Presiunea politica exercitata asupra presei din Romania, ingrijoratoare

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 23:23
1683 citiri
Presiunea politica exercitata asupra presei din Romania, ingrijoratoare
Foto: Realitatea TV

Organizatia pentru media din sud-estul Europei (SEEMO) este alarmata de presiunea politica ce se exercita in presa din Romania si Bulgaria si mentioneaza, in context, incidentul cu microfonul luat reporterului Realitatea TV de premierul Emil Boc, precum si apelul PD-L la boicotarea acestui post.

Intr-un comunicat intitulat "In Romania si Bulgaria, tari membre ale Uniunii Europene, presiunea politica asupra presei continua", SEEMO spune ca este alarmata de acest aspect, aratand ca presiunea politica ii impiedica pe jurnalisti si pe factorii de raspundere din media sa-si faca meseria cu profesionalism si independenta.

Reprezentantul SEEMO adreseaza un apel oficialilor de stat din Romania si Bulgaria, dar si oficialilor din partidele politice pentru a-si exprima orice nemultumire fata de jurnalisti intr-un alt mod, democratic, in loc sa blocheze comunicarea. "Trebuie sa nu uite ca intr-o societate democratica relatarea critica este vitala", spune Oliver Vujovic.

SEEMO spune ca a fost informata la 13 aprilie ca, in sediul Senatului, premierul Emil Boc a insfacat microfonul unui jurnalist de la postul privat de televiziune Realitatea TV si apoi a acuzat public Realitatea TV ca provoaca dezordine prin dezinformare sau deformarea informatiilor. Boc a spus ca a fost deranjat de faptul ca purtatoarea de cuvant a Guvernului nu a fost lasata sa dea replica unor informatii critice prezentate la Realitatea TV.

De asemenea, arata SEEMO, posturile Antena 2 si Antena 3 au fost in trecut tinta atacurilor lui Boc. Antena 3 a fost sanctionata chiar de Consiliul National al Audiovizualului, iar acum Realitatea TV se confrunta cu aceeasi posibilitate. Partidul aflat la conducere in Romania (PD-L) a anuntat ca membrii sai trebuie sa inceteze imediat comunicarea cu Realitatea TV si Antena 3.

"Este un motiv de ingrijorare faptul ca se exercita presiune printr-un apel adresat politicienilor de a boicota anumite institutii de presa. Presiunea politica ii impiedica pe jurnalisti si pe directorii de presa sa-si desfasoare activitatea profesional si independent", afirma SEEMO intr-un comunicat.

SEEMO precizeaza ca sprijina Federatia Europeana a Jurnalistilor si filiala europeana a Federatiei Internationale a Jurnalistilor in pozitiile pe care deja le-au luat in aceasta problema.

De asemenea, SEEMO isi exprima ingrijorarea pentru faptul ca Pavlina Trifonova, o jurnalista bulgara de la cotidianul 24 Ceasa, a trebuit sa dea in judecata Consiliul de Ministri din Bulgaria, in aprilie 2010, pentru a primi informatiile pe care le ceruse. Trifonova s-a adresat justitiei dupa ce Guvernul Bulgariei a refuzat sa-i furnizeze informatii despre cheltuiele din timpul deplasarilor in strainatate ale premierului Boiko Borisov.

Trifonova ceruse informatii despre numarul intalnirilor de afaceri ale premierului, despre locurile unde au avut loc acestea si ce cheltuieli au implicat. Guvernul s-a limitat sa o informeze pe Trifanova ca Borisov si-a platit cheltielile proprii. Dupa ce jurnalista a dat in judecata Guvernul, i-au fost furnizate toate informatiile cerute, precizeaza SEEMO.

"SEEMO este alarmata de aceste cazuri, in toate fiind vorba despre presiune politica asupra jurnalistilor si despre principiul libertatii de exprimare", a declarat secretarul general al organizatiei, Oliver Vujovic. "Este vital ca jurnalistii sa poata informa liber despre chestiunile si temele de interes public. Orice incercare de a influenta independenta media este inacceptabila", spune Vujovic.

"Exercitarea independentei media este fundamentala pentru credibilitatea organizatiei media, iar faptul ca guvernele incearca sa gaseasca mijloace de submina acest principiu este cu atat mai revoltator cu cat este vorba despre tari membre ale Uniunii Europene", conchide Vujovic.

South East Europe Media Organisation (SEEMO), cu sediul la Viena, este o retea de editori, directori de presa si jurnalisti de marca din centrul si sud-estul Europei si este afiliata la Intitutul International al Presei (IPI).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Boc microfon Realitatea Tv , #mass media