Ora de religie aprinde spiritele in audiovizual: numeroase sesizari la CNA

Vineri, 06 Martie 2015, ora 16:23
3204 citiri
Ora de religie aprinde spiritele in audiovizual: numeroase sesizari la CNA

Ora de religie a generat 14 sesizari la Consiliul National al Audiovizualului (CNA), atat in privinta recomandarii pe care a emis-o Consiliul, la propunerea Patriarhiei, privind inscrierea la aceasta materie, cat si in privinta modului in care TVR 1 si Realitatea TV au abordat acest subiect.

Dezbaterea publica privind necesitatea sau inutilitatea orei de religie in scoli s-a extins in ultima saptamana si in audiovizual, mai ales dupa ce, marti, la solicitarea Patriarhiei Romane, Consiliul National al Audiovizualului a decis sa recomande televiziunilor sa difuzeze trei spoturi de promovare a orei de religie in scoli, intre care se numara si unul in care inscrierea la aceasta materie este sustinuta de personalitati precum Dan Puric, Elisabeta Lipa, Ana Blandiana si Connect-R.

Ora de religie: Cati elevi au depus cerere sa participe in continuare la curs

Decizia a fost luata atunci de CNA cu sapte voturi "pentru" (Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu si Rasvan Popescu) si doua voturi "impotriva" (Florin Gabrea si Radu Calin Cristea).

Desi recomandarea a fost data doar pentru aproximativ patru zile - intrucat vineri, la ora 16:00, este termenul limita pana la care se poate face inscrierea copiilor la ora de religie -, dezbaterile pe acest subiect s-au intensificat.

Astfel, CNA a primit pana vineri dupa-amiaza un numar total de 14 sesizari pe diferite teme adiacente orei de religie, dupa cum a declarat Laura Georgescu, presedintele Consiliului.

Sase dintre cele 14 sesizari vizeaza decizia de marti, prin care CNA recomanda televiziunilor ca, daca doresc, sa difuzeze trei spoturi care promovau inscrierea la ora de religie. In conformitate cu articolul 142 din Codul audiovizualului, CNA poate recomanda televiziunilor si radiourilor difuzarea informatiilor de interes public, in regim gratuit. Decizia de difuzare sau nu a acestor spoturi apartine insa radiodifuzorilor.

Ora de religie: O profesoara acuza CNA ca permite dezinformare si manipulare

Pe de alta parte, CNA a primit sase sesizari si in privinta emisiunii "Vorbeste liber", difuzata de TVR 1 miercuri, in care, de la ora 21.50, a fost transmis un spot de promovare a orei de religie, preluat de pe site-ul YouTube, fiind citata aceasta sursa, a explicat Laura Georgescu.

De asemenea, potrivit Laurei Georgescu, CNA a primit doua sesizari referitoare la dezbaterile despre ora de religie difuzate la Realitatea TV. In acest caz, persoanele care au sesizat Consiliul sustin ca realizatorul TV Rares Bogdan a adus in studioul Realitatea TV un numar foarte mare de sustinatori ai orei de religie, dezbaterile fiind dezechilibrate, intrucat nu ar fi fost prezentate si punctele de vedere ale celor care nu sustin necesitatea desfasurarii orelor de religie.

Laura Georgescu a mai spus ca sesizarile primite pe acest subiect "vor fi introduse cu celeritate pe ordinea de zi" a Consiliului. In mod traditional, CNA desfasoara sedinte publice in fiecare zi de marti si joi.

Totusi, in cazul celor sase sesizari privind recomandarea CNA, acestea nu vor mai avea obiect, intrucat recomandarea va expira vineri, la ora 16:00.

"Le vom introduce cu celeritate pe ordinea de zi. Tuturor sesizarilor, dupa ce vor fi analizate, li se va raspunde", a mai spus Laura Georgescu.

Curtea Constitutionala a decis, pe 12 noiembrie 2014, ca articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educatiei nationale privind obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie este neconstitutional, oficiali ai CC precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta de cei care vor sa studieze disciplina.

CC arata, in motivarea deciziei, ca oferta educationala pentru aceasta disciplina este de natura sa afecteze libertatea de constiinta.Decizia CC devine executorie dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv in 9 martie.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#sesizari CNA ora religie, #ora religie scandal , #CNA