Reactia TVR, dupa ce Parlamentul a eliminat taxa radio-TV: Avem cea mai mica finantare din Europa

Marti, 25 Octombrie 2016, ora 17:34
3740 citiri
Reactia TVR, dupa ce Parlamentul a eliminat taxa radio-TV: Avem cea mai mica finantare din Europa
Foto: Arhiva Ziare.com

Televiziunea Romana a reactionat marti dupa ce Parlamentul a votat legea Dragnea, care prevede eliminarea a 102 taxe, inclusiv cea radio-TV. TVR sustine ca, in aceste conditii, trebuie clarificat statutul institutiei.

"Din punctul de vedere al TVR, prima optiune de finantare a fost si ramane taxa. Indiferent care va fi sursa de finantare, Televiziunea Romana va servi in continuare interesul telespectatorilor, asemenea celorlalte institutii media publice din Europa.

Din punctul de vedere al TVR, devine prioritara clarificarea statutului institutiei, deoarece posibila schimbare a sursei de finantare nu trebuie sa afecteze statutul juridic pe de o parte, si nici cel de institutie de presa independenta editorial, pe de alta parte.

In orice conditii de finantare, imi exprim hotararea de a continua procesul inceput, de eficientizare si reorganizare a institutiei. Televiziunea Romana trebuie sa revina intre primele televiziuni cele mai urmarite, trebuie sa poata sa transmita campionate europene si mondiale, trebuie sa organizeze si sa transmita concursul Eurovision, dar toate acestea nu depind doar de deciziile noastre interne.

Ce putem face, avand in vedere ca suntem televiziunea din Europa cu cea mai mica finantare si cele mai mari si diverse probleme, este sa fim flexibili si sa luam cele mai bune decizii, in conjuncturile carora trebuie sa le facem fata", sustine Irina Radu, directorul TVR, intr-un comunicat.

Si Ovidiu Miculescu, seful radioului public, a reactionat, marti, la eliminarea taxei radio-TV, despre care a spus ca impiedica Radio Romania sa isi indeplineasca misiunea publica.

"Am subliniat mereu ca aceasta masura aduce grave prejudicii independentei si echidistantei serviciului public de radiodifuziune si impiedica Radio Romania sa-si indeplineasca misiunea publica asumata cu 88 de ani in urma", a transmis Miculescu.

Proiectul de lege prin care PSD vrea sa elimine peste 100 de taxe a fost votat marti in unanimitate in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Initiativa legislativa sustinuta de 14 membri PSD, in frunte cu presedintele Liviu Dragnea, a trecut prin Parlament in procedura de mare urgenta, asa cum rar se intampla cu alte legi, unele asteptand ani intregi uitate in sertare.

Liberalii au votat si ei legea lui Dragnea, in schimb au criticat eliminarea taxei radio-TV, Andreea Paul anuntand ca ar putea chiar contesta la Curtea Constitutionala actul normativ.

Daca luni in comisii se decisese ca taxa radio-TV sa nu mai fie inclusa in proiect si deci sa nu mai fie eliminata, Dragnea a insistat ca aceasta este un bir impus romanilor "cu japca". Dupa un vot confuz in plen, s-a decis reintroducerea eliminarii taxei radio-TV.

Vezi aici cum s-au desfasurat dezbaterile si votul din Parlament

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a anuntat ca la nivelul Guvernului este analizata posibilitatea sesizarii CCR, unul dintre motive fiind exact eliminarea taxei radio-TV, pentru ca, la acest moment, legislatia nu permite finantarea 100% a bugetelor institutiilor publice de presa.

Pozitia ministrului a fost reluata si de premierul Dacian Ciolos, care a avertizat ca, in cazul in care nu se gasesc surse alternative de finantare a bugetului de stat dupa eliminarea celor 102 taxe, riscam ca in cativa ani sa fie crescute impozitele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#TVR reactie eliminare taxa radiotv Dragnea, #Irina Radu taxa radiotv eliminare Dragnea , #TVR