Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mihai Gainusa revine in televiziune: Oamenii nu pot fi tampiti la nesfarsit cu emisiuni-tabloid Interviu

Marti, 12 Aprilie 2016, ora 07:49
26816 citiri
Mihai Gainusa revine in televiziune: Oamenii nu pot fi tampiti la nesfarsit cu emisiuni-tabloid Interviu
Foto: Facebook/Mihai Gainusa

Mihai Gainusa, realizatorul matinalului de la Radio Seven, se va ocupa si de relansarea unui post de televiziune.

Gainusa vrea sa faca din TV H "o televiziune culturala soft", care sa emita in noua formula din toamna.

"Oamenii nu pot fi tampiti la nesfarsit cu emisiuni-tabloid, care nici macar nu mai sunt la moda", ne-a spus chiar vedeta TV intr-un interviu acordat Ziare.com.

In ceea ce priveste publicul tinta, acesta are cel putin studii medii si parte din el va fi formata din oamenii care in mod normal nu deschid televizorul. Mai ales pe acestia ii invita Mihai Gainusa sa urmareasca emisiunile postului. "Eu cred ca doar continutul atipic e capabil sa-i faca pe telespectatori sa vorbeasca a doua zi", declara Mihai Gainusa.

Va veti ocupa de relansarea postului de televiziune TV H. Veti continua in paralel si cu Radio Seven?

Bineinteles. La Seven abia am turnat fundatia si acum incepem constructia. Si daca e adevarat ca lui Dumnezeu ii plac spatiile mici, mai trebuie doar sa gasim lambriuri de lemn.

De ce nu s-a intors Gainusa la Cronica Carcotasilor si ce nu vom asculta niciodata la Radio Seven INTERVIU

Veti fi doar consultant sau veti avea si emisiune pe acest post? Daca da, ce fel de emisiune?

De fapt, lucrurile stau invers: am venit pentru o emisiune si acum ma ocup cam de toate. Principalul proiect de emisiune, pe care il pregatim pentru toamna, este un late-night show. Dar nu foarte "late", deoarece eu sunt un tip matinal si n-as vrea sa adorm in emisiune. Cel putin nu inaintea telespectatorilor.

Mai sunt implicate si alte nume cunoscute in relansarea postului?

Pe langa colegul si prietenul meu Mistretzu, vor mai fi. Dar nu cautam neaparat figuri cunoscute, doar ca sa atragem publicul. Preferam personalitati care au ceva de aratat, care trec de ecran prin propria energie pozitiva si care, daca se opreste prompterul, sa fie in stare sa-si incheie fraza, in mod logic, fara sa apuce vreo musca sa le intre in gura.

Cu ce va veni aceasta televiziune nou pe piata?

Cu conceptul de televiziune pentru publicul nealiniat. Stiti ca sunt multe persoane care sustin, pe buna dreptate sau nu, ca nu deschid televizorul, deoarece n-au la ce sa se uite. Ii rog sa incerce din toamna sa se uite la noi. Aici isi vor putea intalni bloggerii preferati, vor gasi reportaje de nisa, vor asculta oameni care chiar au facut ceva in viata si, sper, vor viziona niste filme din care sa lipseasca "Singur Acasa" 1, 2 si 3.

Ati anuntat ca va fi "o televiziune culturala soft". Nu e acesta un proiect sinucigas, in conditiile de fata?

Sinucigas acum e sa nu observi ca oamenii au reinvatat sa scrie, fie si numai pentru a-si injura dusmanii pe Facebook. Si un om care a ajuns sa scrie ceva, fie si niste initiale pe un copac, poate fi curios sa afle ce copac e acela, cat de repede creste si in cat timp ii dispar scrijeliturile de pe scoarta. Si mai ales de ce nu trebuie taiat. Dar asta intr-o emisiune despre ecologie.

Oamenii nu pot fi tampiti la nesfarsit cu emisiuni-tabloid, care nici macar nu mai sunt la moda.

Acest concept ce fel de emisiuni va include?

Lucram la o grila care sa cuprinda proiecte indraznete, unele in premiera pentru Romania. Cu documentare inteligente, reportaje ascutite, personalitati underground si subiecte fierbinti din societatea civila.

Chiar suntem deschisi pentru orice propunere rezonabila de proiecte. Nimeni nu le stie, singur, pe toate, asa ca decizia se ia la noi intr-un mic grup.

Ati facut un studiu de piata, populatia care consuma TV isi doreste asa ceva?

Bineinteles ca am facut studii cu focus-grupuri. Cu mentiunea ca noi nu tratam telespectatorii ca pe o populatie care consuma TV din reflex pavlovian: aprinzi lumina, apare telenovela si gata, i-ai dresat o ora. Eu cred ca doar continutul atipic e capabil sa-i faca pe telespectatori sa vorbeasca a doua zi. Fetita aceea talentata, care a cantat opera la "Romanii au talent", i-a zguduit pe telespectatori mai mult decat a incercat Raduleasca sa o arda snitel prin faina.

Personal, credeti ca epoca emisiunilor de tip tabloid mai are viata? Cat vom mai vedea la TV asa ceva?

Fenomenul emisiunilor-tabloid poate fi comparat cu esuarea petrolierului British Petroleum BP in largul golfului Mexic (din 2010 - n.red.). Aici petrolierul a fost iahtul lui Dan Diaconescu, OTV-ul. Mizeria s-a raspandit si a ucis aproape orice forma de viata inteligenta din apele televiziunilor. Dar, ca orice dezastru, si acesta are un timp de injumatatire. O sa-ti fie rusine, la un moment dat, sa mai zici cuiva ca te-ai uitat la Nelson Mondialul.

De fapt, ce spectatori se incearca a fi atrasi de TV H? Ni-i puteti descrie?

In primul rand, nu cred ca se va mai numi TVH. Asa cum Canal 31 a avut succes doar sub denumirea de ProTv.

Apoi, telespectatorul nostru va fi o persoana cu studii cel putin medii, careia nu trebuie sa-i scrii pe ecran cu litere de-o schioapa BREAKING NEWS, ca sa inteleaga ca s-a intamplat ceva.

Apoi, sper ca telespectatoarea noastra sa intelega ca ceva e in neregula intr-o reclama in care o doamna scoate din poseta un recipient de inalbitor.

Si, inca ceva, foarte important: va fi o televiziune pentru intreaga familie. Ar fi bun avertismentul: Nu indepartati copiii de ecran. Nu dauneaza sanatatii.

Ce nu va difuza deloc aceasta televiziune?

Manele. Avem un director muzical, colegul meu Mihai Dinu, de la Radio Seven, care se ocupa personal de asta. Si, in general, nu vom vedea aici emisiuni dupa vizionarea carora sa simti ca ai pierdut neuroni. Si timp.

S-a ales deja un alt nume pentru postul TV?

Nu. Inca nu.

Va inspirati din vreun model de TV de afara sau din tara?

N-a inventat nimeni roata, dar o spita-doua pot fi inovatii.

Cand "intra in paine" noua televiziune, complet schimbata?

Cand se numara bobocii. Viitorii nostri telespectatori stiu cand vine asta. Dar poate nu stiau ca bobocii ies din oua in general vara, dar nu supravietuiesc toti, asa ca sunt numarati mai tarziu. Asta v-o spune Gainusa.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Mihai Gainusa TV H, #Mihai Gainusa televiziune, #Mihai Gainusa noua emisiune, #Mihai Gainusa consilier televiziune, #TV H relansare , #televiziune