Rise Project, Dragos Patraru si un paznic de scoala, premiati pentru libertatea de exprimare. Ce au primit Antena 3 si Primaria Capitalei

Vineri, 04 Mai 2018, ora 09:23
6428 citiri
Rise Project, Dragos Patraru si un paznic de scoala, premiati pentru libertatea de exprimare. Ce au primit Antena 3 si Primaria Capitalei
Foto: Facebook/Zamfi Irina

Noua premii au fost acordate, joi seara, la gala premiilor FreeEx a "libertatii de exprimare", care a avut loc la Centrul de Teatru Educational Replika.

Printre "premianti" au fost echipa Rise Project, Dragos Patraru si colegii sai care realizeaza "Starea natiei" la TVR, dar si Filip Toni, un paznic de scoala.

"Repetenti" au fost Antena 3, Realitatea TV si Romania TV, posturi de televiziune care au primit in 2017 cele mai multe amenzi din partea Consiliului National al Audiovizualului.

Povestea paznicului

"La inceputul anului 2017, un paznic de scoala a constatat ca elevii din scoala speciala sunt abuzati de personalul didactic, abuzati in mod sever. Si pentru ca el s-a simtit paznic de scoala, dar si paznic al drepturilor omului, a incercat sa faca ceva ca sa protejeze copiii.

A inregistrat cateva probe din istorii pe care profesorii le marturiseau cu seninatate si a iesit cu aceste inregistrari catre o organizatie specializata in protejarea copiilor cu dizabilitati", a prezentat Mircea Toma pe primul dintre "premiantii" galei Active Watch.

Titlul "Vigilenta, nu obedienta!" a fost inmanat lui Filip Toni, paznic de scoala: "L-au hartuit, dar nu l-au putut da afara. L-au mutat dintr-un loc in altul (...) Razboiul este in desfasurare. Filip Toni este paznic de scoala si de drepturi fundamentale la Scoala gimnaziala speciala Nr. 4 din Bucuresti pentru ca a tinut cu dintii de adevar, nu de locul de munca".

Teleormangate

"O echipa de jurnalisti care sapa de zor intr-o zona foarte delicata despre oameni aflati la putere a fost abrupt vizitata de ANAF, care si ei fac investigatii, pentru a studia 'situatii de risc'. Scopul acestei vizite a fost sa putem cunoaste finantatorii pe care ii are acea organizatie de ziaristi, prilej de emisiuni 'sanatoase' la cateva televiziuni", a prezentat Mircea Toma povestea din spatele urmatorului premiu.

Echipa Rise Project a castigat titlul "Teleormangate", "pentru investigatiile care au aratat afacerile ascunse ale celor care conduc coalitia de guvernare".

Repetentii

La categoria repetenti ai "libertatii de exprimare" s-au calificat: Antena 3, Realitatea TV si Romania TV, cele trei posturi care au incasat cele mai multe amenzi de la CNA in 2017.

Diploma "Scuipa-ma-n ochi, te rog" a fost acordata posturilor de televiziune "pentru intreaga activitate de balacarire in absenta a adversarilor imaginari si ideologici".

Unei ziariste "dibace" de la Antena 3, asa cum a numit-o Mircea Toma, Ana Maria Roman, i-a fost atribuit titlul "Google este esential", pentru "merite deosebite in propagarea de stiri false". In timpul emisiunii "Esential", difuzata de Antena 3 in perioada protestelor anti-guvernamentale din noiembrie 2017, "premianta" a descoperit si a vorbit despre organizatia radicala "Free Kekistan".

Titlul "psihiatrie politica" a revenit Jandarmeriei si Spitalului de Psihiatrie "Alexandru Obregia" pentru "incercarea de a baga la izolare un protest civic, legitim si democratic".

"In 26 octombrie 2017, regizorul Alexandru Solomon a protestat intr-o maniera artistica fata de vizita pe care urma sa o faca Patriarhul Kiril al Rusiei in Romania. Jandarmii de la fata locului, cand au vazut briceagul bont si cele sapte picaturi de sange din palma regizorului, iute s-au panicat si l-au insfacat. In loc sa ii acorde masuri de prim ajutor l-au transportat la Spitalul de Psihiatrie Obregia, lasand medicii de acolo sa ii bandajeze abuzivul suflet protestatar", a povestit Mircea Toma.

Primaria Capitalei a fost castigatoarea diplomei "Proteste doar cu voia lui Dumnezeu". "Recompensa" a fost acordata pentru ca "prin chichite birocratice si abuz i-a tinut departe pe bucuresteni de ispita" protestelor.

Active Watch a acordat firmei Tel Drum titlul "Taci si castigi". Din 2007 Tel Drum a "pompat bani in presa si formatorii de opinie liberi de constiinta ca sa nu ciuguleasca mustata PSD".

Atribuit "unor nomazi ai ecranelor de televiziune, pribegi care isi poarta emisiunea de la o televiziune la alta, nu pentru ca ar sta rau la audienta, ci pentru ca gasesc prea neconfortabila pozitia de drepti, cu pumnul in gura, pe care unii patroni vor sa le-o impuna", titlul "traseism deontologic" a revenit jurnalistului Dragos Patraru si echipei care realizeaza emisiunea "Starea natiei", difuzata la TVR 1.

Diploma a fost acordata pentru faptul ca "au coloana vertebrala prea mare ca sa incapa in redactii de televiziune atat de mici", a precizat Mircea Toma.

Citeste si Dragos Patraru a difuzat o inregistrare incredibila din TVR. Directorul Doina Gradea spune ca jurnalistii merita "pumni in gura" si sa fie "taiati" (Video)

Decernarea premiilor FreeEx s-a incheiat cu piesa de teatru "Huoooo!!!", un spectacol sosit special de la Timisoara, o tragicomedie politica, sociala si umana pusa in scena de Ovidiu Mihaita cu sprijinul actorilor Ionut Marian Pirvulescu si Christine Cizmas.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#premii libertate presa, #Dragos Patraru TVR scandal, #Rise Project premii , #presa