O numire la sefia TVR starneste revolta Ambasadei Israelului la Bucuresti

Vineri, 25 Martie 2016, ora 16:08
12372 citiri
O numire la sefia TVR starneste revolta Ambasadei Israelului la Bucuresti
Foto: Facebook/Oana Stanciulescu

Ambasada Israelului la Bucuresti a transmis, vineri, o reactie oficiala cu privire la numirea in functia de membru al Consiliului de Administratie al TVR a Oanei Stanciulescu, punctand ca jurnalista a pus la indoiala existenta Holocaustului.

"Ambasada statului Israel la Bucuresti a aflat cu ingrijorare despre numirea intr-o functie-cheie, in cadrul televiziunii de stat, a doamnei Oana Stanciulescu, jurnalist cu experienta, dar cu nenumarate exprimari publice antisemite si simpatii vadite fata de Miscarea Legionara.

Amintim ca, prin afirmatiile sale, doamna Stanciulescu a pus la indoiala existenta Holocaustului si s-a identificat cu lideri ai Miscarii Legionare, responsabili pentru ororile Holocaustului din Romania", se arata in reactia oficiala a ambasadei cu privire la numirea Oanei Stanciulescu in functia de membru al CA al TVR, informeaza News.ro.

Iohannis o vrea pe sotia lui Cristian Topescu in Consiliul de Administratie al TVR. Pe cine propune Ciolos

Reprezentanta diplomatica apreciaza ca decizia de numire a Oanei Stanciulescu poate avea impact negativ in ceea ce priveste promovarea valorilor democratiei.

"Dorim sa atragem atentia ca o astfel de decizie poate avea un impact negativ semnificativ in ceea ce priveste prezentarea obiectiva a faptelor istorice si promovarea valorilor democratiei, cu precadere asupra noilor generatii, vulnerabile in fata unor eventuale dezinformari", se mai spune in scrisoarea transmisa.

In urma unor afirmatii facute in anul 2015, jurnalista Oana Stanciulescu a fost acuzata de neolegionarism si promovarea ideilor de extrema dreapta.

Oana Stanciulescu a fost propusa de Partidul National Liberal pentru a face parte din Consiliul de Administratie (CA) al TVR.

Jurnalista este acum membru in CA al televiziunii publice, dupa ce Comisiile de Cultura reunite ale Parlamentului au avizat, marti, favorabil toti candidatii Consiliului de Administratie al TVR, iar plenul Parlamentului a validat, in aceeasi zi, cu 312 voturi "pentru" si 21 "impotriva" toti cei 13 candidati.

Votul a fost precedat de o disputa legata de candidatura Oanei Stanciulescu, acuzata de deputatul minoritatii evreiesti Aurel Vainer ca s-a opus legii prin care este interzisa omagierea personalitatilor miscarii legionare.

Scriitorul Norman Manea, regizorul Gianina Carbunariu si istoricul Georg Herbstritt s-au numarat printre cei 47 de semnatari ai unei scrisori de protest fata de desemnarea Oanei Stanciulescu ca membra in Consiliul de Administratie TVR.

"Oana Stanciulescu s-a facut cunoscuta ca foarte activa in cultivarea memoriei unor personalitati si valori de extrema dreapta din istoria culturii romanesti. Cu o consecventa, ce trebuie subliniata, jurnalista isi face un crez din a reabilita si eroiza o serie de personalitati de orientare legionara, xenofoba, antieuropeana si antidemocrata", se arata, intre altele, in scrisoarea adresata, pe 17 martie, copresedintilor PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga.

Pe 23 martie, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" critica desemnarea Oanei Stanciulescu in consiliu, deoarece este "incompatibila cu asumarea si promovarea memoriei victimelor Holocaustului din Romania".

In comunicatul transmis, reprezentantii institutului isi arata si ingrijorarea fata de tolerarea "cu usurinta" a unor astfel de opinii sau atitudini, care, prin pozitia dobandita intr-o institutie publica, pot deveni norma sau discurs acceptabil.

In anul 2004, Presedintia si Guvernul au recunoscut responsabilitatea prioritara a regimului Ion Antonescu pentru tragedia evreilor si romilor din Romania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ambasada americana numire oana Stanciulescu, #ambasada SUA numire Oana Stanciulescu, #Oana Stanciulescu numire TVR, #Oana Stanciulescu Holocaust , #TVR