Ingrijorari legate de situatia TVR la Consiliul Europei: Scrisoare pentru Ciolos

Sambata, 14 Mai 2016, ora 14:49 3388 citiri
Foto: Arhiva/Ziare.com

Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Thorbjorn Jagland, i-a scris prim-ministrului roman Dacian Ciolos pentru a-i cere sa se asigure ca viitoarea reforma a TVR va include masurile de siguranta necesare pentru a-i asigura independenta si stabilitatea.

De asemenea, inaltul oficial european ii cere lui Ciolos sa ia in calcul o diversificare a finantarii TVR pentru ca "o finantare adecvata este unul dintre principalii factori in asigurarea independentei televiziunii publice".

Potrivit unui comunicat al CoE care include un link catre copia electronica a documentului, scrisoarea lui Thorbjorn Jagland a fost trimisa premierului Ciolos la 29 aprilie, dar a fost publicata abia vineri pe site-ul organizatiei paneuropene.

"Va scriu in legatura cu cazul televiziunii romane publice, care face obiectul primei alerte privitoare la Romania depuse pe Platforma pentru promovarea si siguranta jurnalistilor si protectia jurnalismului", scrie secretarul general al CoE, anexand linkul cu alerta la care face referire.

"Cred ca este important sa va asigurati ca viitoarea reforma a televiziunii publice din Romania include masurile de siguranta necesare pentru a-i asigura independenta si stabilitatea si ca aceste masuri sa fie pe deplin legiferate si aplicate in practica.

Ar fi foarte important sa luati in considerare diversificarea surselor de finantare a televiziunii publice pentru a sustine si promova acest serviciu public si a asigura mecanismele adecvate pentru ca acesta sa poata fi tras la raspundere, in conformitate cu principiile stipulate in articolul 10 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului", mai scrie Thorbjorn Jagland in scrisoarea adresata lui Dacian Ciolos.

TVR are, in sfarsit, un nou sef. La a patra incercare (Video)

"Sunt sigur ca sunteti de acord ca o finantare adecvata este unul dintre principalii factori in asigurarea independentei televiziunii publice. In numele Consiliului Europei, sunt gata sa va ofer orice expertiza de care ati putea avea nevoie in domeniu", isi incheie scrisoarea inaltul oficial european.

In alerta depusa la 15 martie se mentioneaza ca TVR risca sa intre intr-un colaps financiar provocat de un management haotic si de decizia guvernului de a ingheta taxa TV la nivelul din 2003, care este in prezent de 4 lei, cea mai scazuta din Europa. Un pachet de amendamente propuse la Legea de functionare a TVR, care au fost anuntate de mai multi politicieni, va permite ca TVR sa intre in insolventa, se mai mentioneaza pe pagina dedicata alertelor media a site-ului Consiliului Europei.

Ciolos, despre situatia TVR: Nu peticim sacul spart doar pentru ca trebuie mers la recolta de voturi

Uniunea jurnalistilor MediaSind se teme ca procedura ar putea legitima controlul guvernului asupra televiziunii publice. MediaSind face apel la autoritatile romane sa protejeze televiziunea publica de amestecul politicului, inclusiv prin abtinerea de la restrictii privind finantarea TVR, se precizeaza pe pagina CoE pe care este publicata alerta trimisa de trei asociatii internationale ale jurnalistilor.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News