Parchetul General cere CSM si CNA sa ia masuri in cazul presiunilor din mass-media asupra magistratilor

Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 18:571981 citiri
Parchetul General cere CSM si CNA sa ia masuri in cazul presiunilor din mass-media asupra magistratilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cere CSM si CNA sa analizeze si sa ia masuri in cazul presiunilor exercitate asupra magistratilor din partea unei parti a mass-media, care depasesc limitele libertatii de exprimare.

Ministerul Public arata ca este ingrijorat de amploarea pe care au luat-o in ultima perioada presiunile exercitate, prin intermediul unei parti a mass-media, la adresa institutiilor care alcatuiesc autoritatea judecatoreasca, "presiuni ce depasesc limitele unor critici acceptabile intr-o societate democratica".

"Inegalitatea evidenta de arme intre instrumentele mediatice aflate la indemana jurnalistilor si atitudinea rezervata ce incumba magistratilor prin dispozitiile Statutului judecatorilor si procurorilor reclama cu necesitate adoptarea unei reactii ferme si proactive avand ca scop corecta informare a opiniei publice, in echilibru cu apararea credibilitatii sistemului judiciar", transmite Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ).

In acest context, Parchetul General a solicitat in scris CSM si CNA sa ia in discutie si sa intervina in cazul depasirii limitelor prevazute de standardele europene acceptate ale libertatii de exprimare, prin identificarea si implementarea celor mai potrivite masuri.

Parchetul precizeaza ca, potrivit dispozitiilor articolului 30 din Legea 317/2004, CSM este forul caruia ii revine rolul de garant al apararii magistratilor impotriva oricaror ingerinte asupra modului in care isi desfasoara activitatea ori de natura sa le afecteze imaginea.

De asemenea, potrivit prevederilor Legii 504/2002, CNA are misiunea de a asigura respectarea permanenta a unui echilibru intre principiul fundamental al libertatii de exprimare si rigoarea informatiilor vehiculate in spatiul public, mai arata PICCJ.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News