PNL a atacat la CCR modificarile la legea TVR si legea Radioului public

Marti, 04 Iulie 2017, ora 17:52
3038 citiri
PNL a atacat la CCR modificarile la legea TVR si legea Radioului public
Foto: site CCR

PNL a atacat marti la Curtea Constitutionala modificarile aduse la finalul lunii iunie legii Societatii Romane de Televiziune si legii Societatii Romane de Radio.

"Pentru o serie intreaga de argumente constitutionale si juridice, PNL solicita CCR sa declare, in integralitate, neconstitutionala aceasta lege care, in opinia PNL, va compromite iremediabil statutul, organizarea si functionarea celor doua servicii publice autonome de interes national, reglementate si de legea fundamentala a Romaniei", sustine PNL intr-un comunicat de presa.

PNL a aratat, in sesizarea adresata CCR, ca Senatul, in calitate de Camera decizionala, a adoptat propunerea legislativa (L263/2016) in sedinta din data de 20 iunie 2017, dar cu un continut substantial modificat fata de forma dezbatuta si adoptata de prima camera sesizata (Camera Deputatilor) incalcand astfel principiul bicameralismului.

"Pe fond, propunerea legislativa astfel cum a fost adoptata, incalca principii si drepturi constitutionale si nu clarifica statutul juridic al SRR si SRTv ca urmare a schimbarii modalitatii de finantare introduse prin Legea nr. 1 din 6 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative", se arata in sesizarea depusa de liberali la CCR.

Totodata, PNL a aratat in sesizarea catre CCR ca Guvernul Romaniei a transmis punctul sau de vedere negativ.

"Actuala lege a SRR si SRTV reprezinta o sfidare si o incalcare a drepturilor cetatenilor romani din strainatate, drepturi recunoscute acestora inca din anul 1994 de la adoptarea legii initiale", mai spun liberalii.

Astfel, prin noua lege, arata PNL, s-a abrogat in integralitate norma (art.42) care prevedea finantarea producerii si difuzarii emisiunilor radiofonice si de televiziune adresate strainatatii, blocand astfel activitatea Radio Romania International si TVR International.

Liberalii mai sustin ca prin separarea functiilor de presedinte-director general, PSD urmareste de fapt sa scoata de sub controlul Parlamentului functia executiva, punand-o in sarcina unui director general care va avea majoritatea atributiilor executive, derobat de orice raspundere fata de Parlament, in timp ce Consiliul de Administratie va avea un rol pur decorativ.

"De asemenea, proiectul de lege a urmarit in 2017 schimbarea componentei consiliilor de administratie ale SRR si SRTV, astfel incat acestea sa nu-si mai incheie mandatul la termen, ci mult mai devreme si sa dispuna de o majoritate confortabila, conform algoritmului politic stabilit de alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016", mai arata PNL in sesizarea depusa la CCR.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#PNL CCR lege TVR radio , #TVR