Reactia TVR la eliminarea taxei TV: In Germania se platesc peste 200 de euro pe an

Luni, 28 Decembrie 2015, ora 18:17
5242 citiri
Reactia TVR la eliminarea taxei TV: In Germania se platesc peste 200 de euro pe an
Foto: Arhiva Ziare.com

Reprezentantii TVR au reactionat, luni seara, la propunerea legislativa depusa de mai multi parlamentari PSD, care prevede eliminarea taxei radio-TV.

Televiziunea publica a aratat ca nu este de acord cu eliminarea taxei TV, care in Romania este de circa zece euro anual, in conditiile in care in alte tari europene se percep taxe care depasesc chiar 200 de euro pe an, cum ar fi Germania.

"In prezent, televiziunea publica abia supravietuieste incasand o taxa TV in cuantum de 4 lei/familie/lunar, adica sub un euro pe luna (10,5 euro/an). Pentru comparatie, in Macedonia, taxa TV este de 26 euro/an, in Muntenegru, de 42 euro/an, in Polonia, de 50 euro/an, in Slovacia, de 56 euro/an, in Marea Britanie, de 176 euro/an, Germania, 216 euro/an", se arata in comunicatul transmis de televiziunea publica Ziare.com.

Reprezentantii TVR au subliniat ca "taxa TV este principala sursa de finantare a televiziunii publice, veniturile din publicitate fiind afectate de o serie de restrictii legislative, iar cele de la bugetul de stat mergand in proportie de aproximativ 90% catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii".

Mai mult, conducerea TVR intentioneaza sa lanseze, in luna ianuarie, o campanie de informare a publicului cu privire la finantarea TVR, "inclusiv a incasarilor din taxa TV si a modului in care aceasta este utilizata pentru productii si achizitii TV".

Reprezentantii TVR au tinut sa precizeze ca Televiziunea Romana respecta dreptul la opinie si la initiativa legislativa, amintind insa ca "in ultimii ani au existat mai multe propuneri legislative (ale PSD, PC, PP-DD) de modificare a art. 40 din Legea nr. 41/1994 care vizau eliminarea taxei TV", toate fiind respinse in Parlament.

Precizarile TVR vin dupa ce un grup de parlamentari PSD a depus recent o propunere de modificarea a Legii 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune, care elimina obligativitatea achitarii taxei radio-tv.

Taxa radio-tv obligatorie ar putea sa dispara - propunere legislativa

Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a crtiticat luni in termeni duri propunerea legislativa depusa in Parlament, spunand ca nici el nu este de acord cu eliminarea taxei, ba chiar sustine cresterea acesteia.

Un membru CNA nu vrea eliminarea taxei TV, ba chiar sustine cresterea ei

D.T.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#reactie TVR eliminare taxa, #TVR eliminare taxa , #TVR