Noul ministru al Digitalizarii, despre site-urile administrate de statul roman: "Spatiul digital guvernamental actual este o improvizatie"

Luni, 25 Ianuarie 2021, ora 19:25
3869 citiri
Noul ministru al Digitalizarii, despre site-urile administrate de statul roman: "Spatiul digital guvernamental actual este o improvizatie"
Ciprian Teleman, noul ministru al Cercetarii Inovarii si Digitalizarii FOTO Facebook/ Upgrade 100

Ciprian Teleman, noul ministru al Cercetarii Inovarii si Digitalizarii, a declarat in cadrul unei dezbateri organizare de comunitatea tech UPGRADE 100, ca "spatiul digital guvernamental actual este o improvizatie".

"Situatia asta de haos are nevoie de un sponsor, de un sponsor puternic. Eu simt din partea Administratiei Prezidentiale ca ar putea sa fie acest sponsor care sa puna lumea la masa si cuvantul de ordine sa fie "Trebuie sa avem o Romanie digitala!"", considera ministrul.

In cadrul dezbaterii organizate de comunitatea tech UPGRADE 100 au participat cu intrebari mai multi experti din Romania, printre care s-au numarat: Elisabeta Moraru - Google Romania; Monica Cadogan - Vivre; Radu Georgescu - Gecad Ventures; Iulian Stanciu - eMag; Razvan Atim - UiPath; Sabin Sarmas - fost presedinte ADR; Beniamin Mincu - Elrond; Orlando Nicoara - News.ro si antreprenor in serie; Alexandru Lapusan - Zitec; Mihai Matei - ANIS si Essensys; Bogdan Ivanel - Code 4 Romania; Cosmin Ochisor - Gapminder; Robert Berza - Fashion Days si Bogdan Axinia - eMag Ventures.

Intrat de curand in politica, Teleman si-a asumat o miza importanta: peste 6 miliarde de euro sunt prevazuti pentru cheltuieli legate de digitalizarea Romaniei, bani pe care Romania trebuie sa aiba capacitatea sa ii investeasca din finantari ale Uniunii Europene.

"Asa cum a fost facut un pact transpartinic pentru a adera la NATO si la UE, avem nevoie de acelasi pact transpartinic care sa puna problema unei strategii de tara din care sa faca parte aceeasi intelegere transpartinica in privinta digitalizarii. Pentru ca... digital or die!", declara Teleman.

Raspunzand intrebarilor invitatilor, el a mai afirmat ca e un sustinator al parteneriatelor public-privat pentru accelerarea digitalizarii Romaniei, ca doreste sa deschida datele publice prin API-uri care sa permita companiilor private sa opereze cu date publice, insa problema e ca respectivele date nu sunt in acest moment de incredere.

De asemenea, proiecte precum inter-operabilitatea companiilor de stat prin protocoale unitare si servicii migrate in cloud pentru a nu mai exista probleme privind circulatia optima a datelor vor sta pe agenda de prioritati ale noului ministru. Folosirea blockchain in serviciile publice este un aspect fata de care noul demnitar s-a aratat deschis. De asemenea, respectarea unor ghiduri de licitatii publice in zona IT e considerata importanta de noul ministru.

Ca prioritati pe termen foarte scurt, Teleman considera ca esentiale sunt proiectele once-only (identitatea unica in spatiul digital) si revizuirea partii de user-experience in relatia stat - cetatean.

Mai puteti citi:

Ce avere are Ciprian Teleman, avizat pozitiv ca ministru al Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii

Cine este Ciprian-Sergiu Teleman, propus ministru al Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii. In opt ani, a avansat de la asistent de cercetare la cercetator stiintific senior

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ciprian Teleman, #digitalizare, #upgrade 100, #fonduri digitalizare , #stiri media