Sefa TVR crede ca e datoria sa dea in judecata presa care nu-si dezvaluie sursele: Sunt foarte mandra!

Marti, 04 Decembrie 2018, ora 17:11
4732 citiri
Sefa TVR crede ca e datoria sa dea in judecata presa care nu-si dezvaluie sursele: Sunt foarte mandra!
Foto: captura video Youtube/B1 TV

Doina Gradea, presedinte-director general al TVR, a declarat la finalul audierii de marti din Comisia pentru Cultura din Camera Deputatilor ca este de datoria institutiei sa dea in judecata publicatiile care nu au dezvaluit sursele in cazul difuzarii sumelor cheltuite de televiziunea publica pentru editia de anul acesta a festivalului Cerbul de Aur.

Televiziunea Romana a anuntat saptamana trecuta, intr-o notificare privind difuzarea informatiilor cu caracter confidential din contractele comerciale incheiate de SRTv, ca va face o ancheta administrativa complexa si ca va cere celor care au publicat sumele cheltuite pentru festivalul Cerbul de Aur 2018 sa-si dezvaluie sursele.

"Este de datoria noastra sa nu avem implicatii legale, sa stim exact cine a furnizat aceste informatii - sunt sigura ca nu sunt din interiorul TVR, ca nu ar fi putut sa faca nimeni.

In plus, nu sunt reale sumele. Este normal ca, in momentul in care iti cer daune financiare, sa dai in judecata, la randul tau, daca nu sunt publicate sursele", a declarat Gradea jurnalistilor, la finalul audierii din Comisia de Cultura din Camera Deputatilor.

Intrebata si de alesi despre notificare, Gradea le-a raspuns: "Eu inteleg declaratiile politice, pentru ca au rolul lor, pot sa raspund in fata autoritatilor despre felul in care am actionat. Sunt foarte mandra. Sunt foarte mandra ca sunt in TVR".

Presedintele comisiei, liberalul Gigel Stirbu, i-a raspuns ca nu sunt declaratii politice, ci ingrijorari fata de acuzatiile la adresa institutiei de informare publica.

"Eu v-am facut o laudatio cand ati fost aici, la audiere, inainte de a fi numita. Nici macar cunoscandu-va. Cunoscand background-ul dumneavoastra, am avut incredere. V-am dat votul, cand ati fost validata presedinte al CA si al TVR, crezand ca tot ce s-a intamplat pana acum in TVR se va incheia.

Ca veti veni cu o alta optica. Aparand in presa tot felul de situatii, suntem obligati sa luam atitudine. Nu facem declaratii politice. Poate unii colegi mai efervescenti, dar vrem sa eliminam orice suspiciune in privinta Societatii", a spus Stirbu.

TVR s-a clasat pe locul al noualea in audiente

El a precizat ca, in ultimele doua luni - septembrie si octombrie, TVR s-a clasat pe locul al noualea in audiente, citand cifre furnizate de Kantar Media. "Pe 1 Decembrie a fost singura televiziune care a transmis integral, din acest motiv a fost si in frunte".

Legat de anexa cu cheltuielile de la festivalul Cerbul de Aur, Stirbu a intrebat: "Cei doi prezentatori au primit 70.000 de euro pentru cateva zile. Tot din SEAP s-a intamplat si asta? E adevarata suma?

Daca doi oameni au luat 70.000 de euro de la televiziunea publica, ar trebui sa ne angajam la TVR. E in dezavantajul institutiei daca ramane aceasta informatie asa in spatiul public. TVR-ul o tine de 12 ani asa. Va veni raportul de activitate, primavara viitoare...".

Intrebata despre autenticitatea listei aparuta in presa cu sumele cheltuite pentru Cerbul de Aur, ea a spus: "Noi tinem contabilitatea in lei. Nu este o situatie facuta de noi, oficiala. Pe straini, da, ii platim in valuta. Anumite lucruri nu pot fi puse pe SEAP/SICAP. Respectand legea si regulamentele, am facut toate lucrurile legal. Si cand am stabilit cine va veni sa cante.

Noi nu ne pricepem. Bugetul a fost aprobat de Ministerul de Finante. Nu stiu exact care au fost platile facute pentru acesti doi prezentatori, dar pot sa va spun ca a fost agreat cu MCIN ce plati facem.

A fost un buget de la TVR din surse proprii, adica din publicitate. In afara de milionul de euro de la minister, restul de bani au provenit din publicitate, sponsorizari si vanzare de bilete".

PDG a sustinut ca, "in termeni de management de televiziune, deciziile au fost luate tot timpul respectand prevederile legale. In plus, trebuie sa tinem cont de piata din acest moment".

Alexandru Dumitrescu, consilier departament de management, si Alexandru Sasu, coordonator cu atributii de producator general, au insotit-o pe Doina Gradea la audierea din Comisia pentru Cultura din Camera Deputatilor.

Sasu, care a fost presedinte al TVR in perioada 2007-2010, a spus: "Nu am avut niciun amestec, dar ce s-a intamplat va avea un prejudiciu asupra TVR. Toate sunt confidentiale, iar oamenii aceia nu vor mai lucra cu televiziunea care face public sumele pe care le-au luat. Daca se afla ca au lucrat cu TVR pentru mai putini bani, isi strica pretul pe piata. Si, de aceea, cred ca nu e din interior, ci de afara".

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Doina Gradea TVR audiata Parlament, #Doina Gradea judecata jurnalisti surse , #TVR