Gata cu fumatul in baruri si restaurante! Legea include obligatii si pentru radio si TV

Sambata, 30 Ianuarie 2016, ora 12:30
4415 citiri
Gata cu fumatul in baruri si restaurante! Legea include obligatii si pentru radio si TV
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea anti-fumat promulgata vineri de presedintele Klaus Iohannis impune si obligatii pentru televiziuni si radiouri.

Astfel, potrivit actului normativ care va intra in curand in vigoare, companiile din audiovizual vor trebui sa puna "la dispozitie un spatiu de emisie de minimum 30 de minute saptamanal" pentru "materiale promotionale de prevenire si combatere a consumului de tutun" facute de ministere sau ONG-uri de profil, informeaza Pagina de media.

"In vederea difuzarii de materiale promotionale de prevenire si combatere a consumului produselor din tutun, posturile de radio si de televiziune pun la dispozitie un spatiu de emisie de minimum 30 de minute saptamanal, pentru Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Ministerul Sanatatii, Ministerul Tineretului si Sportului si organizatiilor nonguvernamentale independente de industria tutunului si care au ca obiectiv al activitatilor reducerea consumului de tutun, in conditiile prevazute la alin. (1) al art. 44 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", arata noua lege.

Interesant este ca o prevedere similara era deja in vigoare, dar totusi la radio si TV nu a aparut niciodata vreun spot impotriva fumatului.

"Posturile de radio si de televiziune nationale pun la dispozitie Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Sanatatii si Familiei si Ministerului Tineretului si Sportului un spatiu de emisie de minimum 30 de minute saptamanal, din care 50% la ore de maxima audienta, pentru difuzarea de materiale promotionale de prevenire si combatere a consumului produselor din tutun", stipuleaza si acum legislatia.

30 de minute pe saptamana inseamna o medie de 4,3 minute pe zi, adica 9 spoturi de 30 de secunde.

Nu se mai fumeaza in baruri si restaurante! Iohannis a promulgat legea (Video)

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea anti-fumat, dupa ce aceasta a fost declarata constitutionala, miercuri, de CCR.

Legea intra in vigoare la 45 de zile dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial.

Unde este interzis fumatul

Conform noii legi, fumatul este interzis in "orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

Fumatul in cluburi si restaurante, interzis

De asemenea, legea anti-fumat interzice fumatul in spatiile de la locul de munca si in orice loc de joaca pentru copii, fie ca este spatiu inchis sau in aer liber.

Fumatul in cluburi si restaurante, interzis - ce spun patronii localurilor (Video)

Interdictia se aplica si in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.

Fac exceptie celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta. Totodata, fumatul este permis in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale, cu respectarea urmatoarelor conditii: sa nu fie spatiu de trecere sau de acces in spatii publice inchise, sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativa, sa fie dotate cu scrumiere si extinctoare si amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor si sa fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: "Camera pentru fumat", "Loc pentru fumat".

Legea interzice si comercializarea produselor din tutun in unitatile sanitare si cele de invatamant, de stat si private, precum si vanzarea la bucata a tigaretelor, tigarilor de foi si cigarillos.

Ce amenzi risca cei care nu respecta legea

Nerespectarea prevederilor legii anti-fumat de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei.

Nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere.

Savarsirea unei noi contraventii la prevazuta de legea anti-fumat se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii.

In prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul in spatiile publice inchise, in mijloacele de transport in comun si la locul de munca.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#lege antifumat radio televiziune , #televiziune