Statul vrea sa isi bage coada in publicitatea TV: "Nu se mai intampla asta in niciun colt din lume"

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 11:27
6603 citiri
Statul vrea sa isi bage coada in publicitatea TV: "Nu se mai intampla asta in niciun colt din lume"

Asociatia Agentiilor de Publicitate a initiat o campanie media prin care incearca sa determine senatorii sa revina la forma ordonantei "antirebate" care a fost adoptata de Camera Deputatilor, adica avand anumite modificari fata de varianta initiala transmisa de Guvern.

Mai exact, in aprilie 2013, Camera Deputatilor a adoptat ordonanta de urgenta 25/2013, ce impunea relatii contractuale directe intre televiziuni si clientii de publicitate.

Ulterior, in noiembrie 2014, deputatii au adoptat un amendament ce elimina unele dintre efectele negative ale ordonantei asupra agentiilor de publicitate.

Ordonanta a ajuns apoi la Senat, care este camera decizionala. Mai intai, a trecut prin Comisia de Buget Finante, care a aprobat-o cu amendamentul respectiv, iar apoi a ajuns in Comisia de Cultura-Media care nu a mentinut forma adoptata de Camera Deputatilor, revenind la cea anterioara, restrictiva pentru piata libera, dupa cum sustin agentiile de publicitate.

Urmatorul pas este votul final din plenul Senatului si promulgarea de catre presedinte.

Pentru ca forma actuala a ordonantei este total defavorabila companiilor din piata de profil, Asociatia Agentiilor de Publicitate a trimis Senatului o scrisoare.

"Incepand cu aprilie 2013, aplicarea OUG 25/2013 a impus relatii contractuale directe intre televiziuni si clientii de publicitate ignorand dreptul constitutional al companiilor de a-si alege liber partenerii contractuali.

Ordonanta a dus la ingradirea dreptului clientilor si televiziunilor de a opera prin intermediul agentiilor de media sau regiilor, blocand accesul companiilor la rolul si serviciile cu valoare adaugata asigurate de acestea eliminand, practic, institutia intermediarului din procesul de cumparare a publicitatii TV.

Comisia de Cultura si Media din Senat nu a mentinut forma adoptata de Camera Deputatilor revenind la forma anterioara, restrictiva pentru piata libera, in pofida punctelor de vedere exprimate de industrie, dar si de unele autoritati de stat in cadrul procesului de consultare care a avut loc.

IAA cere Senatului sa voteze impotriva adoptarii ordonantei publicitatii 25 din 2013 sau sa o retrimita la Comisia de Cultura si Media pentru reluarea discutiilor si adoptarea ei intr-o forma capabila sa elimine efectele negative cu care ne confruntam", se arata in scrisoarea publica a IAA.

Mai multa birocratie si pozitie privilegiata pentru televiziuni

Mihai Barsan, presedintele International Advertising Association (IAA), a explicat pentru Ziare.com ca a fost initiata astfel o "campanie de ridicare a problemei catre parlamentarii care vor vota". Potrivit acestuia, daca va fi adoptata de Senat in forma actuala, ordonanta publicitatii va genera multa birocratie si o pozitie inegala pentru televiziuni in negocierea cu clientii.

"E o ordonanta prin care exista obligatia clientilor care vor sa cumpere publicitate TV sa factureze direct televiziunile. E o chestiune care genereaza foarte multa birocratie, costuri mari si o pozitie inegala pentru televiziuni in negocierea cu clientii, pentru ca televiziunile sunt putine, timpii de publicitate sunt multi, 1.500, si atunci capata o pozitie de negociere mai importanta decat daca ar lucra cu agentiile de publicitate care consolideaza mai multi clienti.

In afara de asta, fiind entitati private, atat televizunile, cat si clientii, cat si agentiile, ideea ca statul sa ma oblige sa semnez contract doar cu unele si nu si cu altele mi se pare pur si simplu o interventie fara precedent. Nu exista in niciun alt domeniu privat", a declarat Barsan.

Potrivit acestuia, in favoarea variantei adoptate de Camera Deputatilor a OUG referitoate la piata publicitatii, s-au manifestat si alte institutii, printre care si Consiliul Concurentei, "fiindca printr-o astfel de ordonanta se creeaza un avantaj competitiv cumva neloial pentru televiziuni si poate sa duca la o situatie de oligopol in viitor".

