Melania Medeleanu, despre asistentele TV: Prezentul e al lor. Devin modele sociale Interviu

Marti, 24 Martie 2015, ora 07:46
10359 citiri
Melania Medeleanu, despre asistentele TV: Prezentul e al lor. Devin modele sociale Interviu
Foto: Prima TV

Le vedem zilnic la TV, ne-am obisnuit intr-o oarecare masura cu ele, desi nu inceteaza sa ne surprinda, si nu intr-un sens bun, mereu. Unii deja le vad indispensabile, altii se intreaba prin ce minune au ajuns acolo sau au deja certitudini legate de asta. E vorba despre asistentele TV.

Daca cei mai multi oameni de televiziune ocolesc subiectul - pentru ca, in definitiv, fetele isi fac treaba, ridicand audienta - exista si unii care pun punctul pe "i", vorbind despre acest fenomen, o realitate in peisajul media de mai multi ani.

Melania Medeleanu incearca sa explice acest fenomen si, mai mult, sa-i prevada viitorul. Intr-un interviu acordat Ziare.com, Melania Medeleanu, care prezina "Focus din Inima Romaniei", de luni pana joi, la Prima TV, face un portret al asistentei TV, vorbind si despre televiziunile din Romania si calitatea emisiunilor lor.

Vorbeati, la un eveniment recent, despre cum ati fost obligata, spre binele dvs., sa iesiti pe teren si sa va intoarceti cu reportaje. De ce reportaj sunteti cel mai mandra? Care vi s-a intiparit cel mai bine in minte?

In primul rand, vreau sa spun ca sunt recunoscatoare celor care m-au scos pe teren. Nu poti sa prezinti stiri si sa nu stii ce se intampla, de fapt, pe teren, ce provocari ai, ce constrangeri, cat de greu e, uneori, sa scoti stirea sub presiunea timpului. De aceea, toate experientele mele pe teren imi sunt pretioase.

Evident, imi amintesc primul meu reportaj, cu navetistii din trenul de Oltenita, un univers pestrit, care isi facea loc, cu greu, in lumea de azi, cu sperantele si iluziile ei.

Si-l mai tin minte pe ultimul, cu refugiatii irakieni din Centrul de refugiati de la Timisoara, oameni extraordinari care te pot invata ce inseamna o drama adevarata, dar si cum arata speranta.

Despre mandrie n-as vorbi, deocamdata. Am setat reperele atat de sus, incat mai am mult de muncit pana cand voi fi mandra de mine.

Prezentati acum un nou jurnal de stiri, "Focus din Inima Romaniei". Cu ce vine nou acesta?

Melania Medeleanu, noua emisiune la Prima TV

Imi place acest jurnal pentru ca nu este doar o sinteza a stirilor de peste zi, ci incearca sa propuna in fiecare seara un personaj necunoscut care schimba, adauga, ajuta, contribuie cu ceva la comunitatea in care traieste. E raza de lumina care apare printre atatea stiri grele cu arestari, accidente sau abuzuri.

Ati facut un studiu de caz pe tema asistentei TV, sexy si cu educatie precara, care "incepe sa vorbeasca". Ce viitor credeti ca au astfel de personaje in televiziunile din Romania?

Nu stiu viitorul, dar vad prezentul. Prezentul e al lor. Partea buna este ca nimic nu dureaza la infinit in televiziunile noastre, dar nici nu vad drept un pericol, pe termen scurt, disparitia acestor personaje de la televizor.

Problema este ca ele se impun pe un teren in care judecatile de valoare nu mai conteaza. In acest caz, televiziunea devine amorala, notorietatea este buna, indiferent cum este obtinuta, si iata, ele devin modele sociale!

Acest prototip e unul nascut la noi sau probat si de televiziuni din afara?

La noi au primit un alt tip de consacrare. E un populism democratic in care fiecare are dreptul sa spuna orice prostie, ba, mai mult, e incurajat sa o faca. E drept, se mai intampla si prin alte parti, dar la noi, dupa ce ai facut asta, devii instantaneu vedeta.

Daca ati avea copii de scoala generala, sa spunem, la care dintre emisiunile care sunt in prezent la TV i-ati lasa sa se uite?

Grea intrebare. Marturisesc ca nu cunosc in detaliu programele de televiziune, dar unul din marile castiguri ale acestei perioade este diversitatea, varietatea ofertei.

