Scrisoare deschisa adresata premierului Ciolos: Restructurati TVR, nu o bagati in insolventa

Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 11:53
3083 citiri
Scrisoare deschisa adresata premierului Ciolos: Restructurati TVR, nu o bagati in insolventa
Foto: TVR

Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a adresat o scrisoare deschisa premierului Dacian Ciolos si ministrului de Finante, Anca Dragu, in care le sugereaza acestora un plan de masuri pentru redresarea financiara a televiziunii publice, TVR, fara intrarea in insolventa.

In document, Valentin Jucan subliniaza faptul ca "rolul primordial al ministrului finantelor publice este acela de a gestiona eficient bugetul de stat, respectiv de a recupera datoriile care sunt inregistrate la bugetul de stat" si subliniaza faptul ca asigurarea functionarii in continuare a TVR si a radioului public "ridica mari probleme" care tin de respectarea Constitutiei si a legii 41/1994.

Solutiile guvernului pentru TVR: Reorganizare sau insolventa

"Dincolo de beneficiile intrarii in insolventa a TVR, beneficii referitoare la suspendarea de drept a actiunilor judiciare, extrajudiciare sau de executare silita, suspendarea dreptului furnizorilor de servicii de a intrerupe furnizarea de electricitate, gaze naturale, apa, sau alte inlesniri datorate procedurii in sine, consider ca sustinerea intrarii in insolventa a Televiziunii romane este o solutie care prejudiciaza major misiunea si independenta TVR, existand inclusiv riscul evident de a fi afectate prin inchidere o parte dintre posturile televiziunii, inclusiv cele apartinand studiourilor teritoriale.

Aceste constatari vin pe fondul abordarii situatiei televiziunii publice in aceeasi maniera in care este abordata o societate fara responsabilitati publice nationale, constitutionale, obligatorii, cu rol major in siguranta nationala, asa cum este TVR. Mai mult, constat ca, in afara de aspectele financiare, nu exista nici la nivelul Guvernului dar nici la nivelul Parlamentului un proiect clar, obligatoriu, despre cum se doreste a fi TVR dupa iesirea din insolventa: cate posturi de televiziune vor mai ramane si in ce forma, care este numarul de angajati care vor ramane, in ce masura patrimoniul televiziunii va fi afectat de plata datoriilor, care sunt garantiile pentru protejarea libertatii de exprimare si a emisiei, ce se intampla cu studiourile teritoriale etc", subliniaza Valentin Jucan in scrisoarea deschisa adresata premierului si ministrului de Finante.

Totodata, acesta precizeaza ca "este evident faptul ca, pana acum, nu au fost epuizate variantele de lucru pentru imbunatatirea situatiei financiare a T.V.R., inainte de a se ajunge la varianta insolventei" si da cateva exemple, cum ar fi faptul ca "nu au fost propuse masuri clare care sa reduca pierderile inregistrate la capitolul venituri proprii, respectiv colectarea taxei tv".

Astfel, conform datelor ANCOM, numarul total al abonatilor companiilor de cablu este de aproximativ 6,9 milioane abonati, adica persoane care folosesc televizoare si beneficiaza de programele T.V.R, dar numai 5,8 milioane cetateni platesc taxa tv.

"La un simplu calcul, diferenta rezultata din colectarea deficitara a taxei reprezinta pierderi de un milion de euro, lunar, inregistrate la capitolul venituri proprii", spune Jucan.

In aceste conditii, Valentin Jucan propune o varianta de restructurare a TVR, pentru a nu se ajunge la insolventa.

Printre solutiile sale, se numara reorganizarea TVR sub forma de regie autonoma, stergerea datoriilor TVR, cu avizul CSAT, eliminarea publicitatii de la postul public de televiziune, precum si stabilirea prin lege a unui numar maxim de 650 angajati si restructurarea pe posturi.

Alte propuneri vizeaza Consiliul de Administratie sau "introducerea raspunderii directe a Presdintelui-director general al TVR".

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Jucan scrisoare Ciolos TVR , #TVR