Scandal la TVR - angajatii au protestat in curtea institutiei

Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 21:26
13269 citiri
Scandal la TVR - angajatii au protestat in curtea institutiei
Foto: Ziare.com

Aproximativ o suta de angajati ai Televiziunii Romane s-au adunat, miercuri, in curtea institutiei, in semn de protest fata de faptul ca negocierile purtate cu conducerea TVR pentru semnarea unui nou contract colectiv de munca (CCM) au esuat.

Actiunea a fost una spontana, angajatii adunandu-se in curtea Societatii Romane de Televiziune (SRTv), miercuri, in jurul orei 11.30, dupa cum au declarat surse din TVR.

Negocierile au fost purtate in contextul in care pe 1 iulie a expirat vechiul contract colectiv de munca in TVR.

In curtea TVR ar fi mers, miercuri, si Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, care ar fi discutat cu angajatii.

Ponta: Situatia financiara a TVR e catastrofala! Nu maresc taxe pentru proasta gestiune si frauda (Video)

Este posibil ca astfel de iesiri spontane, in curtea TVR, sa se mai produca in urmatoarea perioada, intrucat salariatii institutiei sunt tensionati si nemultumiti de nesemnarea unui nou CCM, au mai spus sursele citate.

Angajatii Societatii Romane de Televiziune au initiat recent procedura pentru declansarea conflictului colectiv de munca in institutie, dupa ce negocierile purtate cu conducerea Televiziunii Romane pentru semnarea unui nou contract colectiv de munca au esuat, a confirmat, luni, Dragos Bocanaciu, presedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din Televiziunea Romana.

Dragos Bocanaciu a spus ca notificarea in ceea ce priveste declansarea conflictului de munca a fost trimisa deja la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si la Ministerul Muncii.

Dezvaluiri dupa concedierea Romicai Jurca din TVR

"Urmeaza celelalte proceduri, mediere, conciliere, si de abia dupa aceea vom intra efectiv in conflict de munca. Momentan suntem in faza procedurala (...) ", a explicat Dragos Bocanaciu.

El a precizat ca nu a fost semnat un nou contract colectiv de munca in TVR, din cauza ca angajatii televiziunii publice nu pot sa faca "ceea ce doresc sefii" din SRTv.

"Au venit cu solicitari de a reduce drastic toate castigurile salariale ale oamenilor, ale personalului de executie, in timp ce privilegiile sefilor voiau sa ramana neschimbate. Asa ceva nu este acceptabil. Oamenii din TVR stiu cat de grea este situatia. Dar, in momentul in care tu, sef, vii si-mi ceri sa renunt, la 5%, la 10% din ceea ce castig - cam asta era oferta lor -, tu vrei sa-ti pastrezi intacta indemnizatia de conducere?", a spus Dragos Bocanaciu.

Acesta a mai spus ca la fel de periculos este faptul ca in propunerea conducerii de contract colectiv de munca nu se mai regasesc salariile compensatorii in caz de concedieri colective sau individuale. "Ceea ce imi ridica niste semne de intrebare vizavi de ceea ce se pregateste pentru angajatii Televiziunii Romane. Este poate cel mai important lucru pentru un angajat in Romania anului 2015 sa aiba o minima protectie sociala prin aceste plati compensatorii", a afirmat Dragos Bocanaciu.

Intrebat daca salariatii TVR se pregatesc de greva, Dragos Bocanaciu a spus ca spera sa nu se ajunga la aceasta situatie.

Marti, reprezentantii SRTv au transmis ca "Televiziunea Romana respecta dreptul angajatilor de a-si sustine interesele pe toate caile legale".

"Conducerea TVR si-a aratat disponibilitatea de a continua negocierile in vederea ajungerii la un acord, luand in considerare situatia financiara dificila a institutiei, care dicteaza intr-o mare masura limitele negocierii. Comisia de negociere din partea administratiei a fost formata din cinci membri. Presedintele-Director General nu a facut parte din comisie si nu a participat la negocieri", a preciza SRTv.

Pierderi uriase

Societatea Romana de Televiziune a incheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, in conditiile in care Televiziunea Romana a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei si cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentantii institutiei pe 6 aprilie, intr-o conferinta de presa la care a participat si Stelian Tanase.

Reprezentantii TVR au anuntat ca datoriile totale ale Televiziunii Romane erau, la sfarsitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#TVR greva contract colectiv munca, #protest TVR salarii , #TVR