Mircea Radu, detalii despre noua sa emisiune: Singura sansa de a misca acul audientei e sa facem altceva decat sezatori Interviu

Luni, 21 Septembrie 2015, ora 08:28
10129 citiri
Mircea Radu, detalii despre noua sa emisiune: Singura sansa de a misca acul audientei e sa facem altceva decat sezatori Interviu
Foto: Arhiva personala Mircea Radu

Dupa trei ani si jumatate petrecuti la pupitrul stirilor TVR1, Mircea Radu va realiza un nou proiect, o emisisiune de tip "infotainment", dupa cum s-a exprimat el.

Mircea Radu pleaca de la stirile TVR - ce pregateste in continuare

Ce presupune un astfel de format, cu cine se va "bate" in audiente si cine a avut ideea emisiunii ne-a spus Mircea Radu intr-un interviu Ziare.com.

Omul de televiziune, pe care publicul inca il asociaza cu emisiunea "Din Dragoste", difuzata timp de noua ani, ne-a spus si care a fost secretul succesului in acest caz, dar si ce format de show i-a propus lui Stelian Tanase, seful TVR. Din pacate, sustine el, nu au fost bani. Formatul a intrat si in vizorul Antena 1, care va difuza in curand o astfel de emisiune.

Mircea Radu nu s-a sfiit sa spuna si care este, in opinia sa, "cel mai atent si bine facut produs romanesc", chiar daca acesta este unul ce poarta marca Pro TV.

Ati anuntat ca renuntati la a prezenta stirile si ca va doriti o emisiune de tipul infotainment, tot la TVR 1. Cum a fost intampinata dorinta dvs.?

Nu stiu cat de bine primita a fost dorinta mea de a renunta la stiri... Cert e ca, inainte de a le propune un proiect, i-am intrebat cate minute imi dau si in ce zona a grilei de program. Mi s-a raspuns ca 45 de minute, in prime-time, de la 7 la 8 fara un sfert. Acolo, in zona aia, e sinucidere curata, sunt Stirile ProTV, dar daca astea sunt conditiile, ok.

Le-am spus ca singura sansa de a misca acul audientei e sa facem altceva decat sezatori de care sunt pline ecranele. Le-am dat imediat, a doua zi, un proiect si asta a fost tot...

Concret, ce presupune o astfel de emisiune? Ce v-ati dori sa cuprinda?

Se iau cateva teme de mare interes, din diverse domenii, asupra carora oameni importanti si foarte cunoscuti sa isi dea cu parerea. De asemenea, opinia oamenilor de pe strada, spusa in fata camerei, are greutate. Se discuta pe tema data cu un invitatul care va fi langa mine, in studio...

Ideea mea e sa largesc un pic zona pe care se tot bate moneda pe toate televiziunile; nu toata lumea e interesata de politica atat de mult pe cat se crede... Cateva intrebari pot fi astea: "De ce continua romanul sa isi faca vacanta pe litoralul romanesc, desi in alte parti e mai ieftin si conditiile-s mai bune?"/"E adevarat ca, din toate produsele de pe piata, in paine sunt cele mai multe E-uri? Si daca da, sunt ele bune pentru organism? Si daca nu, de ce nu facem ceva sa schimbam asta?"/"Cat timp ia unui om obisnuit sa obtina fonduri europene ca sa isi faca o gradina de zarzavat/o livada/o plantatie de trandafiri?". Si exemplele pot continua.

Exista in acest moment pe piata romaneasca un format asemanator sau v-a atras atentia vreo emisiune de la televiziunile din strainatate?

Intr-o forma sau alta, cu imbunatatiri sau cu elemente lipsa, probabil exista, nu stiu. Singurele emisiuni din strainatate pe care le urmaresc sunt cele de cooking/travel de pe Paprika Tv.

Credeti ca e nevoie de un astfel de format? De ce? Pe ce mizati?

Ar fi lipsit de modestie din partea mea sa zic ca e nevoie de un astfel de format. Tot ce imi doresc e ca in zona aia sensibila de prime-time sa pot oferi si altceva decat taclale, vorbarie goala, mese cu mereu aceiasi invitati...

