Raportul de activitate al conducerii TVR, respins in comisii: Stelian Tanase risca demiterea

Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 15:42
1671 citiri
Raportul de activitate al conducerii TVR, respins in comisii: Stelian Tanase risca demiterea
Foto: site TVR

Comisiile de cultura ale Parlamentului au respins miercuri raportul de activitate al Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Televiziune pe anul 2014.

Pentru respingerea raportului au votat 17 parlamentari, unul impotriva respingerii (senatorul Varujan Vosganian) si unul s-a abtinut.

"Textul raportului va fi inaintat catre Birourile permanente reunite. Acestea vor decide, probabil saptamana viitoare. La urmatorul plen reunit va fi dezbatut. Cred ca avand in vedere aceasta situatie va fi facuta relativ repede", a spus presedintele Comisiei de cultura de la Senat, Georgica Severin.

El a adaugat ca "era de bun simt" ca si conducerea TVR sa fie prezenta la aceasta sedinta, in conditiile in care la sedinta Comisiilor de cultura nu a fost prezent niciun reprezentant al conducerii TVR.

"Era de bun simt sa fie prezenta conducerea TVR pentru ca nimeni de aici nu a fost supus unor atacuri personale sau ceva de genul acesta. Invitatia s-a facut catre membri CA inca de aseara, cu o ora aproximativa ca nu stiam nici noi ora, dar astazi, dupa sedinta Birourilor reunite, personal am trimis un fax la conducerea TVR invitand-o.

Eu cred ca in momentul in care esti convocat, tu fiind salariat bugetar, platit din taxele publice si esti convocat la o sedinta a comisiilor reunite chiar daca nu iti place vii. Pentru ca e obligatia ta de serviciu, esti intr-o institutie in subordinea Parlamentului", a spus Severin dupa sedinta Comisiilor reunite de cultura ale Parlamentului.

El a adaugat ca in cadrul sedintei au fost discutate aspectele financiare ale institutiei pe baza avizului negativ al Comisiilor de buget.

"Datoriile am vazut si noi cum au continuat, s-a venit cu ideea ca pe anul acesta ar fi fost la zi, dar nu s-au platit din cele istorice. Va reamintesc ca nu din vina mea sau a altcuiva din aceste comisii s-a pierdut acel agrement cu bancile si cu fiscul, sunt probleme de management clare", a precizat Severin.

El a adaugat ca dupa ce raportul de activitate va fi respins de plenul reunit vor urma alegeri pentru un nou Consiliu de Administratie, iar acesta il va alege pe directorul general al institutiei.

"Nu stiu cine va fi propus pentru aceasta functie. Minuni nu se vor face. Important este sa se ia decizii politice pentru ca aceasta institutie sa functioneze. Nu sunt omul sa va mint, sa va spun ca va aparea un geniu care va sta la coada aici si se va bate. Sper ca cei care decid, plenul Parlamentului, prin votul lor sa aleaga cu multa ratiune pe oamenii care vor conduce TVR.

Trebuie sa fie oameni care sa stie ce se intampla acolo, sa aiba experienta si sa aiba multa corectitudine si respect fata de institutie si traditie. Nu stiu cine va fi, daca ma intrebati ce calitati trebuie sa aiba - bun simt in atitudinea fata de salariati pentru ca este un maldar de petitii care vin de la angajati, reclamatii, concedieri. Cand primesti asemenea sesizari 50, 60, 70, ceva e putred si vorbim de situatia financiara care este un dezastru", a incheiat presedintele Comisiei de cultura din Senat.

Scrisoare deschisa transmisa de directorul TVR lui Valeriu Zgonea

Desi nu s-a prezentat la Parlament, presedintele-director general al TVR, Stelian Tanase, a transmis o scrisoare presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, in care solicita ca Parlamentul sa aiba in vedere o serie de masuri care ar putea duce la salvarea si garantarea independentei economice si politice a televiziunii publice, printre acestea numarandu-se si indexarea taxei TV.

In scrisoare, Stelian Tanase solicita, pe langa indexarea taxei TV, modificarea si completarea HG 978/2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune, in sensul actualizarii prevederilor la nivelul schimbarilor tehnologice la zi, precum si pentru reglementarea procedurii privind controlul in domeniul platii taxei TV si constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor si penalitatilor.

De asemenea, el mai doreste emiterea unei dispozitii care sa prevada extinderea obligatiei pentru toti furnizorii de energie electrica de a deveni mandatari ai SRTv pentru colectarea taxei TV, prin implicarea ANRE in reglementarea acestei activitati. In opinia sa, este necesara stabilirea unui plafon maximal de 5% al comisionului din incasari.

Stelian Tanase cere reducerea cotei de TVA pentru activitatile specifice postului public de televiziune si a contributiei pentru CNC de la 15% la nivelul de 3%, dar si modificarea legii 41/1994, in sensul posibilitatii de a primi alocatii bugetare/finantare pentru achizitia de licente pentru evenimente majore culturale si sportive - Campionatul Mondial de Fotbal, Cerbul de Aur, Eurovision.

El sustine ca SRTv va intra in incapacitate de plata in urmatoarele luni avand in vedere ca legislatia muncii obliga angajatorul la punerea in executare a hotararilor judecatoresti, chiar daca nu sunt definitive, iar drepturile salariale se onoreaza cu prioritate fata de orice alta obligatie.

"Administratia TVR a facut constant eforturi pentru diminuarea cheltuielilor cu personalul si productia TV. Astfel au fost reduse deplasarile si alte activitati generatoare de costuri, au fost renegociate o serie de contracte comerciale, iar la sfarsitul lunii iulie postul TVR News a fost inchis", se arata in scrisoarea presedintelui TVR.

Tanase apreciaza ca situatia financiara dezastruoasa nu poate fi remediata doar prin eforturile proprii.

"Fara sprijinul institutiilor statului - Guvern, Parlament, Presedintie - Televiziunea Romana se va afla, mai devreme sau mai tarziu, in imposibilitatea de a-si mai indeplini misiunea publica", se mentioneaza in scrisoare.

Conducerea Camerei Deputatilor a decis sa trimita scrisoarea catre Comisia de cultura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#raport TVR respins, #Stelian Tanase raport respins Parlament, #conducere TVR demisie , #TVR