Guvernul a dat o ordonanta care-i permite sa sponsorizeze televiziunile - Un membru CNA vorbeste de ticalosie

Joi, 11 Iunie 2015, ora 10:01
11748 citiri
Guvernul a dat o ordonanta care-i permite sa sponsorizeze televiziunile - Un membru CNA vorbeste de ticalosie
Foto: clujAM.ro

Ordonanta de urgenta adoptata, miercuri, care prevede ca Guvernul va aloca circa 15 milioane de euro pentru a sprijini financiar televiziunile si posturile de radio care difuzeaza emisiuni de informare si culturale, de interes public, este contestata de Valentin Jucan (foto), membru CNA.

"Guvernul Romaniei a adoptat in sedinta de ieri, 10 iunie, o Ordonanta de urgenta care instituie o schema de ajutor de stat pentru posturile de televiziune si radio, fara a oferi detalii despre normele de aplicare a acestei masuri.

Constat ca Ordonanta promovata ieri de Executiv nu are nicio legatura cu apelul public pe care l-am formulat in data de 14 aprilie a.c., prin care propuneam instituirea unui Fond audiovizual al carui unic scop era sustinerea proiectelor editoriale educativ-culturale, in niciun caz sustinerea generala a unor posturi de televiziune prin mecanisme care pot asigura clientelismul politic", se arata in comunicatul remis joi Ziare.com de catre Valentin Jucan, membru in Consiliul National al Audiovizualului (CNA).

Televiziunile si posturile radio primesc 15 milioane de euro de la Guvern pentru emisiuni culturale

Jucan subliniaza ca "fiscalizarea presei este o tema extrem de importanta" si reaminteste ca el a propus reducerea TVA la 9% concomitent cu reducerea impozitului pe profit la 1%, dar si crearea unui Fond audiovizual gestionat de reprezentati ai presei si ai societatii civile.

In schimb, "erau excluse formele de sustinere financiara a emisiunilor informative, tocmai pentru a evita denaturarea sau politizarea proiectului".

"Faptul ca primul-ministru Victor Ponta, dupa nenumarate modificari ale proiectului de ordonanta, netransparent, fara consultari publice, intr-o maniera caracteristrica amatorilor, adopta o masura mai mult decat indoielnica, demonstreaza un singur lucru: s-a folosit de propunerea mea, transformand o masura care sprijina exclusiv aparitia emisiunilor educativ-culturale in, cel mai probabil, mecanism de sustinere financiara a posturilor de televiziune fidele actualului Guvern", afirma Valentin Jucan.

Totodata, acesta subliniaza faptul ca "aceasta ticalosie nu a fost dusa pana la capat", pentru ca normele de aplicare/functionare a ordonantei inca nu au fost stabilite.

"Asadar, exista inca posibilitatea ca demersul initial, cel care are in vedere exclusiv interesul publicului si protejarea principiului culturalitatii, sa fie atins. (...) Sustin in continuare faptul ca proiectele editoriale exclusiv educativ-culturale trebuie sustinute, in folosul publicului", se mai arata in comunicatul citat.

Valentin Jucan face apel la toti sustinatorii jurnalismului de calitate sa propuna masuri concrete in acest sens.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Jucan ordonanta Guvern bani televiziuni , #televiziune