Rosia Montana: Eco-anarhistii lui Maior, in presa internationala

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 13:35
4119 citiri
Rosia Montana: Eco-anarhistii lui Maior, in presa internationala
Foto: Ampress

Declaratiile facute de seful roman al SRI, George Maior, in cadrul comisiei pentru Rosia Montana sunt dezbatute in presa internationala.

Cu titluri precum "Serviciul de spionaj al Romaniei: 'am monitorizat protestele fata de proiectul minei canadiene'", presa straina, respectiv Global Post, Times, Fox News, ABC News sau Washington Post, preia un material al Associated Press despre declaratiile directorilor serviciilor secrete ale Romaniei, audiati de comisiile de specialitate ale Parlamentului Romaniei in legatura cu proiectul Rosia Montana.

Serviciul de Informatii Interne a Romaniei a monitorizat ani de zile activitatile care aveau legatura cu o mina de aur cu investitori canadieni, a recunoscut directorul acesteia in cursul zilei de luni. El a spus ca anumiti demonstranti impotriva proiectului au fost manipulati de oameni pe care i-a numit "eco-anarhisti", scrie Global Post, citand AP.

Comentariile sefului SRI, George Maior, inaintea unui comisii parlamentare a venit dupa ce seful serviciului de informatii externe a Romaniei a spus saptamana trecuta ca a monitorizat activitatile strainilor care au platit romani sa se revolte sau sa sustina proiectul din nord vestul tarii.

Mina, dezvoltata de compania canadiana Gabriel Resources, sta pe o cantitate de aur estimata la 314 tone si pe 1500 tone de argint. Ar putea fi cea mai mare mina de aur a Europei. Dezvoltatorii incearca sa obtina exploatarea de 14 ani, dar pana acum nu a fost stabilita nici o data pentru inceperea operatiunilor.

Dezvaluirile lui Maior au fost o surpriza, pentru ca au reamintit de politia secreta a regimului comunist, temuta Securitate, care pe vremuri avea un efectiv de 760.0000 de informatori din toate clasele si categoriile sociale.

Maior a spus ca agentia sa a trimis 500 de informari catre autoritatile care aveau putere de decizie din 1999 pana in 2013 despre aceasta mina de aur, care a declansat proteste largi in ultimele saptamani.

El a insistat ca actiunile serviciului sau au fost legale si au fost intreprinse numai pentru ca mina de la Rosia Montana este o problema de securitate nationala.

Duminica, presedintele Traian Basescu a spus ca protestele impotriva minei erau sincere, in timp ce mitingurile in sprijinul exploatarii minei din Transilvania au fost "fabricate".

Saptamana trecuta, Teodor Melescanu, directorul Serviciului Roman de Informatii Externe a spus ca agentia sa a trimis zeci de informari catre oficiali despre straini sau publicatii straine care au fost platite sa sprijine sau sa se opuna controversatului proiect.

El a pomenit si de faptul ca un guvern strain are o conceptie diferita fata de proiect, o referinta aparenta la Ungaria vecina, care se opune exploatarii minei datorita folosirii cianurilor. Dar nu a dat, cu toate acestea, nume sau detalii, se mai arata in materialul Associated Press.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#presa straina Rosia Montana SRI, #presa straina declaratii George maior, #presa straina declaratii Maior Rosia Montana , #presa