Incendiu in Colectiv: Sefa TVR, audiata in Parlament - I s-a cerut demisia

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 17:45 4346 citiri
Foto: Arhiva Digi 24 TV

Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor a audiat conducerea TVR privind modul in care televiziunea publica s-a comportat in contextul tragicului incendiu de la Colectiv, presedintele comisiei, Gigel Stirbu (PNL), cerandu-i directorului general interimar Irina Radu demisia, pe parcursul sedintei.

"Eu am solicitat comisiei acceptul pentru ca dvs sa fiti invitata astazi pentru ca stand acasa seara si uitandu-ma la televizor la acea tragedie nationala, am tot schimbat canalele de televiziune si am tot vazut ca serviciul public de televiziune, care, normal, ar trebui sa fie in slujba cetateanului nu transmitea nimic. (...)

Pentru anumite lucruri un premier a plecat acasa. Ca sef al institutiei, ati spus ca, daca va cere cineva sa plecati acasa, o veti face. Eu, presedintele Comisiei pentru Cultura, va cer sa va dati demisia", a declarat Gigel Stirbu, precizand ca solicitarea sa este conditionata de raspunsul pe care directorul interimar al TVR Irina Radu il va da intrebarilor pe care i le-a adresat.

Incendiu in Colectiv: Scandal in TVR. Seful stirilor a demisionat

Presedintele Comisiei de cultura a intrebat-o pe Irina Radu daca in contractul pe care l-a avut la alte institutii media exista o clauza prin care era obligata sa isi tina telefonul deschis 24 din 24 de ore, daca este adevarat ca angajati ai TVR au cerut de la fata locului sa fie trimis un car de televiziune si daca Irina Radu, alaturi de alti oameni din televiziune au decis sa nu se dea nimic pe post pana a doua zi.

Irina Radu a declarat ca nici una din acuzatiile care i-au fost aduse nu este adevarata si a sustinut ca, pe masura ce ancheta interna privind modul in care TVR s-a raportat la tragicul incendiu din Colectiv va avansa, va prezenta Comisiei de Cultura documente doveditoare spre constatare.

Inca un accident cu un politist din coloana lui Oprea, in septembrie: TVR spune de ce nu a dat stirea, desi a avut echipa acolo

In cadrul audierii de la Comisia de Cultura, Irina Radu a sustinut ca maniera deficitara in care a fost transmisa tragedia provocata de incendiul de la clubul Colectiv a fost cauzata de "lipsa de experienta si corecta evaluarea a situatiei, absenta unei proceduri de breaking news, faptul ca in 26 de ani TVR nu a avut niciodata echipa de noapte, dar si faptul ca directorul de stiri nu a putut fi contactat, iar din punct de vedere tehnic, nici macar, textul pentru crawl nu ar fi putut fi introdus pe ecran".

Irina Radu a mai sustinut, in cadrul audierii din Comisia pentru Cultura a Camerei Deputatilor, ca TVR a instituit inca de saptamana trecuta procedura de breaking news si a dispus functionarea unei echipe de noapte, masuri care nu au fost prevazuute in organizarea STVR, pe parcursul celor 26 de ani de existenta.

Directorul general interimar al TVR a afirmat ca ultimele zece zile de activitate ale televiziunii publice privind maniera in care au fost difuzate informatiile privind tragedia produsa in clubul Colectiv arata ca TVR poate functiona la standardele impuse.

Cine este si ce planuri are noua sefa a TVR

Irina Radu le-a mai transmis membrilor Comisiei de Cultura ca, in momentul de fata, bugetul de care dispune televiziunea publica ii permite sa mai functioneze doar doua saptamani.

"Daca institutia statului roman care consuma resursele statului roman intr-o asemenea situatie nu transmite un eveniment tragic in momentele acelea cu obiectivitate si daca dorim obiectivitate de la celelalte posturi de stiri private, ar trebui sa le si subventionam pentru ca, in definitiv, celelalte posturi sunt institutii private care functioneaza pe banii unora sau altora, iar dumneavoastra, SRTV, functionati pe banii contribuabilului roman", a mai spus presedintele Comisiei de cultura.

Deputatul PSD Florin Paslaru a apreciat ca, daca acuzele care i-au fost aduse Irinei Radu sunt nefondate, intrucat aceasta a declarat ca nu a fost soliciat niciun car de televiziune si nici nu a dispus difuzarea pe post, a doua zi, a stirilor privind incendiul din Colectiv, actualul director interimar al televiziunii publice nu are de ce sa isi dea demisia.

"Cineva trebuie sa conduca institutia. Nu va dati demisia. Aveti treaba de acolo", a declarat deputatul PSD Florin Paslaru, care a fost criticat pentru pozitia sa de presedintele Comisiei.

Deputatul PNL Theodor Paleologu nu ii cere demisia si nu o acuza pe Irina Radu, afirmand ca doar constata ca situatia este consternanta atat in ceea ce priveste raportarea TVR la incendiul din Colectiv, dar si faptul ca, la zece zile de la tragedie, ancheta interna nu a fost finalizata inca.

La randul sau, deputatul PNL Diana Tusa i-a cerut Irinei Radu sa spuna cine anume plateste pentru faptul ca cetatenii nu au fost informati, in ciuda faptului ca institutia este finantata din bani publici, afirmand ca "cetatenii au obligatii, iar institutiile nu".

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News