Jucan (CNA): Dupa reclame, suntem o tara de oameni bolnavi, care traiesc din credite

Joi, 22 Septembrie 2016, ora 08:35
5517 citiri
Jucan (CNA): Dupa reclame, suntem o tara de oameni bolnavi, care traiesc din credite
Foto: Facebook/Valentin Alexandru Jucan

In dezbatere publica in aceasta perioada se afla o propunere de modificare a Codului audiovizual prin care se cere interzicerea aparitiei copiilor in reclamele la produse alimentare.

Asta inseamna ca minorii nu vor mai avea voie sa apara in nicio reclama pentru mancare sau bauturi, inclusiv in cele pentru ceaiuri, lapte praf sau suplimente alimentare, a explicat pentru Ziare.com Valentin Jucan, initiatorul propunerii.

"Copilul nu trebuie sa fie folosit de comercianti pentru vanzarea de produse alimentare. Tinta (unei reclame - n.red.) este parintele", a spus Jucan, precizand ca un material publicitar pentru lapte praf, de exemplu, nu este de interes pentru copil, pentru ca "nu s-ar duce in magazin sa ii spuna parintelui 'Ia-mi lapte praf'".

Inainte de a face propunerea, Jucan a vrut sa afle cum este situatia in alte tari si s-a interesat despre Suedia si Danemarca.

"Aceasta propunere am discutat-o in martie si cu presedintele CNA-ului din Suedia si Danemarca. A fost o discutie de referinta, pentru ca am vrut sa stiu ei cum au procedat in aceasta problema a protectiei minorului.

In Suedia, nu doar ca nu au avut vreodata astfel de probleme, adica publicitarii nu au indraznit sa se foloseasca de minor pentru a promova produse alimentare, ci minorii nu exista in nicio reclama. In ce este pe audio-vizual in Suedia nu exista minori", a punctat Jucan.

In Romania, avem o mare problema cu reclamele realizate prin intermediul copiilor.

"In Romania exista publicitate masiva la medicamente, farmacii, alimente si la banci prin intermediul copiilor. Practic, daca e sa ne luam dupa reclama, suntem o tara de oameni care traiesc din credite, bolnavi si carora poti sa le vinzi produsele numai prin intermediul minorului", a punctat el.

Acesta a mentionat ca nu este corect ca prin reclame sa il pui pe parinte in situatia in care minorul cere, intr-un mod agresiv verbal sau nu, un anumit produs vazut la televizor.

"Este adevarat ca parintele are rolul primordial de a-si educa copilul, dar de ce sa folosesti copilul ca sa pui parintele in acele situatii critice in care minorul zbiara dupa un anumit produs numai pentru ca l-a vazut in reclama.

De ce trebuie sa vinzi un blender care face suc de rosii prin intermediul copilului? De ce trebuie sa spui ca tortul este bun cu margarina folosind copilul? De ce sa spui ca trebuie sa cumperi crenvursti fara E-uri, de parca un copil stie ce inseamna E-uri?", a continuat Jucan.

Cei care realizeaza reclamele se folosesc de minori, pentru ca stiu foarte bine obiceiurile consumatorului.

"Ei se folosesc de credulitatea copilului, de faptul ca minorul are apetenta si leaga imediat imagini in care sunt copii asemeni lui cu dorintele sale zilnice. Comerciantul stie foarte bine comportamentul consumatorului, si anume ca in momentul in care cei mai multi consumatori intra in magazine cu copii sunt obositi, nu au timp, nu au rabdarea si ii iau produsul respectiv numai ca sa ii inchida gura. Ei stiu acest lucru", a punctat Jucan.

Pe de alta parte, in Romania mai avem o problema: nu exista o educatie corecta, coerenta atat in familie, cat si in scoala in legatura cu consumul de alimente.

"In Romania, consumul de alimente este haotic. Nici macar medicii nu reusesc sa cada de acord daca alimentatia traditionala sau bio este mai buna sau nu", a precizat el.

Valentin Jucan se asteapta ca reprezentantii din domeniul publicitatii sa aiba pretentii de modificare a acestui articol, dar o decizie concreta se va lua dupa perioada de dezbatere publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#copii minori reclame televizor, #copii reclame produse alimentare , #CNA