Noi nereguli descoperite la TVR: Au dat jumatate de milion de lei pe echipamente vechi, desi trebuiau sa fie noi. Explicatia: Sunt refurbished

Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 11:49
9962 citiri
Noi nereguli descoperite la TVR: Au dat jumatate de milion de lei pe echipamente vechi, desi trebuiau sa fie noi. Explicatia: Sunt refurbished
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul USR Iulian Bulai, membru in Comisia de Cultura din Camera, dezvaluie noi nereguli gasite de Curtea de Conturi la TVR.

Acesta arata ca, in 2018, televiziunea publica a lansat o licitatie pentru cumpararea de echipamente noi, de care avea nevoie pentru a acoperi actiunile prilejuite de preluarea de catre Romania a presedintiei Consiliului Uniunii Europene. Doar ca la licitatie a fost aleasa o firma dintr-un mic oras bihorean, Alesd, care a livrat, in ciuda specificatiilor licitatiei, echipamente la mana a doua.

Pentru achizitia de peste jumatate de milion de lei, statul a subventionat 400 de milioane de lei. Dupa ce Curtea de Conturi a descoperit toata povestea, TVR a trebuit si sa plateasca o amenda de 15.000 de lei.

"Cum e sa primesti 400 de milioane de lei subventie, sa faci licitatie ca vrei sa cumperi echipamente noi 'pentru preluarea de catre Romania a presedintiei Uniunii Europene' (da, chiar asa scrie, ce mi-e Consiliul UE, ce mi-e UE insasi), niste firme cinstite sa faca oferte pentru echipamente noi si pe urma tu sa cumperi, in fix aceeasi licitatie, echipamente second-hand*, de la o mica firma din Alesd, ca-s mai ieftine?

Ei bine, asta a facut TVR in 2018, si-a cumparat statii grafice etc., de peste jumatate de milion de lei, la mana a doua, furnizorul a semnat un contract in care garanta ca echipamentele sunt 'noi, neutilizate', Consiliului de Administratie i s-a zis oral, in trecere, ca-s 'refurbished', iar Televiziunea a platit 15.000 lei amenda data de Curtea de Conturi pentru aceasta intreprindere", scrie pe Facebook Iulian Bulai.

Refurbished este un termen care defineste reconditionarea unui produs vechi sau deteriorat - returnat anterior producatorului sau vanzatorului, la o stare complet functionala si un aspect imbunatatit asemanator celui nou. Bulai precizeaza ca pe siteul firmei care a vandut echipamente catre TVR este mentionat insa ca "diferenta dintre refurbished si second-hand e una strict estetica".

Deputatul enumera si cateva dintre explicatiile oferite de conducerea TVR pentru aceasta achizitie problematica.

"Cu ce justificari au venit oamenii din TVR? 'E o eroare materiala', i-a zis dna Gradea (Doina Gradea, sefa TVR - n.red.) Curtii de Conturi. Second-hand-urile sunt 'un efort al politicilor europene de reducere a amprentei de carbon si a stoparii irosirii resurselor reutilizabile', a zis un alt sef din institutie.

Exact din grija pentru mediu a cumparat TVR echipamente refurbished la preturi pe care tot TVR l-a stabilit pentru echipamente noi. Preturi stabilite dupa piata americana, aflata la 7.000 km departare, ca 'noi stim ca firmele romanesti umfla preturile cu 40%'. Sa-ti consideri furnizorii potentiali hoti e o mare strategie institutionala", mai scrie deputatul.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Iulian Bulai nereguli Curtea Conturi TVR, #Doina Gradea nereguli TVR achizitii, #TVR echipamente refurbished , #TVR