Opinii: Libertatea de a spune DA sau NU

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 14:33
2596 citiri
Opinii: Libertatea de a spune DA sau NU
foto: Adevarul

Intrebata daca faptul de a se fi sustras scrisului laudativ la adresa comunismului, fara ca scriitorul sa fi enuntat explicit un refuz, se cheama dizidenta sau rezistenta, Herta Muller a raspuns, apasat, NU. Nu stiu cata dreptate are, pesemne ca multa, de vreme ce regimul Ceuasescu a fost posibil, cu toate blestematiile lui.

Imi amintesc totusi ca alergam la teatru, ca studenti, sa prindem singura secventa in care se arunca o ironie mica, mica la adresa sistemului. Pe aceea o savuram putin cate putin, sa nu se termine prea repede, o pazeam, sa nu ne-o fure careva si, rumegand secret din ceva ce nu stia si vecinul, ne simteam razbunati pentru tot.

Citeam manuscrisul litografiat cu Motanul Arpagic in sala de curs. Il plimbam pe sub banci, din mana in mana, sa nu ne prinda profesorul. N-aveam noi habar la acea vreme ca printre noi se gaseau turnatori.

Insa am avut turnatori buni. Nimeni n-a patit nimic, fiindca trageam cu urechea la Europa Libera sau Vocea Americii. Sau pentru ca lecturam o Ana Blandiana interzisa de comunisti.

In valtoarea tineretii, fiecare dintre noi am facut pe razvratitii. Cunosc o multime de oameni care n-au executat ce le-a cerut partidul. Nefiind insa persoane cu notorietate, n-a auzit nimeni despre nesupunerile izolate.

NU la diverse tampenii au spus multi, pe timpul lui Ceausescu. Insa inventasem o explicatie de inchis gura peceristilor care ne bagau in sedinte de analize si sanctiuni: noua ne-a spus tovarasu' ca PCR nu minte. Noi am spus adevarul, asa ne-a invatat PCR.

Ei bine, in libertate nu mai functioneaza trucurile de acest fel. Si nici nu mai este nevoie de ele. Libertatea pe care o ofera democratia ar trebui sa stearga de la sine compromisul ori supunerea oarba. Daca ele exista, inseamna ca ni le-am asumat deliberat. Cum ar veni, ne manifestam si ne exprimam asa cum suntem.

Cand si cum poate un jurnalist sa spuna NU

Sa vorbim despre presa. Presa adevarata, presa mincinoasa, manipulatorie sau comandata. Poate un jurnalist sa spuna, ferm, NU, atunci cand patronul il obliga sa scrie ceva impotriva propriilor convingeri sau sa publice o minciuna? Categoric DA. Si cu asta cred ca am fi incheiat orice discutie. Intr-o firma oarecare, daca nu faci ce spune seful, esti dat afara. Si ziaristul care spune NU este concediat de indata.

Dar, pentru ca la noi intotdeauna exista un dar, asa cum comunismul a fost posibil cu accentele cunoscute de nebunie, din cauza complicitatii largi a oamenilor, tot asa, astazi, noi toti am contribuit la ceea ce avem si condamnam cu sarg.

Straniu este ca, daca ar fi posibil sa ne strangem la un loc, 22 de milioane de romani, am spune in cor, fara exceptie, ca uram minciuna, hotia, tradarea, lipsa de onoare. Si totusi, avem o Romanie plina de neonorabilitate, de minciuna, de hotie, de tradari, de vanzari si cumparari, santaj, turnatori, injustete sociala.

In jurnalism este ca peste tot, in oricare alt domeniu. Ca formatoare de opinie, fireste ca asteptarea este mai mare de la mass-media. In clipa in care jurnalistii s-au hotarat sa faca avere din aceasta profesie, iar aceasta dorinta s-a intalnit cu mediul nostru politic si economic, pe alocuri, puternic viciat, am obtinut ceea ce avem astazi, atacuri comandate, manipulare, minciuna.

Din anul 2000 incoace s-a alterat teribil media romaneasca. Presa traieste din bani. S-a amestecat cu statul, cu politicul, a trecut in mare parte in mana politicului sau in zone controlate politic si este fix ca restul societatii.

Mare parte din oamenii de presa nu mai pot spune NU. Din interes sau din convingere. Pana la urma, interesul financiar poate transforma orice incorectitudine in convingere.

Cei care sunt strident anti sau pro Basescu si anti sau pro-PD-L poate o fac din convingere. Injuri odata justificat, a doua si a treia oara la fel, pe urma injuri in virtutea inertiei, fara sa te mai pierzi in amanunte, in deontologie, in analiza.

Vi se pare ca se intampla ceva fara stirea noastra, a romanilor? Categoric, poti spune NU, au spus asta multi jurnalisti, dar peste un timp va garantez ca nu veti mai auzi de ei. Politicul si mediul de afaceri afiliat partidelor nu tolereaza nesupunerea, critica, dezvaluirile de presa.

Apropo insa despre a avea puterea sa spui DA sau NU din convingere. Ne imprumutam de la politicieni pentru un exemplu. Credeti ca PD-L-istilor le-a stat cineva cu pistolul la tampla sa nu voteze motiunea? A fost alegerea lor sa stea in banci, desi jumatate dintre ei nu agreeaza politica lui Boc. N-au avut interesul sa spuna ceea ce gandesc. Si aveau toata libertatea din lume sa o faca.

Insa, cum politicienii se revolta pentru culpabilizare generala, in mod justificat, de altfel, cum mediul economic stiti foarte bine ca are o parte foarte corecta, nici mass-media din Romania nu trebuie bagata intr-o oala, doar pentru ca asa sugereaza o putere sau alta, prea mult criticata.

Exista jurnalisti onesti si jurnalisti corupti. In numele carui deziderat alege insa un om sa spuna DA sau NU, se vede si din Luna cum o facem noi, romanii, in general, de vreme ce suntem doar unde suntem.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#presa Romania, #coruptia mass media politic, #viata politica romania , #mass media