Robert Turcescu vrea un Congres national anual al jurnalistilor - Paleologu il sustine

Vineri, 04 Mai 2012, ora 09:15
1519 citiri
Robert Turcescu vrea un Congres national anual al jurnalistilor - Paleologu il sustine
Foto: Arhiva

Jurnalistul Robert Turcescu a pledat, joi, la dezbaterea cu tema "Vocea jurnalistului in vacarmul social si politic", pentru organizarea unui Congres national anual al jurnalistilor la Sala Palatului.

Dezbaterea, organizata de Grupul pentru Dialog Social (GDS) si Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania a fost prilejuita de Ziua Mondiala a Libertatii Presei.

Robert Turcescu sustine ca este necesara o coagulare a presei, dupa ce, multi ani, jurnalistii au fost despartiti de "paliere de varsta, de genuri de presa, de afinitati politice".

"Un astfel de eveniment ar da apartenenta la breasla, sa ne cunoastem, sa facem un recensamant al celor care lucreaza in breasla, sa avem o carte de presa.(...) Avem nevoie de coagularea presei pentru ca acesta meserie va fi, din ce in ce mai des, supusa unui proces de denigrare", a spus Robert Turcescu, a carui zi de nastere coincide cu Ziua Mondiala a Libertatii Presei.

El considera ca meseria de ziarist trebuie definita de oamenii din breasla, iar procesul de coagulare a presei sa se intample in cel mult doi-trei ani. "Coagularea nu poate avea loc numai prin asociatii profesionale de tip sindical. Este nevoie de cele (n.r. asociatii) care sa colecteze derapajele din presa", a spus Turcescu, adaugand ca la acest Congres (sau conventie) jurnalistii trebuie sa isi asume anual cate un obiectiv.

Marturisind ca a venit deseori la GDS dupa 1994, cand a cunoscut "fascinat" atmosfera de la Grup, Robert Turcescu si-a exprimat dezacordul cu "jurnalismul de haita practicat in prezent, cand e foarte greu sa mai marchezi o exclusivitate". "Se intampla lucruri uluitoare cu o viteza extraordinara. Cred ca jurnalismul se schimba, suntem intr-un moment de rascruce pentru aceasta meserie. Am trait doua vieti in jurnalism: inainte de aparitia internetului in redactie si dupa introducerea internetului in redactie. Sunt permanent conectat la aceste tehnologii. Tehnologia ne ajuta ca jurnalisti, dar nu trebuie sa ne inlocuiasca ca jurnalisti", a mai spus Turcescu.

Jurnalistul a asemuit presa de astazi, cu 'un fum de tigara'. "Nu dau vina pe internet pentru starea in care se afla astazi presa in Romania sau pentru superficialitatea cu care este tratata, in momentul de fata, in presa, actualitatea romaneasca. Vina este, daca vorbim despre o vina, impartita intre jurnalisti, care au devenit superficiali sau prea usor de cumparat de 'comandamentele de natura editoriala' ale redactiilor care ii imping catre stiri cu audienta mare si societatea romaneasca (...)", a spus Robert Turcescu.

El a subliniat ca presa din Romania supravietuieste cu greu din cauza conditiilor economice. "E aproape miraculos cum cu bugete de publicitate atat de anemice mai supravietuiesc sute de televiziuni, radiouri si ziare. (...) Aproape toate mijloacele de informare in masa, din nefericire, supravietuiesc prin compromisuri de natura editoriala, prin stipendieri prin prisma factorului politic, prin aranjamente ale patronilor care folosesc media pe care o patroneaza in incercarea de a avea un argument in plus in negocierile pe care le au pentru alte business-uri din care isi extrag seva financiara", a spus Turcescu.

Jurnalistul a recunoscut ca "a avut perioadele sale de depresie in ceea priveste practicarea acestei meserii", care "uneori il mai bantuie". "De foarte multe ori am avut in gand sa abandonez proiectul de viata profesionala in zona jurnalisticii pentru ca mi se parea ca lucrurile pe care incerc sa le cladesc in felul in care am fost educat in scolile pentru aceasta meserie nu se mai potrivesc mai deloc cu ceea ce se intampla in momentul de fata in practicarea acestei profesii", a spus Turcescu, adaugand ca aceeasi depresie "ii bantuie" si pe alti jurnalisti.

Paleologu sustine ideea unui astfel de congres

Deputatul PDL Theodor Paleologu, prezent la dezbatere, a sustinut ideea unui astfel de congres. "E foarte buna ideea unui Congres al jurnalistilor, dar el nu va schimba nimic. Va fi o psihoterapie colectiva. Macar ar fi un inceput pentru ca in societatea romaneasca nu se vorbeste si se isca multe conflicte din non dialog", a spus Paleologu.

Pe de alta parte, Theodor Paleologu a marturisit ca, desi acorda un timp foarte redus televizorului, a cunoscut atat "jurnalisti superficiali" cat si "jurnalisti onesti, talentati si inteligenti".

El a subliniat ca experientele personale cu jurnalistii de radio "au fost mai curate" decat cei din presa scrisa sau din televiziune si a elogiat ziaristul de radio sau de agentie care isi face meseria "admirabil", fara sa fie la fel de cunoscut ca cel de televiziune. "In trei ani si jumatate de cand am intrat in viata publica mi-am alcatuit o lista, si nu scurta, cu ziaristi de incredere, cu caracter si inteligenti", a spus Paleologu.

De asemenea, deputatul PDL a relatat ca dupa ce a fost calomniat intr-un cotidian central a fost sfatuit de un avocat specializat in cazuri din media sa nu ia in seama acest incident, intrucat "nimeni nu le mai ia in seama", drept dovada fiind scaderea considerabila a dosarelor de calomnie de presa de la cateva sute pe an la cateva zeci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#congres anual jurnalisti, #zi presa Turcescu, #dezbatere jurnalisti Robert Turcescu , #jurnalisti