Marea trosneala de la televizor (Opinii)

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 00:27
14752 citiri
Marea trosneala de la televizor (Opinii)
Fotomontaj: Ziare.com

Anticipam saptamana trecuta o batalie mediatica pe viata si pe moarte in acest an electoral. Si nu una de proiecte si viziuni, ci una avand ca unic scop discreditarea adversarului. Ei bine, ea a inceput deja violent, dar nu intre politicieni, ci intre ziaristi.

CTP vs Mircea Badea, Robert Turcescu vs Mihai Gadea, Badea vs Turcescu sunt confruntari care polueaza zgomotos ecranele de cateva zile incoace.

Acuzatiile sunt dintre cele mai grave. Unul ar fi fost platit la negru cu milioane de euro, altul ar fi luat nu stiu ce mita, altul ar fi luat un imprumut dubios de la patronul sau, prietena altuia a fost platita de dusman, unul minte, unul e fantoma, altul e strigoi si tot asa. Vorbele sunt grele, furia maxima, fiecare isi scoate la bataie artileria grea intr-un vacarm teribil.

De pe margine, politicienii ranjesc fericiti: iata ca nici intre ziaristi nu e totul lapte si miere!. Nu, nu e si n-a fost niciodata. Este o meserie care implica mari orgolii. Este o meserie in care punctul de rating a ajuns valoare suprema si lista celor care nu pot fi facute in numele lui este tot mai mica. Este o meserie grav infectata de interese politice si economice, ale patronilor de presa sau ale ziaristilor insisi. Deci concurenta, chiar in forme dure, este fireasca. Dupa cum este foarte bine ca solidaritatea de breasla sa nu acopere mizeriile comise un ziarist sau altul. Nu exista niciun motiv pentru care jurnalistii sa beneficieze de vreo imunitate.

Dar nimic din ceea ce vedem acum pe ecrane nu are datele unui demers jurnalistic onest si justificat. Tonul, isteria, furia, inversunarea, anuleaza chiar fondul eventualelor acuzatii si lasa impresia unei jalnice balacareli generale care ocupa mult din timpul de emisie ce ar trebui destinat unor chestiuni cu adevarat serioase. Prin studiouri tv, politicienii, usor amuzati, au ajuns spectatorii caftelii dintre jurnalisti.

Protagonistii acestui specacol dizgratios nu au nimic din alura unor gladiatori ai adevarului. Par niste baieti de dupa blocuri care se incing in fiecare seara cu capete in gura si pumni in stomac intr-o batalie apriga de impartire a teritoriului. Adversarul trebuie anulat inainte de inceperea campaniei electorale pentru a nu conta prea mult atunci.

Discreditat nu trebuie sa fie doar Robert Turcescu, ci si invitatii lui, intrebarile lui, suspiciunile lui, in general emisunea lui in care, ca sa vezi!, puterea are posibilitatea sa duca o fraza legata de la un capat la celalalt, sunt tratati cu politete, in care si opozitia primeste intrebari incomode, iar Crin Antonescu nu este tratat precum printul mostenitor. Dar asta nu-l indreptateste pe Robert Turcescu sa contraatace cu fix aceleasi metode ale denigratorilor sai, intr-un monolog nesfarsit. In troaca, te mananca porcii.

Din nefericire, trosneala aceasta nu afecteaza doar partile implicate. Deficitul de imagine este decontat de intreaga breasla. Decredibilizarea este generala. In ochii publicului, imaginea combatantilor devine imaginea breslei. Mita, evaziune, minciuna, imoralitate nu sunt doar acuzatii la adresa lor, ci se rasfrang asupra presei din Romania in general. Daca va uitati pe forumuri veti constata ca oamenii, chiar si cei care nu sunt postacii din comandourile in line ale partidelor, nu comenteaza in primul rand fondul chestiunii abordate intr-un text, ci persoana jurnalistului, eventuala apartenenta politica a publicatiei, afacerile patronului cunoscut sau presupus.

Astfel de cafteli televizate sunt teribil de toxice pentru presa in ansamblul ei si ceea ce ar trebui sa fie rolul ei intr-un stat democratic, mai ales intr-un an electoral. Si cand va fi ceva serios si adevarat de spus, cine o sa ne mai creada?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Mircea Badea CTP cearta, #scandal jurnalisti televizor, #Robert Turcescu Mircea Badea , #jurnalisti