Inchiderea OTV nu miroase a bine (Opinii)

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 09:35
6358 citiri
Inchiderea OTV nu miroase a bine (Opinii)

Imi iau permisiunea de a ma detasa din corul laudatorilor operatiunii blitz-krieg declansate de CNA impotriva canalului de televiziune al lui Dan Diaconescu. Care, iata, nu mai e deloc "in direct", ci eventual doar in indirect, daca alte canale se milesc de domnia-sa si-i ofera spatiu de emisie si jelanie.

Nu m-am numarat vreodata printre spectatorii OTV, nici macar cu titlu ocazional, considerand ca este mult prea senzationalist, comercial si vulgar pentru gusturile subsemnatului. Ceea ce nu inseamna defel ca altii nu ar avea dreptul sa aiba alte gusturi si preferinte, ca traim intr-o tara libera, de!

Repet, ca sa nu fiu contrat prea vehement. Da, sunt de acord ca este (a fost) vorba de o televiziune de gang, aproape imunda in multe ocazii, o tribuna care specula vartos instinctele cele mai gregare ale publicului pe care l-a format si l-a cultivat.

Pe alocuri, se pare ca era chiar mai rau decat atat: un posibil instrument de amenintare si santaj la adresa celor care l-au suparat sau puteau sa-i fie de folos marelui sau patron.

A fost, de asemenea, principala tribuna si principalul vehicul electoral al partidului maestrului, fapt care nu prea este relevant in cauza.

Si totusi inchiderea abrupta a OTV nu este o chestiune salutara. Ea nu miroase a bine. In pofida argumentelor mai sus evocate. Sau a faptului ca nu si-a platit nu stiu ce fel de amenzi tot catre CNA. Argumente s-ar gasi si nu putine.

Reducerea la tacere a unui organ media atenteaza la adresa unui drept inalienabil al omului mentionat si in legea fundamentala: libertatea cuvantului. Ea poate sa constituie un precedent pentru alte acte similare, in care sub diferite motivatii si pretexte se va pune botnita si altor organe de presa care au pacatuit sau vor pacatui printr-o atitudine lipsita de obedienta fata de puterea executiva.

Azi inchidem OTV, maine vom proceda asisderea cu B1 TV, sau cu RTV, sau cu cine mai stie cine.

De altfel, chiar in cazul de fata, s-a procedat vadit discriminatoriu. Din cate stim si altii au avut debite fata de Fisc si amenzi contestate, dar nu li s-a intamplat nimic. Oricum, daca a fost vorba de un debit, trebuia sa fie pus sechestru asupra fondului patrimonial al OTV pana la lichidarea creantei si nu sa se apeleze la o masura administrativa dintr-un alt areal.

Pentru abateri de la deontologia profesionala, singurele sanctiuni plauzibile puteau fi doar suspendarile de emisie pe perioada determinata sau amenzile banesti.

Pe de alta parte, efluviile de prost gust, vulgaritatea sau chiar trivialitatea abunda pe mai multe televiziuni cu caracter comercial-propagandistic si nu e deloc sigur, asa cum cred a sti unii comentatori, ca sursa lor originara se afla la televiziunea lui DD. Pe ele cine le aduce la ordine? Nimeni, pentru ca adesea ele fac legea inclusiv in lumea marii politici a regimurilor de dupa 1989.

Cine ar indrazni sa se atinga de ele, fie si cu o floare?

Asa pacatul a cazut asupra OTV si asupra lui DD. Care a avut senzatia gresita ca e pe cai suficient de vigurosi pentru a infrunta marimile puterii actuale. Ceea ce a patimit s-ar putea interpreta ca un avertisment si la adresa altor amatori de fronda si scandaluri.

Acum, desigur ca nu vom plange in hohote pe marginea a ceea ce s-a intamplat concluzionand ca traversam vremi de restriste, pe acest temei, dar este bine sa fim vigilenti. Sa nu cumva sa fie doar un inceput.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Dan Diaconescu OTV inchidere, #CNA OTV decizie politica , #OTV