Muzeul jurnalismului din Washington se inchide: Un semnal de alarma in era Trump, cand presa a fost numita "dusman al poporului"

Marti, 24 Decembrie 2019, ora 12:05
2629 citiri
Muzeul jurnalismului din Washington se inchide: Un semnal de alarma in era Trump, cand presa a fost numita "dusman al poporului"
Foto: Arhiva Facebook/Newseum

Muzeul Newseum, amplasat intre Casa Alba si Capitoliu, a amintit cu mandrie timp de peste 10 ani de importanta presei intr-o democratie. Inchiderea sa, la sfarsitul acestui an, este simbolica pentru un sector al media afectat de dificultati financiare si atacuri ale politicienilor, relateaza marti AFP.

Cunoscuta pentru colectia sa de publicatii de informatii din intreaga lume si pentru expozitiile sale asupra unor evenimente precum cele de la 11 septembrie 2001 sau caderea Zidului Berlinului, institutia a anuntat la inceputul anului 2019 ca isi va vinde cladirea imensa. Situata pe faimoasa Pennsylvania Avenue din Washington, cladirea a fost cedata pentru suma de 372,5 milioane de dolari Universitatii Johns Hopkins.

Freedom Forum, o asociatie nonprofit creata de fondatorul cotidianului national USA Today si care conduce Newseum, a anuntat ca isi va continua misiunea de educare a publicului. Fara a preciza daca muzeul va gasi o noua cladire care sa-i gazduiasca intreaga colectie.

"Viitorul Newseum este in prezent incert", a declarat purtatoarea sa de cuvant, Sonya Gavankar. "Ne va lua cel putin sase luni pentru a dezinstala expozitiile si arhivele. Dupa ce aceasta etapa va fi incheiata, vom vedea ce ne rezerva viitorul", a adaugat ea.

Primul Newseum s-a deschis in 1997 in Arlington, apoi a fost mutat in 2008 in inima istorica a capitalei americane.

In ciuda celor 10 milioane de vizitatori care i-au trecut pragul in doua decenii, acest muzeu al jurnalismului, cu expozitii educationale menite sa se adreseze unui public cat mai larg, nu a supravietuit crizei media.

Mii de publicatii americane s-au inchis in ultimii ani din cauza lipsei de finantare si a revolutiei digitale.

De asemenea, accesul in Newseum se face pe baza de bilet, in timp ce muzeele importante din capitala federala sunt gratuite, noteaza AFP.

Libertatea presei

Potrivit Pew Research Center, un institut independent, numarul jurnalistilor a scazut cu un sfert de-a lungul deceniului. Declinul resurselor a fost conjugat cu o erodare a increderii in mass-media.

Potrivit unui sondaj al Institutului Gallup publicat in septembrie, doar 40% dintre americani au incredere "mare" sau "corecta" in ziare, televiziune sau radio. In anii '70, aceasta era de peste 70%.

Media au gasit in Donald Trump un adversar redutabil, care a mers pana la a le numi "dusmanul poporului". Urmand aceasta directie, numerosi lideri din intreaga lume au folosit acest discurs pentru a incerca sa convinga electoratul de faptele gresite ale presei, noteaza AFP.

In acest climat nefast, Newseum a cautat sa apere cele cinci libertati prevazute in primul amendament al Constitutiei Statelor Unite: libertatea religioasa, de exprimare si a presei, dreptul la adunare pasnica si de a adresa o petitie Guvernului. O misiune ce a sensibilizat vizitatorii, atrasi din toate colturile Statelor Unite si ale lumii de notorietatea muzeului.

Cathy Cawley, locuitoare din Ashland, la marginea Washington, a declarat pentru AFP ca doreste sa viziteze muzeul pentru a doua oara, in special pentru expozitia care aduce un omagiu jurnalistilor care si-au pierdut viata in timpul serviciului. "M-a facut sa constientizez importanta libertatii presei", a spus ea.

Julia Greenwald, profesoara de engleza la o scoala din capitala americana, a tinut la randul sau sa le prezinte muzeul tinerilor ei elevi. "Este trist ca se inchide", a declarat ea. "Este unul dintre cele mai frumoase muzee din Washington", unde se afla aproape 70 de astfel de institutii, a estimat ea.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Newseum Washington inchis, #Trump libertate presa , #presa
Comentarii