Sinuciderea presei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 06:32
7175 citiri
Sinuciderea presei

Actualul vicepremier Vasile Dancu imi spunea intr-un interviu recent ca, in perioada guvernarii Nastase, din care domnia sa a facut parte in chiar calitatea de ministru al Informatiilor Publice, presa "avea atunci o forta mai mare decat acum in a influenta opinia publica si a controla puterea".

Cred ca are perfecta dreptate. In ceea ce jurnalistii care i-au supravietuit profesional numesc cea mai teribila perioada pentru libertatea de exprimare de dupa 1989, presa era cu mult mai libera si mai puternica decat acum, cand toata lumea poate spune orice de pe ecranele multelor televizuni de stiri, fara a suferi explicite consecinte din partea puterii.

Ce s-a intamplat in acesti ani cred ca poarta diagnosticul de mogulizare. Adica o diversificare si extindere a institutiilor de presa controlate politic si utilizata strict in scopuri politice sau economice personale ori de grup.

In 2005, exista o sigura televiziune de stiri. Acum sunt 5 mari. Toate fac parte din trusturi de presa controlate de oameni de afaceri de mare anvergura, in general cu extensii politice si, cel mai grav, penali dovediti sau probabili.

Antena 3 ii apartine lui Voiculescu, nu numai fost sef de partid, dar si puscarias. Realitatea TV a fost lansata si controlata multa veme de Sorin Ovidiu Vintu, penal. Romania TV - Sebastian Ghita, politician de varf cu probleme penale.

EVZ conectat cu B1 TV - Dan Andronic, acuzat de aderare la grup infractional organizat si, potrivit DNA, practic o interfata a Elenei Udrea si ea cu mari probleme de coruptie. Dan Andronic este acuzat acum ca rolul lui era sa puna ziarul in slujba grupului infractional organizat.

Doar Digi 24 face, cel putin aparent, exceptie.

Pe vremea lui Adrian Nastase, oamenii politici nu descoperisera cum pot folosi presa ca instrument. Singura grija era cum sa-i inchida gura, sa o sufoce, sa o falimenteze. Adrian Nastase a ales strategia razboiului extrem, cultivand doar cateva organe de propaganda, in frunte cu TVR, cu adevarat influenta la acea vreme.

Esecul lui de proportii a fost o lectie invatata. De ce sa ai in presa un dusman, cand mai bine o cumperi si o folosesti ca arma impotriva rivalilor?

Asa a inceput procesul de constituire a marilor trusturi in care perla coroanei era televizunea de stiri. Numarul lor este cu mult prea mare prin raportare si la populatie, si la piata de publicitate din Romania.

Cele mai multe nu sunt profitabile ca afacere in sine. Dar nici nu au fost gandite sa fie profitabile in acest fel. Au fost gandite sa fie profitabile ca masini de lupta impotriva adversarilor pe care sa-i linseze mediatic si ca masini de sporire a influentei politice si economice.

Dar cand principala ta menire nu mai este subordonata interesului public, ci interesului politic si economic al patronului, nu se mai numeste ca faci jurnalism.

Si sunt de aici doua consecinte grave ale fenomenului, care depasesc cu mult discreditarea unei institutii anume de presa.

Pe de-o parte, ideea de jurnalism independent nu mai exista in mentalul colectiv. Lumea nu mai crede in asa ceva. Mi s-a intamplat de multe ori sa fiu intrebata de la obraz: "voi ai cui sunteti si pentru cine jucati?" Iar raspunsul "ai nimanui, pentru nimeni" e primit cu neincredere.

Si daca nu ti se poate imputa o apartenenta politica, ti se inventeaza una oculta, la servicii, deci tot inregimentat se numeste ca esti.

Pe de alta parte, exista subiecte importante care amprentate politic pana dincolo de saturatie nu mai au impactul pe care ar trebui sa-l aiba. De exemplu, cand Antena 3 face o dezvaluire despre Traian Basescu singura care o crede e publicul ei fidel. Ceilalti sunt convinsi ca e un nou atac politic, chiar daca poate fi vorba despre o chestiune cat se poate de solida.

Asa se face ca fiecare televiziune a ajuns sa se adreseze strict publicului ei fidelizat nu pe chestiuni profesionale, ci politice.

In plus, explozia televiziunilor de stiri a batut un piron in cosciugul presei scrise, care trage sa moara. Teoretic o inlocuieste online-ul, singurul aflat in ascensiune si inca zona cea mai curata a mass-media, dar care nu are inca in Romania accesibilitatea totala a televiziunilor.

Dar distrugerea presei nu cred ca era posibila fara complicitatea pe alocuri lacoma, pe alocuri lasa, pe alocuri resemnata a victimei. Intr-un fel, daca Nastase nu a reusit sa ucida presa libera, ea a facut mari eforturi sa se sinucida.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#televziziuni de stiri influenta politica , #televiziune