nu ne-am preocupat si datoriile au crescut. Au crescut in lipsa unui cadru legislativ si a unor hotarari absolut necesare pe care Guvernul ar fi trebuie sa le ia. Din pacate, nu le-a luat", a spus Stelian Tanase, citat de Mediafax.

Dragnea vrea "depolitizarea TVR"

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, dupa votul din plen, ca propunerea coalitiei pentru sefia interimara a Televiziunii publice va fi "un om respectat din TVR", care nu are niciun fel de apartenenta politica.

"Propunerea pe care noi o s-o transmitem la comisii pentru aceasta perioada de interimat nu va fi o propunere politica, va fi o propunere serioasa, un om respectat din TVR, care nu are niciun fel de apartenenta politica si care pe aceasta perioada de interimat va colabora cu noi, cu comisiile de Cultura, cu Guvernul", a mentionat Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, in perioada de interimat, presedintele director general al TVR va lucra cu Guvernul si cu Parlamentul pentru a veni cu un pachet legislativ de relansare a Televiziunii publice.

"Nu sunt de acord cu ce a spus un domn, un coleg, ca TVR nu trebuie sa aiba rating si TVR nu trebuie sa fie profitabila. Daca TVR nu are rating, inseamna ca nu se uita nimeni. Dimpotriva, este o televiziune cu traditie, la care se uita oamenii si vrem sa o ajutam sa scape de influenta politica. Acum legislatia prevede ca exista presedinte-director general si vrem sa separam partea de management de partea de consiliu de administratie.

Consiliul de Administratie trebuie sa fie un board care organizeaza un concurs, care desemneaza un manager, care se ocupa de partea executiva.

Este firesc sa avem o discutie cu Guvernul, pentru ca sunt datorii si in acest dialog despre soarta TVR nu poate lipsi Executivul", a conchis Dragnea.

Gorghiu: Interimatul nu este o solutie

Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, in plenul Parlamentului, ca interimatul la conducerea TVR nu este o solutie si ca se indoieste ca Stelian Tanase era membru al vreunui partid astfel incat sa fie necesar sa fie schimbat.

"Interimatul la conducera TVR nu insemna o solutie. As fi preferat sa avem acest dialog inainte. Inteleg ca se vine cu o propunere nepartizanat politic. Va intreb: Stelian Tanase era membru al vreunui partid politic incat sa simtiti nevoia sa-l schimbati astazi, sa puneti un interimar? Ma indoiesc", a spus Gorghiu, citata de Mediafax.

Aceasta a adaugat, referindu-se la propunerea lui Liviu Dragnea privind discutii pe marginea modificarii legislatiei referitoare la funcionarea TVR, ca PNL nu a refuzat niciodata dialogul pe teme importante.

"Acum va spun un lucru: niciodata PNL nu a refuzat dialogul pe teme importante. Saptamana viitoare vom accepta orice intalnire pentru a creiona viitoare lege a TVR. Mai ramane intrebarea: Ati pus problema si Guvernului? Stiti ca acele datorii nu se vor rezolva in Parlamentul Romaniei, ci doar prin asumarea factorului guvernamental? Ati vorbit si cu domnul Ponta sa vedeti daca aceste datorii vor fi platite pentru a vedea daca situatia la TVR se va imbunatati? Daca da, veti avea toata dschiderea din partea PNL", a adaugat Gorghiu.

Contre in PSD si PNL

Deputatul PNL Gigel Stirbu a declarat miercuri ca nu a fost regulamentara convocarea celor doua Comisii de cultura ale Parlamentului pentru a fi discutat raportul de activitate al SRTV.

Pe de alta parte, senatorul PSD Georgica Severin a spus ca cele doua Comisii au fost convocate inca de la sfarsitul lunii aprilie, pentru a discuta raportul SRTV.

"Motivatia pentru care s-a facut solicitarea saptamana trecuta nu este deloc ascunsa, nu este niciun secret. Modificandu-se componenta Comisiei de cultura de la Senat am avut cvorum si nu am mai avut problema tehnica de a fi boicotati de colegii de la PNL. Factorul care a declansat a fost schimbarea componentei Comisiei de cultura cu acordul de la PNL", a afirmat Severin.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Stelian Tanase demis TVR, #Parlament demis Tanase TVR, #Stelian Tanase demis conducere TVR , #TVR