Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fugarul Ghita, simultan la patru televiziuni: CNA va discuta despre incalcarea legii si manipularea publicului

Joi, 15 Martie 2018, ora 12:52
6774 citiri
Fugarul Ghita, simultan la patru televiziuni: CNA va discuta despre incalcarea legii si manipularea publicului
Fotomontaj Ziare.com

Dorina Rusu, membru in Consiliul National al Audiovizualului (CNA), s-a autosesizat si va cere sa se dezbata in consiliu incalcarea legislatiei si manipularea telespectatorilor prin difuzarea, miercuri seara, a interviului inregistrat cu urmaritul international Sebastian Ghita la patru televiziuni simultan, printre care si televiziunea publica.

"O sa fac o autosesizare. Dincolo de libertatea pe care o au televiziunile private, eu consider ca a fost incalcata legislatia in acest caz", a declarat Dorina Rusu pentru Ziare.com.

"In primul rand, nu s-au cerut niciun fel de probe pentru afirmatiile pe care Sebastian Ghita le-a facut, acesta este principalul aspect legat de incalcarea legislatiei.

In al doilea rand, eu consider (si am declarat si in sedinta CNA) ca este vorba despre o operatiune de manipulare sa difuzeze patru televiziuni in acelasi timp un interviu inregistrat. Sa difuzeze patru televiziuni un interviu in direct este una, dar sa difuzeze toate un interviu inregistrat in acelasi timp mie mi se pare ca este manipulare.

Dar cel mai grav dintre toate lucrurile care s-au intamplat mi se pare faptul ca Televiziunea Romana a transmis acel interviu, pentru ca e vorba despre o persoana care este cercetata penal, despre un fugar", a adaugat Dorina Rusu.

Aceasta a reamintit ca in CNA nu se discuta decat despre materialele deja difuzate.

"Noi nu putem sa intervenim asupra politicilor editoriale ale televiziunilor private, dar misiunea televiziunii publice este cu totul alta. TVR sa intre in acest joc al manipularii mie mi se pare un lucru foarte grav.

Conducerea TVR confunda statutul televiziunii publice, ei considera ca daca e televiziune de stat, e si televiziune de partid, nu televiziune publica", a subliniat Dorina Rusu.

Publicitate mascata?

Intrebata daca se va discuta si despre eventualele sume platite de televizunea publica pentru difuzarea interviului cu fugarul Ghita, Dorina Rusu a spus ca subiectul va putea fi discutat "in momentul in care vor fi audiati reprezentantii televiziunii publice, nu avem cum sa stim acum".

"Mie mi se pare ca au facut publicitate cotidianului Evenimentul Zilei. Sa fie la TVR, timp de o ora (sau cat a durat interviul), sigla acelui cotidian, mie mi se pare ca este o reclama pe fata. Unii dintre colegii mei spun ca a fost de interes public, dar eu nu cred ca era asa mare interesul public incat TVR sa il fi difuzat, nu cred.

Cred ca misiunea televiziunii publice este alta. Ar fi putut sa dezbata pe marginea interviului. Fiind un interviu, s-ar fi facut o dezbatere si s-ar fi adus puncte de vedere din toate partile. Dar asta nu s-a intamplat", a mai subliniat Dorina Rusu, membru in CNA.

Dupa cele intamplate miercuri seara, cand trei televiziuni private si televiziunea de stat au transmis simultan, la o ora de maxima audienta, un interviu inregistrat cu Sebastian Ghita, pe numele caruia exista un mandat international de arestare emis de Inalta Curte, presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor, Gigel Stirbu (PNL), s-a autosesizat si a anuntat ca o va chema pe Doina Gradea, directorul general interimar al TVR, sa dea explicatii saptamana viitoare in Parlament.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#CNA interviu Ghita TVR , #CNA