Doina Gradea, audiata in Parlament pe tema salariilor uriase si neregulilor grave: TVR nu poate face public salariul oricarui om

Marti, 04 Decembrie 2018, ora 14:54
13050 citiri
Doina Gradea, audiata in Parlament pe tema salariilor uriase si neregulilor grave: TVR nu poate face public salariul oricarui om
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Sefa TVR Doina Gradea este audiata marti in Parlament, dupa luni bune in care a evitat sa raspunda intrebarilor Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor.

In acest timp au iesit la suprafata tot mai multe nereguli ce se intampla sub conducerea ei la televiziunea publica. Invitatia la audieri a fost facuta de USR.

Deputatul USR Iulian Bulai a scris pe Facebook ca Gradea a venit impreuna cu Alexandru Sassu, fost presedinte-director general al TVR, si consilierul de management Alexandru Dumitrescu.

"Dna Gradea incepe prin a citi o scrisoare a TVR catre ZDF (Germania), despre 'stirea tendentioasa' privitoare la ziua de 1 decembrie", a scris pe Facebook Iulian Bulai.

Acesta a povestit in continuare cateva dintre raspunsurile date de Gradea la intrebarile membrilor comisiei. De exemplu, intrebata despre salariile si onorariile ce au fost dezvaluite de presa, Gradea a evitat un raspuns clar. In schimb, i-a chestionat ea pe membrii comisiei de unde au cifrele.

"De unde aveti datele? Vi le-a dat o institutie abilitata? S-a schimbat piata de televiziune. Noi respectam toate procedurile legale. Nu eu decid. Onorariile sunt negociate in interesul SRTV. Institutiile in drept sa verifice contractele le pot vedea. Totul se intampla ca in televiziunile comerciale, cand veti vedea raportul nu veti fi dezamagiti", este citata Gradea de deputatul USR.

In plus, aceasta a acuzat o conspiratie, pentru ca au fost facute publice doar indemnizatiile personajelor controversate: Ionut Cristache, Lavinia Sandru, Ion Cristoiu, Marius Pieleanu etc.

Intrebata de ce indemnizatia pe care o castiga ea nu este publica, Gradea a raspuns ca "TVR nu poate face public salariul oricarui om".

Gradea a mai spus si ca "televiziunea trece printr-o perioada de relansare" si ca de la 1 ianuarie se vor lansa posturi in format HD.

Gradea a evitat luni la rand sa dea explicatii

Invitatia a fost facuta de USR acum mai multe luni, dupa cum ne povestea deputatul in urma cu doua saptamani.

"Au fost mai multe incalcari ale normelor deontologice, interventii in politica editoriala, management defectuos, lipsa transparentei care m-au facut sa o chem pe dna Gradea de mai multe ori la Comisie. Nu a venit.

De fapt, a venit o data in mai si PSD nu a permis sa i se puna intrebari din partea Comisiei. De atunci in continuare o chemam si evita", ne-a spus Iulian Bulai.

Bulai a explicat ca, dupa episodul din luna martie, cand TVR a difuzat la ora de maxima audienta, alaturi de Romania TV si Antena3, un interviu realizat de Ion Cristoiu cu fugarul Sebastian Ghita si dezvaluirile din mai ale lui Dragos Patraru, sefa TVR nu numai ca nu a schimbat modul in care conduce televiziunea publica, dar a luat masuri controversate, pana la a da in judecata Comisia de Etica a TVR, pentru un raport foarte critic la adresa ei si a altor sefi din televiziune.

TVR si libertatea presei

Situatia a culminat saptamana trecuta cu un anunt controversat al TVR. Mai exact, dupa ce in presa au aparut dezvaluiri despre sumele uriase pe care le incaseaza unii realizatori de emisiuni si invitatii lor prezentati drept analisti independenti, conducerea televiziunii publice a notificat redactiile ca le solicita sa isi dezvaluie sursele.

Unul dintre principiile fundamentale ale presei libere consta tocmai in dreptul jurnalistilor de a-si proteja sursele. In plus, conducerea TVR acuza ca au fost publicate "informatii cu caracter confidential", asta desi este televiziune publica, finantata de la bugetul de stat.

Amintim ca Libertatea.ro a dezvaluit ca fostul reporter al Antenei 3, Ionut Cristache, castiga aproape 8.000 de euro pe luna pentru emisiunea pe care o realizeaza la TVR 1.

Totodata, deputatul USR Iulian Bulai a facut publice si sumele primite de invitatii mai mult sau mai putin permanenti ai lui Cristache. Prezentati drept "analisti independenti", acestia au incasat de la televiziunea publica mii de euro in primele 10 luni ale anului: Ion Cristoiu - 9.570 de euro, Marius Pieleanu - 8.097 de euro, Cristian Gheorghe - 8.774 de euro, Radu Soviani - 5.586 de euro, Mircea Dinescu - 15.149 de euro.

Citeste mai multe despre neregulile de la TVR:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
#Doina Gradea audiata Parlament, #Doina Gradea TVR cenzura, #Doina Gradea libertate presa TVR , #TVR