Raport SUA pe Romania: Jurnalisti agresati si amenintati, politicienii hartuiesc si controleaza presa (Video)

Vineri, 26 Iunie 2015, ora 07:18
11878 citiri
Raport SUA pe Romania: Jurnalisti agresati si amenintati, politicienii hartuiesc si controleaza presa (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Legislatia din Romania garanteaza libertatea presei, dar exista grupuri media controlate de politicieni, arata raportul Departamentului de Stat, denuntand tentative de intimidare a jurnalistilor.

"Amenintarile personale si profesionale la adresa jurnalistilor au subminat libertatea presei.

Chiar daca presa independenta este activa si exprima o diversitate de puncte de vedere in mod nerestrictionat, politicieni si persoane care au legaturi stranse cu politicieni si cu grupuri politice fie detin, fie controleaza indirect numeroase companii media, la nivel national si local.

Stirile si editorialele acestor companii media reflecta frecvent punctele de vedere ale proprietarilor.

Au existat acuzatii ca proprietarii unor grupuri media au blocat stiri care intrau in contradictie cu interesele proprii si i-au amenintat pe autori", se precizeaza in raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014, privind "Practici in materie de drepturile omului", la capitolul despre Romania.

Americanii ne-au scos la raport: Coruptia ramane o problema majora, rromii sunt discriminati, Politia face abuzuri

Raport SUA pe Romania: Critici pentru Guvern si Parlament - "martea neagra" si penalii acoperiti de colegi

Potrivit raportului, "companii media detinute de politicieni precum Dan Voiculescu (Partidul Conservator) si Sebastian Ghita (Partidul Social-Democrat) au avut atacuri verbale repetate la adresa jurnalistilor care au relatat despre afaceri controlate de ei sau despre activitatile Guvernului".

"In ianuarie, peste 340 de jurnalisti din intreaga tara au protestat, denuntand practici media degradante folosite de un post TV detinut de Voiculescu, Antena 3.

Dan Tapalaga, analist al site-ului de stiri Hotnews, a semnalat ca Ghita a facut declaratii pe care el si familia lui le-au considerat acte de intimidare. Ghita a replicat ca nu l-a amenintat pe Tapalaga, spunand ca doar a fost enervat de jurnalist. Tapalaga si site-ul pentru care lucreaza au scris in mod repetat despre contracte ale companiilor detinute de Ghita cu institutii guvernamentale", noteaza raportul.

La subcapitolul "Violente si acte de hartuire", raportul Departamentului de Stat constata ca "politicieni si cetateni au insultat sau au hartuit, in unele situatii, jurnalisti".

"In august 2014, trei jurnalisti au fost agresati in cursul unui miting organizat de postul TV Antena 3 ca protest fata de condamnarea patronului, Dan Voiculescu, la zece ani de inchisoare pentru fraude estimate la valoarea de 60 de milioane de euro (75 de milioane dolari).

Mai multe ONG-uri si institutii media au acuzat Politia ca nu a intervenit pentru oprirea violentelor", mentioneaza raportul.

In acelasi document se arata ca atat premierul Victor Ponta, cat si fostul sau purtator de cuvant Mirel Palada au ofensat public ziaristi angajati ai unor institutii media care au criticat politicile guvernamentale.

"In iulie 2014, Ponta i-a numit pe reporterii agentiei de presa Mediafax 'mujahedini' si 'talibani', iar in august Palada, pe pagina sa de Facebook, a calificat unii jurnalisti drept 'dobitoci', adaugand ca ar simti 'placere sa ii execute electric'. Atat presa, cat si ONG-uri au considerat ca Ponta si Palada au incercat sa intimideze jurnalisti independenti. Dupa aceste afirmatii, Palada a fost inlocuit din functia de purtator de cuvant", precizeaza Departamentul de Stat.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#raport SUA presa Romania, #raport Departament Stat Romania jurnalisti , #presa