Primele explicatii ale Doinei Gradea despre inregistrarile in care jigneste jurnalistii TVR: Unele discutii le-am purtat singura in birou

Vineri, 04 Mai 2018, ora 14:56
19436 citiri
Primele explicatii ale Doinei Gradea despre inregistrarile in care jigneste jurnalistii TVR: Unele discutii le-am purtat singura in birou
Foto: captura video YouTube/ Starea Natiei

Presedintele director general al SRTV, Doina Gradea, care se afla in mijlocul unui scandal declansat de inregistrari audio in care ii jigneste pe jurnalistii TVR, spune ca unele conversatii erau private si ca le-a purtat in timp ce se afla singura in birou.

"In orice tara civilizata, asadar si in Romania, inregistrarea, fara acordul meu, a acestor conversatii este o actiune nelegala si cel care a facut-o va raspunde in fata legii", precizeaza Gradea intr-un comunicat de presa remis vineri.

Amintim ca, joi, realizatorul emisiunii Starea Natiei a publicat pe blogul sau un clip in care Doina Gradea si seful TVR 1, Eduard Darvariu, vorbeau urat despre reporterii redactiei Stiri.

Ea marturiseste ca nu se astepta ca, in calitate de persoana privata, sa fie pusa in situatia "ca unele conversatii private, unele purtate telefonic, in timp ce ma aflam singura in birou, sa devina subiect de presa".

"Ma intreb, de data aceasta ca oficial al acestei institutii de interes public, ce alte sedinte si discutii cu caracter strategic, continand poate informatii cu caracter confidential, au fost inregistrate in acelasi mod, ilegal?", se mai arata in documentul citat.

Gradea sustine ca, de cand a fost numita in functia de director general interimar al SRTV, asupra ei au venit presiuni din partea unui "realizator aflat in preajma perioadei de negociere a contractului sau extrem de lucrativ cu televiziunea publica".

"Ele (presiunile - n.red.) s-au intensificat si s-au transformat treptat in amenintari fatise. Evident, aceste amenintari au fost evitate cu grija atunci cand s-a procedat la trunchierea si montarea inregistrarilor realizate nelegal, in intrevederi sau convorbiri purtate cu acelasi realizator de program sau din discutii avute in spatii private, el nefiind prezent".

Gradea se refera aici la realizatorul emisiunii Starea Natiei, Dragos Patraru, cel care a facut publice aceste inregistrari joi.

Directorul spune ca din prima zi a mandatului sau a fost tinta unei "campanii premeditate a acestui realizator - cum el insusi a declarat ca face o investigatie din ultimele 7 luni - de defaimare prin discreditarea mea constanta si, implicit, a institutiei pe care o conduc".

Doina Gradea sustine ca vorbele sunt trunchiate si scoase din context, montate cu rea-credinta si neadevarate.

Acuzatiile la adresa lui Patraru

Gradea nu ii mentioneaza numele, insa este evident ca se refera la Dragos Patraru, pe care il acuza ca a folosit spatiul emisiunii pentru o "rafuiala personala".

"Aceeasi persoana a folosit spatiul emisiunii pe care o prezinta la TVR1 pentru o rafuiala personala si unilaterala cu conducerea SRTV, in timp ce - in mod paradoxal - acuza cenzura si ingradirea libertatii sale de exprimare. Nicaieri in lume, un post de televiziune, fie el public sau privat, nu permite unui angajat sau colaborator sa defaimeze institutia in care isi desfasoara activitatea si cu care se afla intr-o relatie contractuala clara!", subliniaza Doina Gradea in document.

Ea mai precizeaza ca realizatorul emisiunii incalca evident contractul cu SRTV, pentru ca a prejudiciat renumele statiei publice.

"El ne acuza de cenzura, presiune si amenintari, insa lipsa de cenzura este probata de insasi continuarea difuzarii pe TVR1 a emisiunii 'Starea natiei' chiar in conditiile exprimarii pe post a acuzelor sale", mai evidentiaza directorul general.

In contextul in care Dragos Patraru a difuzat fragmente audio din care reiese ca Doina Gradea se implica in politica editoriala, aceasta aduce precizari in comunicatul citat:

"In calitate de director general interimar si mai apoi de presedinte director general al SRTV, am dreptul de a interveni in politica de stiri, editoriala in general, pentru a asigura echilibrul si echidistanta cerute de Legea 41/1994, de Statutul jurnalistului din TVR si de Codul deontologic.

Cu toate ca aveam dreptul, nu am participat niciodata la sedintele de sumar, la sedintele de stiri, nu am avut acces la sumarul stirilor si nu am dispus scoaterea sau introducerea din programe a unor materiale. Am cerut, in toate discutiile cu managementul Stirilor, sa fie respectata conditia de echidistanta ceruta de lege".

Ea spune ca nu a fost luata nicio masura impotriva vreunui jurnalist din Departamentul Stiri si nici nu s-a eliminat vreo stire din program, "acestea fiind difuzate in mod normal fara a fi imixtiuni".

Scuzele la final

Abia in finalul comunicatului, "in masura in care a fost lezata demnitatea vreunei persoane sau coleg", Doina Gradea cere scuze public "pentru situatia creata" si precizeaza ca nu a avut "nicio clipa intentia de a jigni in vreun fel".

Ea mai afirma ca va intreprinde toate demersurile legale pentru a apara interesele institutiei pe care o conduce, dar si pentru a-si proteja spatiul personal "de orice incalcare brutala si nelegala a acestuia".

Inregistrarile lui Patraru

Realizatorul TV Dragos Patraru a publicat, joi, o inregistrare incredibila in care directorul SRTV, Doina Gradea, ii insulta si ii umileste pe jurnalistii televiziunii publice.

"Stai ma, sa vezi! Bai, si se duce reportera noastra, care e o tipa cu cap de porc...Sa-mi bag picioarele ca nu poti sa o scoti pe post. Dar ok femeia... Si in timp ce lumea se bucura ca s-a facut spitalul asta, ca-i pentru copii, la Foisor, deci l-au refacut, ca-i o investitie spectaculoasa, asta o intreaba pe Firea: 'cum e cu statuile, nu stiu ce, cate statui ati facut in Bucuresti?'.

La care Firea zice: 'o sa-ti raspund, dar stai putin ca avem acum treaba cu spitalul si ne retragem deoparte si iti spun si de statui'. 'Nu, nu, nu, sa ne spuneti, de fata cu toata lumea, aici'. De 4 ori...de 4 ori'", se aude Doina Gradea povestind in inregistrare.

#sieusuntcapdeporc

Inregistrarile au starnit un val de cereri de demisie la adresa sefei TVR, Doina Gradea, si a directorului TVR 1, Eduard Darvariu.

In plus, zeci de jurnalisti de la TVR au lansat o scrisoare publica in care cer scuze pentru apelativele folosite. Totodata, acestia se declara ingrijorati de dispretul pe care atat Gradea, cat si seful TVR 1 il au fata de principiile meseriei de jurnalist, asa cum reiese din inregistrarile facute publice joi de Dragos Patraru.

Pe acelasi subiect:

A.D.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#inregistrari jigniri jurnalisti TVR, #Doina Gradea jigniri jurnalisti, #scandal Doina Gradea, #scandal TVR, #scandal Dragos Patraru , #TVR