Mihai Barsan nu a participat la discutiile din interiorul Comisiei de Cultura Media din Senat, pentru a-si da seama de ce s-a revenit la forma initiala a OUG, trecandu-se peste amendamentul votat in Camera si care elimina unele dezavantaje semnalate de agentiile de publicitate.

"Nu mi-e foarte clar de ce pana la urma s-a hotarat revenirea la forma initiala. A fost o decizie politica, ce a venit peste argumentele economice. Care sunt dedesubturile acestei decizii politice nu stiu. Nu este ceva logic, este ceva mai degraba politic.

Ne-am gandit sa ridicam problema aceasta intregului plen al Senatului, sa le atragem atentia ca o astfel de ordonanta este gresita pentru orice economie libera", a precizat presedintele IAA, care spera ca Senatul nu va vota ordonanta in forma actuala.

"Eu cred ca in Senatul Romaniei sunt in general oameni cu capul pe umeri si la un moment dat cred ca o sa isi dea seama ca, fata de niste argumente politice, eventual pe termen scurt, este gresit sa creezi un astfel de precedent de interventie intr-o zona economica, pentru ca oricand se poate intampla si altor industrii", a spus Mihai Barsan.

El a precizat ca va urma si o campanie outdoor si online. "Vom avea si bannere online, dar si o campanie in jurul Parlamentului", a declarat Barsan.

Nu se mai intampla asta in niciun colt din lume

La randul sau, fondatorul Leo Burnett Romania, Stefan Iordache, a declarat pentru Ziare.com ca in nicio alta tara nu se intampla ca statul sa impuna de unde cumpara clientul.

"La mijloc sunt agentii de publicitate sau regii. Agentiile de publicitate reprezinta interesele clientului, regiile reprezinta interesele televiziunilor care doresc sa isi vanda inventarul printr-un intermediar. Statul s-a gandit ca astfel clientii sa contracteze direct cu televiziunea, ceea ce e impotriva firii.

Nu numai din perspectiva agentiilor sau regiilor, ci si din perspectiva clientilor. Nu are cum sa impuna statul de unde cumpara clientul. Nu se mai intampla asta in niciun colt din lume", a declarat Stefan Iordache.

El a precizat ca nu exista un conflict intre agentiile de publicitate si Senat, ci doar o neintelegere.

"A iesit ordonanta de urgenta, a ajuns in Parlament, Parlamentul i-a dat ok-ul, dar ea nu a fost promulgata de catre presedintele Romaniei din acel moment, Traian Basescu. S-a intors in Camera Deputatilor, deputatii au facut o modificare la acea ordonanta, cu care am fost de acord, a ajuns in Senat, camera decizionala, a trecut de Comisia Buget-Finante, care a mers cam pe aceeasi idee cu cea de la Camera Deputatilor, a ajuns la Comisia de Cultura Media, care poate dintr-o regretabila eroare nu au inteles perspectivele complete si s-au facut niste modificari prin care ne intoarcem la punctul zero.

Nu exista un conflict intre industrie si Senat, sau comisia respectiva, ci cred ca exista doar o neintelegere. In acest moment, pasul urmator, ajungem in plenul Senatului care trebuie sa decida ce face mai departe. Trebuie sa solicitam plenului Senatului sa intoarca aceasta formulare catre comisii, astfel incat legea sa ajunga intr-o forma fireasca unei economii de piata", a mai spus acesta.

No comment de la Comisia de Cultura din Senat

L-am intrebat de ce a fost modificata ordonanta de urgenta pe Georgica Severin, presedintele Comsiei de Cultura Media din Senat, insa acesta ne-a declarat ca nu vrea sa comenteze un proces legislativ care se afla in curs.

"Votul din comisie a presupus o serie de modificari si amendamente care au fost votate de majoritatea din comisie. Nu comentez un proces legislativ care se afla in curs. Forma este publicata pe site-ul Senatului, urmeaza sa intre in plen cand va fi programata de Biroul Permanent", a precizat Georgica Severin.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#agentii publicitate ordonanta antirabate, #ordonanta antirabate Senat , #publicitate