Gadea si Ciuvica, audiati in dosarul RCS&RDS. Gadea: Nu am primit ordine privind activitatea editoriala

Vineri, 17 Februarie 2017, ora 19:58
5196 citiri
Gadea si Ciuvica, audiati in dosarul RCS&RDS. Gadea: Nu am primit ordine privind activitatea editoriala
Foto: Facebook/Mihai Gadea

Mihai Gadea si Mugur Ciuvica au fost audiati vineri la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in calitate de martori, in dosarul privind santajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Amintim ca in acest dosar directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, l-a santajat pe Bendei ca va difuza materiale compromitatoare despre el, daca nu accepta semnarea unui contract agreat de trust.

Primul care a dat declaratii in fata instantei a fost Mihai Gadea, el oferind detalii in legatura cu difuzarea de catre Antena 3, in mai 2013, a unui spot publicitar, prin care opinia publica era informata ca vor fi facute dezvaluiri cu privire la presupuse fapte de coruptie din fotbal.

Mihai Gadea a spus in sala de judecata ca Antena 3 si Antena TV Group sunt doua entitati juridice care functioneaza independent, intre care exista un protocol de colaborare privind difuzarea de materiale promotionale. Camelia Voiculescu apare in actionariatul ambelor societati, dar ea nu este implicata in deciziile editoriale ale postului Antena 3.

"Nu am fost niciodata cenzurat, nu mi s-a dictat niciodata ceva de Camelia Voiculescu. Nu am primit ordine privind activitatea editoriala. Au fost dialoguri sociale, firesti, dupa anumite emisiuni. Pe Sorin Alexandrescu l-am cunoscut putin, cand a venit ca director executiv la Antena 1. In afara unor dialoguri firesti, nu am avut alte raporturi cu acesta. Fiecare isi vedea de postul sau", a afirmat Gadea.

Directorul Antena 3 le-a mai spus judecatorilor ca spoturile de publicitate sunt difuzate printr-un automatism, fara ca televiziunea care le difuzeaza sa poata interveni, iar intreaga responsabilitate ii revine celui care il produce.

In cazul promo-ului "Exploziv! Mita in fotbal: 3,5 mil euro. Ancheta jurnalistica in curand", Gadea a mentionat ca acesta a fost produs de Antena Group si a urmat traseul clasic de difuzare pe Antena 3, insa el nu a stiut de el inainte de retinerea lui Sorin Alexandrescu.

"Despre ancheta jurnalistica care se spunea in spot am aflat doar dupa momentul retinerii lui Sorin Alexandrescu. Am aflat ca era o ancheta jurnalistica facuta de cei de la Antena 1 vizand fapte de coruptie. Documentele care stau la baza acestei anchete jurnalistice le-am vazut ulterior, cand totul a devenit public. Din punctul meu de vedere, acele documente impuneau declansarea unei anchete jurnalistice. Sorin Alexandrescu era abilitat sa desfasoare o ancheta jurnalistica, el avand atributii editoriale in Antena TV Group", a adaugat Gadea.

Tot la acest termen a fost audiat in calitate de martor si Mugur Ciuvica.

El le-a spus magistratilor ca, in 2013, a intrat in posesia unui contract semnat intre SC Bodu SRL si RCS/RDS privind achitarea unei sume de bani de catre RCS/RDS, in valoare de 1,7 milioane euro, pentru prestarea de servicii de publicitate si marketing.

Ciuvica a precizat ca documentele le-a primit la sediul Grupului de Investigatii Politice, intr-un plic fara nicio mentiune pe el, de la o sursa anonima, dupa care le-a postat pe site si apoi a trimis si mailuri catre alte redactii.

Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru 17 martie, cand vor fi audiati doi martori.

Despre ce este vorba in dosar

Amintim ca, pe 12 mai 2016, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe omul de afaceri Dan Voiculescu la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul privind santajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

In acelasi dosar, directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, a fost condamnat la trei ani si sase luni inchisoare cu executare, pentru santaj in forma continuata, iar Camelia Voiculescu, asociat si administrator al societatilor Antena TV Group, Antena 3 si Intact Production, a primit doi ani cu suspendare, pentru complicitate la santaj in forma continuata.

Sorin Alexandrescu sustine ca dosarul sau e fabricat pe declaratii mincinoase

Reactia fiicei lui Dan Voiculescu, dupa ce a fost condamnata la inchisoare cu suspendare

Potrivit DNA, in perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat in mod repetat si gradual acte de constrangere asupra lui Ioan Bendei, administratorul firmei RCS&RDS, amenintandu-l cu darea in vileag a unor presupuse fapte de coruptie, astfel incat sa il determine sa urmeze conduita impusa de inculpat.

"In mod concret, inculpatul Alexandrescu a exercitat acte de amenintare cu publicarea, prin intermediul entitatilor media, a unor documente care, in opinia sa, argumentau o pretinsa fapta de coruptie savarsita de partea vatamata, in situatia in care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune apartinand Antena TV Group la un pret dorit de inculpat.

Semnarea contractului in conditiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare de 6.480.000 euro/an, pe o durata de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instantelor, oprirea campaniei media impotriva societatii pe care o reprezenta partea vatamata si a persoanelor din conducerea acelei societati", sustin procurorii.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Mihai Gadea dosar santaj, #Mugur Ciuvica dosar santaj , #Antena 3
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
N-a stiut, n-a vazut, n-a auzit. El manca ce i se pune in fata...