Cu siguranta, i-as incuraja sa se uite la Animal Planet si National Geographic. Apoi, sigur as alege emisiuni pentru varsta lor, fara ca acesta sa fie singurul criteriu. Sunt groaznic de multe emisiuni proaste pentru adolescenti. Nu i-as lasa sa se uite toata ziua la TV, asta in primul rand.

Exista, din punctul dvs. de vedere, un om de televiziune, in Romania, care sa fie complet sau sa se apropie mult de acest nivel?

Ce inseamna, oare, un om de televiziune complet? Cand se poate spune ca esti complet? Cred ca sunt foarte multi profesionisti in Romania, care-si iubesc meseria si o stapanesc de la A la Z, dar intotdeauna, pentru fiecare dintre noi, mai e ceva de invatat. Ar fi foarte trist sa fie altfel.

Personal, atunci cand deschideti televizorul, la ce va uitati?

Deloc surprinzator, televizorul meu se deschide invariabil pe stiri. Foarte rar ma uit la altceva. Imi reprosez uneori ca butonez intre canale, ca sa vad perspectivele diferite oferite de televiziunile de stiri la ora dezbaterilor. Ma revolt cand sesizez manipularea si reaua intentie, iar cand, in sfarsit, ma desprind, ajung la aceeasi concluzie: in ora aia de revolta as fi putut citi.

Din punctul dvs. de vedere, cum ar trebui sa arate o emisiune de divertisment?

Am vazut, de-a lungul timpului, cateva emisiuni facute profesionist, interesante si cu bun gust. Au avut succes la public, dovada ca se poate. Inteleg ca au costat mult, poate asta e o explicatie pentru raritatea lor. E singura pe care o accept, de fapt. Celelalte sunt scuze. Ieftine.

Dar filmele romanesti va sunt pe plac? Cum le-ati descrie? Exista ceva clisee cand vine vorba despre ele?

In ultimii ani, filmul romanesc este una din marile surprize. Imi place ca vad din ce in ce mai putine clisee cinematografice banale, ca filmele romanesti au inceput sa aiba un stil inconfundabil si ca sunt inteligente. In fiecare an apar cateva asemenea filme care au profesionalismul necesar, dar si originalitatea care sa le faca remarcabile. Scoala de film e una din marile reusite ale acestor ani. Sunt mult peste productia de programe TV.

N-ati fost niciodata atrasa de aceasta lume? Nu v-ati vedea jucand?

Atrasa am fost, fara indoiala. Mi-a zburat mintea de cateva ori. Dar am avut sansa sa ma prind relativ repede care sunt zonele in care n-am pic de talent asa ca mi-am redirectionat energia spre ce stiu si pot sa fac.

In ce ipostaza nu ati crezut niciodata ca va veti afla, dar s-a intamplat?

De... indrumator. Cu cinci ani in urma, nu credeam ca sunt in stare sa fac si altceva in afara de televiziune. Apoi, am tinut primul curs de dictie (www.dictiefaracusur.ro) si, la capatul lui, feedbackul a fost incredibil.

Am incercat sa deslusesc fiecare mirare de pe chipurile cursantilor mei si sa raspund nevoilor lor de dezvoltare. Asa a aparut si cursul de Public Speaking. Aproape 500 de oameni au trecut pe la cursurile pe care le tin, iar reactiile lor mi-au dat, pur si simplu, dependenta. Simt ca asta mi-e menirea, ca toata experienta pe care am acumulat-o in cei 20 de ani de cand sunt "in campul muncii" capata si mai multa valoare daca e impartasita. Si, mai ales, daca ajuta pe cineva sa creasca.

De asemenea, nu stiam ca sunt in stare sa pun pe picioare un proiect de la "A fost o data ca niciodata" pana la "Happy end". Proiecte ca Afterschool-ul Social de la Clinceni sau MagiCAMP, tabara pentru copiii bolnavi de cancer, organizata anul trecut, pentru prima data, mi-au schimbat radical viata. Mi-au dat sens si m-au facut sa inteleg cata forta sta in fiecare om atunci cand deschide ochii si vrea cu adevarat sa vada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Melania Medeleanu asistente TV, #Melania Medeleanu televiziuni Romania, #Melania Medeleanu emisiuni TV, #Melania Medeleanu Prima Tv, #Melania Medeleanu televiziune, #Melania Medeleanu interviu , #televiziune