Presa franceza nu mai publica imagini cu teroristi: Argumente pro si contra

Vineri, 29 Iulie 2016, ora 14:24
3116 citiri
Presa franceza nu mai publica imagini cu teroristi: Argumente pro si contra
Foto: Pixabay

Cum ar trebui mass-media sa transmita informatiile despre atacurile teroriste? Aceasta este intrebarea pe care multi francezi si-au pus-o dupa ce un preot a fost omorat cu sange rece intr-o biserica, mai ales ca Hexagonul a fost zguduit si de alte evenimente similare in ultima vreme.

Astfel, miercuri, ziarul Le Monde a decis sa nu mai publice fotografiile si numele atacatorilor, pentru a nu incuraja glorificarea acestora si radicalizarea altor tineri, aminteste CNN.

Masura a fost luata si de postul de televiziune BFMTV, dar si de publicatia La Croix.

Insa nu toate grupurile media au decis sa "boicoteze" teroristii in acest fel. Michel Field, care conduce televiziunea franceza de stat, a transmis ca echipa sa va judeca de la caz la caz daca fotografiile si anumite informatii sunt de interes public sau nu.

In aceste conditii, CNN a stat de vorba cu doi experti pentru a vedea argumentele pro si contra.

Argumentul "pro"

Charlie Beckett, fondatorul grupului de analiza Polis, care se ocupa cu cercetarea tendintelor in presa, a declarat pentru CNN ca intelege de ce o parte din mass-media franceza nu vrea sa publice o poza mare, pe prima pagina, cu o persoana care a facut multe lucruri oribile.

"Pe de-o parte, asa ceva e jignitor, iar pe de alta parte, toata aceasta publicitate e in avantajul teroristilor", a sustinut acesta.

El a mai spus ca daca atacatorul apare pe prima pagina a ziarului sau intr-un alt mod in care i se da o importanta deosebita, atunci grupurile teroriste se pot folosi de "reclama" gratuita pentru a se lauda sau pentru a recruta noi adepti.

"Si, in plus, ar putea incuraja un alt lunatic sa faca ceva similar", a avertizat Beckett.

El atrage atentia ca jihadistii au folosit deja mass-media occidentala pentru propaganda lor: le spun adeptilor ca atacatorii au ajuns vedete si ca acestia nu s-au sacrificat degeaba.

"Dar pana la urma, nu stiu daca va face o mare diferenta. Insa inteleg de ce jurnalistii de la Le Monde a decis sa fie discreti", a incheiat Beckett.

Argumentul "contra"

Pe de alta parte, Mhamed Krichen, prezentator la postul de televiziune Al Jazeera si membru al Comitetului pentru Protejarea Jurnalistilor, considera ca nepublicarea numelor si fotografiilor teroristilor nu e o idee buna.

"Pana la urma, treaba noastra este sa relatam stirea cat de bine putem - asta inseamna cuvinte si fotografii. Iar cand facem publica o poza a unui terorist sau a unui criminal, cred ca face parte din meseria noastra, deoarece telespectatorii si cititorii au dreptul sa fie informati despre astfel de lucruri", a spus acesta.

Mhamed Krichen sustine ca daca nu publici o imagine cu un atacator nu inseamna automat ca simpatizantii jihadistilor nu il pot admira si fara sa stie cum arata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#prezntare mass media atacuri teroriste, #prezentare presa atacuri teroriste, #presa atacuri teroriste , #mass media