Libertatea presei in lume: "Reporteri fara frontiere" face o radiografie sumbra a peisajului media din Romania

Joi, 18 Aprilie 2019, ora 13:57
4107 citiri
Libertatea presei in lume: "Reporteri fara frontiere" face o radiografie sumbra a peisajului media din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

"Reporteri fara frontiere" a dat publicitatii clasamentul libertatii presei in lume pe 2019. Romania a coborat trei locuri, pana pe pozitia 47. Germania stagneaza, chiar daca a avansat doua locuri, pe pozitia 13.

Romania a coborat trei locuri, pana pe pozitia 47, in cel mai nou clasament international al libertatii presei, dat joi publicitatii de organizatia Reporteri fara frontiere. Aceasta descrie starea presei din Romania in termeni extrem de duri, vorbind despre efectele pe care le au asupra media incercarile politicienilor de a scapa de dosarele de coruptie.

Capitol detaliat referitor la Romania in raportul Reporteri fara Frontiere

"Lipsa interesului Guvernului pentru jurnalism si media, cenzura politica tot mai mare si cresterea autocenzurii sunt principalele trasaturi ale actualului peisaj media. Media au fost transformate treptat in instrumente de propaganda politica.

Sunt foarte politizate, mecanismele lor de finantare sunt opace sau chiar corupte, iar politicile lor editoriale sunt subordonate intereselor proprietarilor. Aceste fenomene tulburatoare au devenit o obisnuinta in Romania.

Principala preocupare a politicienilor Guvernului, intre timp, pare sa fie evitarea condamnarilor cu inchisoarea, prin amendarea legilor anticoruptie si prin a se asigura ca ei controleaza sistemele judiciare si instantele.

Coalitia de guvernamant a inlocuit o parte din managementul televiziunii publice si a facut-o dependenta de finantarea de la bugetul de stat.

CNA nu isi indeplineste cu adevarat rolul de reglementare si nu condamna abuzurile.

Circa 10 proprietari media sunt in prezent tinta unor proceduri penale de catre DNA sau Parchet.

Autoritatile preseaza constant jurnalistii sa-si dezvaluie sursele si sa incerce sa opreasca orice critica la adresa sistemului.

Agenti ai Guvernului, pozand ca jurnalisti, au inceput sa se infiltreze in organizatii de stiri.

Cateva institutii media independente reusesc sa supravietuiasca alaturi de marile grupuri media, dar sunt tinta unor inspectii fiscale arbitrare de cate ori critica politicieni cu influenta.

Autoritatile, companiile din sectorul privat si persoane fizice au inceput recent sa invoce GDPR ca pretext pentru a refuza accesul la informatii sau sa ameninte si sa ancheteze jurnalisti in legatura cu investigatiile lor de presa."

Turkmenistan, pe ultimul loc. Norvegia conduce

Coreea de Nord nu mai detine lanterna rosie in clasamentul Reporteri fara frontiere, ultimul loc fiind ocupat acum de Turkmenistan.

In fruntea clasamentului se afla, ca si anul trecut, Norvegia, urmata de Finlanda si Suedia. Olanda a cazut din top trei, ceea ce ar dovedi, in opinia Sylviei Ahrens-Urbanek, de la Reporteri fara frontiere, ca pana si in cazul elevilor-model ar exista deficite. "Jurnalistii olandezi au avut nevoie de protectia Politiei, dupa ce au relatat despre crima organizata."

"In principiu, climatul la nivel mondial pentru jurnalisti s-a inrautatit", conchide Sylvie Ahrens-Urbanek, sefa echipei de comunicare de la RFR. "Vorbim acum de un climat al fricii." In special s-a facut remarcata incitarea la ura impotriva jurnalistilor - un fenomen global, care insa a luat amploare, mai ales in Europa si SUA.

In Germania, de exemplu, RFR a numarat 22 de atacuri fizice impotriva jurnalistilor in 2018. "Ne amintim de demonstratiile de la Chemnitz, unde jurnalistii nu au fost atacati doar verbal, ci si fizic, de exemplu prin luarea camerei de filmat din mainile lor", spune Ahrens-Urbanek.

Germania urca doar pentru ca altii coboara

Germania a urcat doua pozitii fata de anul trecut, pana pe locul 13, dar doar pentru ca alte tari au cazut in clasament. Austria a cazut cinci locuri, pana pe 16, dupa accederea la guvernare a populistilor de dreapta de la FPO, care au tratat deseori necorespunzator reprezentantii presei.

De exemplu, Ministerul de Interne, condus de membrul FPO Herbert Kickl, a recomandat in septembrie reducerea la minimum a comunicarii cu anumite institutii de presa critice la adresa guvernului de la Viena.

Ungaria a cazut 14 locuri, pana pe 87. Doar Bulgaria, locul 111, se afla pe o pozitie mai proasta decat Ungaria din cadrul statelor membre ale UE.

Despre crime si inchisori

Acest trend negativ este foarte evident in UE, cu Malta care a cazut 12 locuri, pe 77, si Slovacia, cu o prabusire de opt pozitii, pe 35. In Malta, ancheta privind uciderea jurnalistei de investigatie Daphne Caruana Galizia in octombrie 2017 nu avanseaza practic deloc.

Si in Slovacia a fost ucis in 2018 un jurnalist: reporterul Jan Kuciak si logodnica sa Martina Kusnirova au fost asasinati. Anchetatorii slovaci l-au arestat pe suspectul care si-ar fi recunoscut crimele, alte trei persoane au fost arestate in acest caz, printre ele un om de afaceri dubios, aflat in vizorul investigatiilor jurnalistice ale lui Kuciak. Dar RFR nu este prea multumita nici de evolutia anchetei din Slovacia.

O alta crima care a facut valuri in 2018 a fost uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. Acesta traia in exil, de teama regimului saudit, pe care l-a criticat in mod repetat.

Khashoggi a fost nevoit sa obtina documente consulare la Istanbul si a fost asasinat in ambasada saudita din metropola turca. Arabia Saudita a mai cazut trei locuri in clasamentul RFR si ocupa acum pozitia 172.

Si in Turcia situatia a devenit foarte grea pentru jurnalisti. "Turcia este ca si anterior tara in care se afla la inchisoare cei mai multi jurnalisti din cauza muncii lor", spune Ahrens-Urbanek. Turcia se afla pe locul 157 in clasamentul RFR.

Imbunatatiri mari in timp scurt

In anumite tari, situatia presei s-a ameliorat considerabil. Etiopia a urcat 40 de locuri, pe 110. Acolo guverneaza de un an premierul Abiy Ahmed, care incearca sa mentina tara pe un curs reformist.

Premierul a facilitat in scurt timp eliberarea tuturor jurnalistilor si bloggerilor aflati in spatele gratiilor si a reactivat site-uri blocate anterior.

Gambia a urcat 21 de pozitii in 2018 si alte 30 in 2019 si se afla acum pe locul 92. RFR estimeaza ca premierul Adama Barrow a facilitat crearea unui sistem mediatic divers. "Cand exista vointa politica, situatia se poate imbunatati foarte rapid", spune Ahrens-Urbanek. "Vedem asta si la tari asiatice ca Malaezia sau Maldive, unde contextul este pozitiv."

David Ehl

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#libertate presa raport, #Romania libertate presa, #clasament tari libertate presa, #jurnalisti libertate presa , #presa
Comentarii
Poza raulbaal
raulbaal
rank 5
DA MANCATI CU POLONICUL!