Incendiu in Colectiv CNA amendeaza Digi 24 pentru scrisoarea unui martor al tragediei. Celelalte televiziuni scapa basma curata

Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 20:07
5522 citiri
Incendiu in Colectiv CNA amendeaza Digi 24 pentru scrisoarea unui martor al tragediei. Celelalte televiziuni scapa basma curata
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta de joi, sa amendeze Digi 24 cu 10.000 de lei si sa someze public Romania TV si Kanal D pentru modul in care au reflectat tragedia din clubul Colectiv.

Decizia a fost luata la propunerea membrului CNA Radu Herjeu, fiind adoptata cu sase voturi "pentru" (Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu si Rasvan Popescu), in timp ce Dorina Rusu si Radu Calin Cristea au votat "impotriva".

Incendiu in Colectiv: Un interviu cu o victima declanseaza un scandal mediatic

CNA a analizat, in sedinta de joi, modul in care televiziunile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Pro TV, Prima TV, Realitatea TV, Romania TV si TVR 1 au prezentat, in perioada 30 octombrie - 2 noiembrie, incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv din Bucuresti, in urma caruia au decedat 54 de persoane.

Scrisoarea adresata lui Raed Arafat

Televiziunea Digi 24 a fost amendata pentru ca, spre deosebire de celelalte televiziuni, a difuzat o scrisoare deschisa a unui asa-zis martor al tragediei adresata lui Raed Arafat si Comandamentului pentru Situatii de Urgenta, in care autoritatile sunt criticate pentru ca nu au intervenit la timp pentru salvarea victimelor incendiului din clubul Colectiv.

Incendiu in Colectiv Poza cu sicriul deschis al Mariei Ion, pe site-ul Patriarhiei

Scrisoarea deschisa a fost preluata de Digi 24 de pe site-ul Hotnews, unde cel care spune ca a fost martor al tragediei Colectiv este identificat ca fiind Adrian C.

Digi 24 a difuzat aceasta scrisoare deschisa integral, pe 2 noiembrie, in trei jurnale de stiri, fara a prezenta si punctele de vedere ale autoritatilor criticate, asa cum impune legislatia audiovizualului.

"Pentru mine, personal, este o foarte mare problema cu informarea corecta. Eu pot sa inteleg greseli, neatentii. Dar, dupa trei zile, faci un material de patru minute pe baza unui mail trimis unei publicatii online, fara sa ai nici cea mai mica intentie sa intrebi pe cineva daca este adevarat? Mi se pare foarte grav", a spus Radu Herjeu, referindu-se la Digi 24.

Vera Secrieru, reprezentant al Digi 24, a spus ca materialul respectiv a facut parte din "suita nesfarsita de marturii" despre incendiul din Colectiv. "Au existat marturii ale pompierilor, ale medicilor, ale vecinilor, e un sir lung de marturii", a spus Vera Secrieru.

Prea multe imagini cu rudele indurerate

Pe de alta parte, tot in sedinta de joi, Romania TV si Kanal D au fost somate public de CNA pentru ca au difuzat in mod excesiv imagini cu rudele indurerate ale victimelor din Colectiv.

Reprezentantul Kanal D, Catalin Baleanu, a spus ca televiziunea Kanal D a avut primele imagini de la fata locului si ar fi nedrept pentru jurnalistii acestui post sa nu le difuzeze. "Nu au fost difuzate niciun fel de detalii", a mai spus Baleanu.

Incendiu in Colectiv CNA roaga televiziunile sa nu difuzeze imagini de la inmormantari. Ei, si?

La randul sau, Roxana Niculescu, reprezentantul Romania TV, a spus ca, daca televiziunile din Romania nu ar fi difuzat informatii in primele trei zile de la tragedie, nu am mai fi fost in situatia actuala.

"Nimeni nu ar fi spus ca este responsabil pentru ce s-a intamplat. Nu putem sa acuzam pe nimeni ca a facut-o pentru rating sau pentru bani. Timp de trei zile nu s-a difuzat nicio reclama comerciala", a spus Roxana Niculescu, precizand ca televiziunile au lucrat in interesul publicului.

In ceea ce priveste modul in care au tratat celelalte televiziuni acest subiect al tragediei din Colectiv, membrii CNA au considerat ca au mai fost mici abateri de la legislatia audiovizualului, insa nu au considerat ca acestea trebuie sanctionate.

CNA a primit pana in prezent aproximativ o suta de sesizari privind modul in care televiziunile au reflectat tragedia din clubul Colectiv, printre aspectele semnalate numarandu-se si prezentarea unor imagini cu persoane aflate in suferinta si nerespectarea zilelor de doliu national.

Incendiu in Colectiv Aproape 100 de sesizari la CNA pentru cum a fost prezentata tragedia la televizor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#televiziuni amendate Colectiv, #televiziuni sanctionate Colectiv, #televiziuni CNA Colectiv , #televiziune