Personal, la ce va uitati la TV?

Pe Paprika Tv ma uit cel mai des si, cateodata, la divertisment. Iar "Las Fierbinti" mi se pare cel mai atent si bine facut produs romanesc - de la alegerea si distribuirea actorilor pana la amanunte, gen bicicleta rezemata de gardul carciumii sau flori artificiale puse-n glastra, la geam, nuante pe care numai cineva sau o echipa cu drag de meserie le poate realiza.

Vreti, nu vreti, multa lume isi aminteste de dvs. de la emisiunea "Din dragoste". Cum vedeti acum acel proiect?

De ce sa nu vreau? A fost o perioada extraordinara, in care am avut sansa sa lucrez cu profesionisti desavarsiti. Am intalnit oameni cu povesti de viata uluitoare, comice sau dramatice, am filmat patruns de frig, la minus 20 de grade, doar intr-un puloveras (imi aduc aminte si acum de asta...) si istovit de oboseala; erau dati in care mancam dimineata la hotel si noaptea, cand ne intorceam de la panda... Dar cand primeam audientele si vedeam ca iar am fost primii, o luam de la capat, cu aceiasi indarjire... A fost grozav.

Cum va vedeti pe dvs. in acea emisiune? Aveti ceva sa va reprosati acum, la ani distanta?

Am mai spus-o - Emisiunea "Din Dragoste" mi-a dat tot si mi-a luat tot... Nu aveam timp de nimic altceva... Eu am facut tot ce am putut, cat m-au tinut pe mine puterile ca acea emisie sa fie un mare succes. Reprosuri pot face telespectatorii...

O astfel de emisiune ar putea fi reluata? Ar avea succes in peisajul TV din prezent?

Exista o ciclicitate in orice. De la lucruri al caror control ne scapa pana la moda vestimentara (apropo, vad ca revin pantofii cu talpa inalta, cum se purtau la mijlocul anilor '90) sau muzica - de multe ori ascult mari hituri ale momentului si remarc acolo un acord ori un beat sau un riff de ghitara care e 1:1 cu ce sa asculta in anii '80 sau '70...

Revenind la intrebare, din cate vad sunt semne ca ProTv si Antena 1 pregatesc emisii cu sentimente... E de urmarit...

Au existat discutii in acest sens?

Eu i-am propus anul trecut, in ianuarie, domnului director general TVR Stelian Tanase, atunci abia instalat in functie, emisiunea care se incearca acum la Antena 1 - C'e posta per te (Am o scrisoare pentru tine). Sigur ca nu au fost bani pentru un astfel de proiect.

Ati accepta sa o prezentati din nou?

Sunt atatea implicatii si atatea de lamurit incat nu se poate raspunde simplu, cu "da" sau "nu", la intrebarea asta.

De ce credeti ca s-a bucurat de atat de mult succes? Care sa fi fost "secretul"?

Pentru ca a fost facuta cu mult suflet, cu multa pasiune - dupa cum ziceam, "Din Dragoste" nu lasa loc la nimic altceva. Pentru ca au fost oameni grozavi, cu tact, cu multa experienta, care au fost atenti la noi si care ne-au indrumat; vorbesc aici de domnul Valeriu Lazarov si de doamna Ileana Pop, cea care avea grija de toate emisiile.

Pentru ca televiziunea, divertismentul din Romania (repet, din Romania!) anului 2015 nu are decat foarte putine in comun cu ce era acum 15 ani. Toate astea cred ca sunt ingrediente care au dus la succesul emisiunii Din Dragoste.

Ce o diferentiaza de reality show-urile din prezent?

Tocmai elementul de reality. La "Din Dragoste" nu a fost nimic fals, niciun "actor" nu a fost luat de pe strada ca sa mimeze sentimente.

Ati terminat colaborarea cu Gold FM? Aveti planuri de reintoarcere in FM?

Am multe planuri inclusiv pe zona de radio. Dar nu e dupa mine. Nu intotdeauna (rade).

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Mircea Radu emisiune noua, #Mircea Radu emisiune TVR, #Mircea Radu radio, #Mircea Radu secret succes Din Dragoste, #Mircea Radu interviu , #TVR