Solutiile guvernului pentru TVR: Reorganizare sau insolventa

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 22:04
2589 citiri
Solutiile guvernului pentru TVR: Reorganizare sau insolventa
Foto: Ziare.com

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a trimis Birourilor Permanente ale Parlamentului un punct de vedere legat de variantele privind solutionarea crizei financiare a TVR: reorganizarea televiziunii publice ca institutie publica, reorganizarea ca societate comerciala, reorganizarea ca regie autonoma sau intrarea in insolventa, MFP prezentand o serie de argumente in favoarea insolventei.

In informarea trimisa Parlamentului, Ministerul Finantelor Publice indica pasii necesari pentru fiecare dintre variante, precum si dificultatile si avantajele, informeaza News.ro.

Insolventa aduce cenzura in TVR? "Ar insemna o intoarcere la comunism!"

TVR nu poate fi nici desfiintata, nici salvata. Cercul vicios al legii si politizarii Interviu

Analiza MFP a avut ca punct de plecare un audit al Curtii de Conturi pentru anul 2014, in urma caruia Curtea a cerut clarificarea cadrului juridic ce reglementeaza modul de organizarea si functionare a SRTv si SRR, "ce functioneaza in prezent atat ca institutii publice finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat ca ordonator de credite, cat si in calitate de societate comerciala".

Prima varianta de solutionare a ambiguitatii statutului SRR si SRTV si de rezolvare a problemelor financiare ale televiziunii publice ar fi reorganizarea ca institutii publice, care sunt finantate fie integral de la buget, fie integral din venituri proprii, fie din ambele surse. Pentru aceasta este nevoie de modificarea Legii de organizare si functionare a SRR si SRTv si de o rectificare bugetara.

"Reorganizarea SRTv ca institutie publica presupune ca deficitul bugetar cental consolidat s-ar majora la nivelul unui an cu 100 milioane de lei, iar in anul 2016 impactul bugetar ar fi de 410 milioane de lei (datorii comerciale si cheltuieli de functionare) ", se arata in documentul semnat de Anca Dragu.

Reorganizarea radioului si televiziunii publice ca societati comerciale presupune stabilirea institutiei care va exercita calitatea de actionar, in numele statului, identificarea prealabila a sursei din care vor fi acoperite datoriile inainte de stabilirea capitalului social, stabilirea categoriilor de subventii pe care le vor putea primi cele doua societati.

"Trebuie obtinut punctul de vedere al Consiliului Concurentei in contextul in care se urmareste subventionarea acestora si conversia unor datorii in actiuni. Dezavantajul reorganizarii ca societati comerciale este, in opinia Guvernului, riscul sa se ceara intrarea in insolventa daca nu sunt achitate datoriile sau se fac alte datorii care nu sunt platite la scadenta", sustine guvernul.

A treia varianta este reorganizarea ca regii autonome, insa presupune stabilirea clara a sursei de venituri astfel incat acestea sa nu fie incadrate ca ajutor de stat.

In toate cele trei variante de reorganizare sus-mentionate, este necesar sa se instituirea obligatiei de colectare a taxelor de catre toti furnizorii de energie electrica si limitarea comisionului perceput de catre acestia.

La final, guvernul prezinta varianta de a prevedea in legea TVR posibilitatea intrarii in insolventa si zece avantaje pe care le presupune aceasta. Printre ele se afla posibilitatea redresarii financiare printr-un plan de reorganizare, suspendarea actiunilor de executare silita, furnizorii de utilitati nu mai pot intrerupe temporar furnizarea unui anumit serviciu si nu mai pot fi adaugate penalitati la datoriile deja existente.

Conform unei informari facute de catre televiziunea publica in ianuarie 2016, datoriile SRTv au ajuns la 770 de milioane de lei.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#televiziunea romana reorganizare, #TVR insolventa , #TVR