Putem trai alaturi de stirile false?

Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 13:13
2951 citiri
Putem trai alaturi de stirile false?
Foto: Arhiva Pixabay

Jurnalisti romani si germani in cautarea unor raspunsuri: ce poate face presa cand cititorii nu vor adevarul, ci sa auda ceea ce deja cred, iar trei sferturi dintre stirile false sunt generate de guvernanti?

Este adevarat ca o anume lege data pentru linistea noastra ne va ingradi libertatile? Este adevarat ca imigratia a schimbat stilul european de viata? Si nu-i asa ca toate stirile incredibile despre cat de minunati suntem noi si cum conspira cu totii impotriva binelui nostru, pe care le primim din surse pe care nu le cunoastem, sunt reale?

Fake News au existat dintotdeauna. Li se spunea minciuni, pe vremuri, desi minciunile au diverse conotatii. Cancelarul Bismarck, povesteste ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Cord Meier-Klodt, spunea ca nicicand nu se minte asa de bine ca inainte de alegeri, dupa razboaie si dupa vanatoare.

Fake News - un pericol pentru democratie

Intre timp, inainte de alegeri s-a mutat si dupa alegeri, razboaiele politice sunt interminabile, iar vanatoarea are ca scop, mai degraba, lichidarea adevarului. Si nici mijloacele nu mai sunt aceleasi ca pe vremea lui Bismarck.

In epoca Internetului omniprezent si a social media, dezinformarile si minciunile au la dispozitie instrumente mult mai penetrante de propagare si circula pe canale directe, nemediate si nefiltrate, tintind direct in zona de confort a consumatorului.

Acolo intalnesc un teren fertil, cel al populismului ieftin, hranit din manipulare si franturi de adevar folosite pe post de condiment pentru meniul principal, stirile false.

Se schimba societatea sub asediul stirilor false? Traim o pandemie a dezinformarii sau este si multa psihoza? Poate jurnalistul sa isi apere publicul de acest asediu? Dar statul?

Acestea au fost cateva dintre intrebarile in jurul carora s-a discutat, miercuri, 7 noiembrie, la Bucuresti, la cea de-a cincea editie a Zilelor Media Romano-Germane - "Fake News - un pericol pentru democratie?" - organizate de Ambasada Germaniei la Bucuresti si Deutsche Welle. Concluzia unanim acceptata a dezbaterii: ar trebui sa dispara semnul de intrebare: da, stirile false sunt un pericol pentru democratie.

Trebuie dus, in acest caz, un razboi impotriva stirilor false? Poate el fi dus? Cine sa-l poarte? Legislatia sau jurnalistii? Cei din urma, crede Ines Pohl, redactoarea-sefa a Deutsche Welle.

"Trebuie sa ascultam tot ce se spune, trebuie sa mergem dupa stire si sa punem toate intrebarile", mai ales ca, adauga jurnalista germana, consumatorii acestor neadevaruri (cum ar fi fanii lui Donald Trump, de exemplu) pur si simplu doresc sa il creada pe idolul lor politic, nu sa afle adevarul. Or, observa Pohl, "daca adevarul nu mai are valoare, am pierdut".

Statul produce cele mai multe fake news in Romania

Trump nu este singurul oficial care este sursa a neadevarurilor ridicate la rang de informatie.

Un studiu Expert Forum a ajuns la concluzia ca, in Romania, doar 20% din minciuni sunt fabricate in laboratoarele propagandei rasaritene, de catre ceea ce ne-am obisnuit sa numim "trolii Rusiei". Statul, explica presedintele EFOR, Sorin Ionita, este cel mai mare producator de fake news din Romania.

Trei sferturi dintre minciunile aflate in circulatie in spatiul public vin dinspre membrii Guvernului sau de la liderii partidelor parlamentare care, de multe ori, au diverse functii in structurile statului.

Acestia fie le inventeaza singuri, denaturand adevarurile guvernamentale sau propunand false teme legislative, fie preiau surse obscure, mici ateliere de manipulare cu singurul rol de a naste dezbateri pe subiecte inexistente care apoi primesc girul unor televiziuni de larga audienta si deturneaza atentia de la temele reale sau, pur si simplu, dezbina sau chiar invrajbesc.

Pot fi stirile false ignorate? Cumva, sunt inevitabile. Stirile false constituie un risc colateral al libertatii de exprimare si cat timp traim in democratie si daca dorim sa ramanem acolo vom avea mereu de-a face si cu Fake News, este de parere Wolfgang Scheida, directorul sectiei Community & Social Media a ziarului conservator german Die Welt.

Nu trebuie sa exageram cu teama de stiri false, important e sa le recunoastem.

Dar, il completeaza jurnalistul Lucian Mindruta, realizator de programe la Digi FM, nu trebuie nici sa ratacim in cautarea celor molipsiti de ele, pentru ca ar fi o pierdere de vreme. Nu e usor nici sa-i identifici pe cei care se ocupa de propagarea lor, pentru ca sunt ca un fel de armata, sunt soldatii anonimi, dar platiti ai unor site-uri care se schimba periodic, astfel ca urma li se pierde iar legislatia europeana GDPR a facut si mai greu de gasit urma care duce catre adevaratii finantatori ai acestor diversiuni media, avertizeaza Mindruta.

Stirile false schimba societatea

Cine ar trebui, totusi, sa raspunda stirilor false si sa-i elimine din scena pe generatorii acestora? Jurnalistul? Ar insemna sa renunte la misiunea sa de a informa, de a relata si sa se transforme in pompier.

Statul? De cativa ani, legile pe care pune statul mana strica. Daca i-ai da voie statului sa reglementeze opinia, ar sechestra-o definitiv.

Si cand statul da 75% din informatiile neadevarate pietei media, de ce ar fi statul interesat sa repare ceva ce functioneaza asa de bine? Mai ramane scoala. Doar ca, deocamdata, in sistemul de educatie, gandirea critica este tratata cu mir si aghiasma chiar de formatori, din primele trepte de invatamant.

Si, pana la urma, marea parte a scolii este parte a statului.

Tratate cu prea multa atentie, Fake News obtin tocmai ceea ce vor: bagarea in seama, atentia publica. Pe de alta parte, nici nu poti ignora invazia de Fake News, atrage atentia Adelheid Feilcke, directoarea Departamentului Europa de la Deutsche Welle: diverse campanii electorale si multe voturi exprimate in ultimii ani au demonstrat ca astfel de mesaje lasa urme.

Ceea ce, iata, ofera un timid si poate chiar speriat raspuns la una dintre intrebarile de la care a pornit dezbaterea organizata de Deutsche Welle la Bucuresti: nu e neaparat sfarsitul lumii, dar, da, societatea se schimba sub asediul stirilor false.

Cristian Stefanescu

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#Donald Trump Fake News, #stiri false Trump, #fake news guvern , #presa